«Οι νέες τεχνολογίες θα φέρουν δισ. στο Δημόσιο»

158

Υπολογίζει ότι με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο Δημόσιο θα εξοικονομήσει 20 δισ. ευρώ στα επόμενα 2 χρόνια και θα συμβάλει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ο υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Π. Τζωρτζάκης, γνωρίζει πολύ καλά τον τομέα των νέων τεχνολογιών όπου πρωτοστάτησε με τη δημιουργία της Forthnet από την οποία αποχώρησε πριν από περίπου έναν χρόνο για να αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα. Σήμερα επικοινωνεί αθόρυβα με όλα τα υπουργεία και ψάχνει εις βάθος τις διαδικασίες του Δημοσίου.

Κύριε Τζωρτζάκη, ποιο μπορεί να είναι το όφελος για τους πολίτες από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και διαδικασιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο κράτος; Οι πολίτες είναι καχύποπτοι ακόμα και στο άκουσμα των συγκεκριμένων εννοιών γιατί βιώνουν καθημερινά τη γραφειοκρατία στο Δημόσιο.

Το όφελος είναι διπλό. Η μια του πτυχή αφορά την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση του πολίτη, που θα επιτευχθεί μέσα από την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, τον περιορισμό, αν όχι την κατάργηση, της γραφειοκρατίας και την παροχή της δυνατότητας να λαμβάνει ο πολίτης υπηρεσίες ηλεκτρονικά εάν το επιθυμεί (έκδοση πιστοποιητικών, κατάθεση εγγράφων, συναλλαγή με δημόσιους φορείς κ.λπ.).

Ελεγχος
Η άλλη του πτυχή που αφορά εξίσου -αν όχι περισσότερο- τον πολίτη, είναι η βελτίωση του δημοσιονομικού ελέγχου. Πολύ απλά, σας διαβεβαιώνω ότι μόνο από τον έλεγχο και τη μείωση των δαπανών που θα επιτευχθεί από την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέσω των τεχνολογιών πληροφορικής, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου έως και 4-5% του ΑΕΠ, δηλαδή να εξοικονομήσουμε έως και 10 δισ. ευρώ.

Σημειώστε ότι τα μέτρα που λάβαμε το 2010 αντιστοιχούσαν μόλις στο 2,1% του ΑΕΠ. Παράλληλα, οι διαδικασίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εάν εφαρμοστούν ολοκληρωμένα, μπορούν να προσφέρουν στο κράτος νέες πηγές εσόδων που υπολογίζουμε ότι θα αντιστοιχούν σε ένα επιπρόσθετο 5% του ΑΕΠ, δηλαδή να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα περίπου κατά 10 δισ. ευρώ. Συνολικά το κέρδος για το Δημόσιο, είτε από την αύξηση των εσόδων είτε από τη μείωση των δαπανών, θα φτάσει τα 20 δισ. ευρώ. Ετσι ίσως αποτρέψουμε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και νέα επώδυνα μέτρα. Ενα απτό παράδειγμα για τα παραπάνω αποτελεί το δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, που αφορά το σύνολο των δημοσίων κτιρίων.

Με τη λειτουργία του θα εξοικονομήσουμε από τις τηλεπικοινωνιακές δαπάνες (τηλέφωνα, σύνδεση με το διαδύκτιο κτλ.) 150 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Αντίστοιχα η ενοποίηση των Μητρώων και η δημιουργία του ηλεκτρονικού Εθνικού Ληξιαρχείου, μέσα από οικονομίες κλίμακας, θα εξοικονομήσει μόνο από τους δήμους, δαπάνες 8 εκατ. ευρώ.

Πώς σκοπεύετε να επιτύχετε τους στόχους που έχετε θέσει;

Στις αρμοδιότητες που έχω αναλάβει περιλαμβάνεται και η δυνατότητα να συνεργάζομαι με όλα τα υπουργεία για την απλοποίηση των διαδικασιών αλλά και την επίτευξη της διαλειτουργικότητας των συστημάτων των διαφορετικών υπηρεσιών.

Δεν αξιοποιείται
Οφείλω να πω ότι το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα που όμως δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, το ΣΔΟΕ χρησιμοποιεί το σύστημα ELEΝXIS με το οποίο παρακολουθεί τα οικονομικά στοιχεία των φορολογούμενων. Το ELEΝXIS δεν το αξιοποιούν όμως ακόμη πλήρως οι Εφορίες και η Οικονομική Αστυνομία, αν και έχουν τη δυνατότητα. Αν «συνδέσουμε» το ELEΝXIS με το πληροφοριακό σύστημα της ΕΥΔΑΠ, θα μπορούν οι υπάλληλοι των Εφοριών να δουν αν σε ένα σπίτι γίνεται μεγάλη κατανάλωση νερού.

Κάποιος που πληρώνει 5.000 ευρώ για νερό το δίμηνο, είναι προφανές ότι διαθέτει πισίνα ή μεγάλο κήπο, οπότε αυτό το στοιχείο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά ευρήματα τις οικονομικές υπηρεσίες. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με την κατανάλωση ρεύματος. Αντίστοιχα, σας αναφέρω τον στόχο για τη διαμόρφωση ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών. Ολες οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα καταγράφουν τις ανάγκες τους σε προμήθειες, για παράδειγμα αναλωσίμων, και θα πραγματοποιείται ένας ηλεκτρονικός διαγωνισμός για όλο το Δημόσιο. Σκεφτείτε ότι το κράτος μπορεί με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίζει τιμές έως και 50% απ’ αυτές που ισχύουν σήμερα για τα είδη και τις υπηρεσίες που προμηθεύεται. Ευελπιστούμε ότι σε 2 χρόνια από τώρα θα έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών μας.

Λάθος τα οριζόντια μέτρα
Xημειοθεραπεία… στα τυφλά το μνημόνιο

Εγιναν λάθη στην εφαρμογή της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση τα τελευταία 2 χρόνια, από την εμφάνιση της κρίσης μέχρι σήμερα;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι πολλές και πρωτοφανείς για τη χώρα και ο χρόνος είναι ιδιαίτερα πιεστικός και λίγος. Χρειάζονται στοχευμένες κινήσεις και χρόνος για να αποδώσουν, κυρίως σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στον κρατικό μηχανισμό. Η επιβολή οριζόντιων μέτρων σε μια σειρά από αποφάσεις ήταν σαν να είχαμε έναν ασθενή με καρκίνο (τη δημόσια διοίκηση) και να κάναμε χημειοθεραπεία σε όλο το νοσοκομείο, ακόμα και στους γιατρούς. Ομως, αυτό έγινε γιατί δεν είχαμε δομές και οργάνωση. Δεν είχαμε τα οργανογράμματα των Οργανισμών, ούτε τις περιγραφές των θέσεων εργασίας συσχετισμένα με την αποτελεσματικότητα, ώστε να αξιολογήσουμε, και βάση αυτής της αξιολόγησης να ληφθούν αποφάσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η συνεργασία μας με την Task Force, που διαφέρει πρέπει να πω από την Τρόικα, και η βασική τους διαφορά είναι ότι η Τρόικα στέκει στο οικονομικό αποτέλεσμα, ενώ η Task Force αγγίζει τη ρίζα του προβλήματος, βλέποντας τη λειτουργική διάσταση.

Χρονοδιάγραμμα
Το πρώτο τρίμηνο οι πρώτες υπηρεσίες

Ποιος είναι ο στόχος σας στην υλοποίηση υπηρεσιών ηλεκτρονικά προκειμένου να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων;

Στόχος μας είναι άμεσα, μέσα στο 1ο τρίμηνο του έτους, να είναι στη διάθεση πολιτών και επιχειρήσεων νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, και συγκεκριμένα πολλές από αυτές που ορίζει η ΕΕ ως βασικές δημόσιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Τέτοιες είναι η αλλαγή διεύθυνσης από ένα σημείο κεντρικά, η σύσταση εταιρείας -αρχικά θα ισχύσει για συγκε- κριμένες κατηγορίες ΟΕ και ΕΕ και θα προχωρήσουμε-, η δυνατότητα κατάθεσης δήλωσης κλοπής ηλεκτρονικά, η έκδοση οικοδομικών αδειών κ.λπ.

Θα χαθούν θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις κρατικές υπηρεσίες;

Πρόκειται για ψευτοδίλημμα – αν μου επιτρέπετε τον όρο. Οταν ήρθε ο ηλεκτρισμός και οι μηχανές πετρελαίου, υπήρξαν ανάλογα ερωτήματα. Ο εκσυγχρονισμός όμως προχώρησε, δημιούργησε ανάγκη νέων επαγγελματιών και τέλος έφερε ανάπτυξη. Το σημαντικό αυτήν τη στιγμή είναι να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, να κάνουμε όσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε τη δουλειά μας, προς όφελος του κράτους και των πολιτών. Σε τελική ανάλυση, αν απελευθερώσουμε την οικονομία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τα δεσμά που τους βάζουμε όλα αυτά τα χρόνια, θα αναπτυχθεί και η επιχειρηματικότητα.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63615565.