Οι εναλλακτικοί στο συνέδριο της ΕΕΤΤ

38

Από την πλευρά της Vodafone, ο κ. Θεμιστοκλής Γιαννακόπουλος, Regulatory Counsel & Corporate Security, τάχθηκε υπέρ της απορρύθμισης με προϋποθέσεις. Ο κ. Γιαννακόπουλος σημείωσε ότι η λειτουργία της ΕΕΤΤ είναι καλύτερη από τις περισσότερες υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου.

 

Κατά τη διάρκεια της 3ης ενότητας του συνεδρίου, η οποία αφορούσε τη σύγκλιση σταθερών και κινητών υπηρεσιών για μία ανταγωνιστική αγορά τηλεπικοινωνιών, ο επικεφαλής της εμπορικής διεύθυνσης της WIND αναφέρθηκε στις μεγάλες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία σε υποδομές κατά την 20χρονη πορεία της: “Η WIND έχει επενδύσει πάνω από 2,5 δις. € ως σήμερα σε δίκτυα σταθερών και κινητών επικοινωνιών. Αυτές οι επενδύσεις ενίσχυσαν τον ανταγωνισμό και αύξησαν το όφελος για τον καταναλωτή, προσφέροντας του υψηλή ποιότητα υπηρεσιών σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές».

 

Ο κ. Τζωρτζακάκης στην παρέμβασή του επεσήμανε επίσης ότι ο ρόλος της ΕΕΤΤ στη διαφύλαξη του υγιούς ανταγωνισμού είναι ιδιαίτερα κρίσιμος: «Διαπιστώνουμε ότι η πίεση για επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή ρύθμιση της αγοράς. Νιώθουμε ότι βιώνουμε regulatory holidays το τελευταίο διάστημα σε βάρος του επιπέδου του ανταγωνισμού που έχουμε ως τώρα επιτύχει. Εγκυμονεί ο κίνδυνος να επικρατήσουν φαινόμενα μονοπωλιακών πρακτικών και συμπίεσης περιθωρίου κέρδους που θα καταστήσουν τους παρόχους από ανταγωνιστές υποδομών, σε μεταπωλητές του δεσπόζοντα παρόχου. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί απαιτούν αυξημένη υπευθυνότητα από τον Ρυθμιστή ώστε να μη δούμε εξελίξεις που θα είναι σε βάρος και της αγοράς και του καταναλωτή μακροπρόθεσμα».

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της HOL κ. Α. Κεραστάρης τόνισε ότι «το μοντέλο είναι στρεβλό όταν ο ιδιοκτήτης του δικτύου δεν έχει την υποχρέωση να επενδύει» και τάχθηκε υπέρ του λειτουργικού διαχωρισμού της υποδομής από την υπηρεσία, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ό,τι οι πληρώνουν οι καταναλωτές για την υποδομή θα πρέπει να πηγαίνει σε νέα δίκτυα.

 

Ο γενικός διευθυντής της CYTA Ελλάδας Χρίστος Λιμνατίτης υποστήριξε ότι τα συνδυασμένα πακέτα κινητής και σταθερής αντί για τα πραγματικά προϊόντα σύγκλισης αποτελούν λάθος στόχευση. Επίσης πρόσθεσε ότι η εταιρεία κινείται προς την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να μπορέσει να προσφέρει στους πελάτες της ολοκληρωμένες υπηρεσίες.