Οι απατεώνες χτυπούν μετά τον τυφώνα Χαϊγιάν

75

Από την εταιρεία Symantec ήρθε η ενημέρωση πως μετά το καταστροφικό χτύπημα του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες ακολούθησαν απατεώνες που κάνοντας χρήση των socialmedia επιχειρούν να παρασύρουν ανυποψίαστους για να απομυζήσουν δωρεές δήθεν για τους πληγέντες.

Οι σπαρακτικές αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τις Φιλιππίνες είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να κάνει έκκληση για βοήθεια σε διάφορες κυβερνήσεις και ΜΚΟ ανά τον κόσμο. Ενώ έχουν αναρτηθεί πολλά νόμιμα αιτήματα δωρεών στα κοινωνικά δίκτυα και σε μια σειρά δημοφιλών ιστοσελίδων, δυστυχώς οι απατεώνες άρχισαν να εκμεταλλεύονται την κατάσταση, δημιουργώντας μηνύματα μέσω email, που περιέχουν ψεύτικα αιτήματα δωρεών. Η Symantec έχει αποκαλύψει παρόμοιες τακτικές γύρω από τέτοιου είδους τραγωδίες στο παρελθόν, όπως η καταστροφή της Φουκουσίμα ή ο τυφώνας Σάντι, και αναμένει να έρθουν στο φως και άλλες απάτες με παρόμοιο περιεχόμενο τις προσεχείς ημέρες.

Δεδομένου του ύψους της καταστροφής στις Φιλιππίνες και την ανάγκη για βοήθεια να χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα, η Symantecπροτρέπει το κοινό να συνεχίζει να συνεισφέρει με τη στήριξη και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία υπενθυμίζει στο κοινό ότι πρέπει να παραμένει προσεκτικό όταν προχωρά σε online δωρεές. Η Symantec προτείνει να λαμβάνονται οι παρακάτω προφυλάξεις:

1) Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ανοίγετε email με τέτοια αιτήματα

2) Πιστοποιήστε την αυθεντικότητα του οργανισμού στον οποίο θα μεταφέρετε το ποσό που επιθυμείτε

3) Μην απαντάτε σε email που απαιτούν να δώσετε προσωπικές και εμπιστευτικές πληροφορίες