Oddworld: New ‘n’ Tasty : Χαριτωμένα ανατρεπτικός

112

Υπάρχει χιούμορ. Υπάρχει κέφι. Υπάρχει δημιουργικότητα. Υπάρχει φαντασία. Υπάρχει αισθητική. Υπάρχει και το Oddworld: New ‘n’ Tasty για να μας αποδείξει πως όλα τα παραπάνω μπορούν να συνυπάρξουν μαζί σε ένα παιχνίδι.

 

Ήταν η χρονιά του 1997 που έμελλε να σημαδευτεί από την κυκλοφορία ενός ευφάνταστου και ανατρεπτικού παιχνιδιού πλατφόρμας, του θρυλικού Oddworld: Abe’s Oddysee διά χειρός της OddworldInhabitants. Ένας τίτλος που έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει μια αξιοπρεπέστατη ταινία επιστημονικής φαντασίας.

 

Ας δούμε όμως τι γίνεται με την ιστορία πίσω από το παιχνίδι. Στο σύμπαν του Oddworld υπάρχει μια φιλήσυχη φυλή ονόματι Mudokon. Πλάσματα ειρηνικά, εργατικά, εναρμονισμένα με τη φύση και με πνευματικές αρετές. Κάτι σαν τους μοναχούς του Θιβέτ δηλαδή. Ο ήρωάς μας είναι ο συμπαθέστατος Abe, που εργάζεται υπό συνθήκες δουλείας σ’ ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος, μαζί με εκατοντάδες άλλους Mudokon. Τυχαία μαθαίνει πως το αφεντικό του σκοπεύει να δημιουργήσει έναν καινούργιο «μεζέ» χρησιμοποιώντας ως βασικό του συστατικό τους… Mudokon. Ο Abe επαναστατεί και κάπως έτσι ξεκινάει η μικρή του Οδύσσεια ώστε να διασώσει όλους τους Mudokon του εργοστασίου αλλά και να τιμωρήσει τους υπαιτίους αυτού του απεχθέστατου σχεδίου διατροφής/κανιβαλισμού της φυλής του. Αυτό που ακολουθεί είναι μια πανδαισία έξυπνων γρίφων που απαιτούν σκέψη αλλά και τακτική ώστε να ξεπεράσετε με επιτυχία τις παγίδες αλλά και τους διάσπαρτους κινδύνους.

 Abe9

Για να ολοκληρώσετε επιτυχώς και χωρίς απώλειες τη διάσωση των Mudokon, θα πρέπει να εξασκηθείτε σε λεπτούς χειρισμούς ώστε ο Abe να εκτελεί με ακρίβεια τις απαραίτητες κινήσεις. Ευτυχώς το σύστημα του gameplay είναι καλοδουλεμένο και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η εκμάθηση των κινήσεων είναι υπόθεση 10 λεπτών! Το δεύτερο στοιχείο με το οποίο θα πρέπει α εξοικειωθείτε απαραιτήτως είναι το σύστημα συνεννόησης Gamespeak. Πρόκειται για ένα σύστημα εντολών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή ώστε να καθοδηγήσετε με ασφάλεια τους ομοίων σας στην πλησιέστερη (και ασφαλέστερη) έξοδο.

 

Το μοναδικό όπλο που έχετε απέναντι στους εκατοντάδες εχθρούς σας είναι το… μυαλό σας. Έχετε μια μοναδική ικανότητα να διαλογίζεστε και κατ’ αυτόν τον τρόπο να απελευθερώνετε μια μορφή ενέργειας που σας βοηθάει να αποκτήσετε τον έλεγχο των αντιπάλων σας και να καθορίζετε τις κινήσεις τους. Ένα πραγματικό στρατηγικό πλεονέκτημα που αν το χρησιμοποιήσετε σωστά θα ολοκληρώνετε τις πίστες χωρίς καμιά απώλεια.

Επί της ουσίας το Oddworld: New ‘n’ Tasty αποτελεί επανέκδοση του αρχικού παιχνιδιού αλλά κατάλληλα επεξεργασμένο ώστε να υπάρχει η τρισδιάστατη προοπτική στο δισδιάστατο gameplay. Τα γραφικά έχουν επίσης δουλευτεί εξαρχής ώστε να φλερτάρουν με άνεση την ποιότητα του HighDefinition. Στο gameplay διαπιστώσαμε ελάχιστες αλλαγές και μικροβελτιώσεις μιας και η αρτιότητά του δεν επέτρεπε κάτι περισσότερο (το οποίο σε τελική ανάλυση θα ήταν και άχρηστο για τον παίκτη).

Πέρα όμως από τα καταπληκτικά γραφικά και το αψεγάδιαστο gameplay, ο τίτλος έχει να επιδείξει κι άλλες αρετές. Μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία, γενναίες δόσεις εξαιρετικού χιούμορ, απίστευτους αντίπαλους καθώς και πλήθος από ευφάνταστα εμπόδια/παγίδες. Ο δείκτης δυσκολίας του παιχνιδιού ακολουθεί μια αρμονικά αυξανόμενη κλίμακα, ώστε να διατηρεί το ενδιαφέρον του παίκτη αμείωτο. Πολλές φορές θα βρεθείτε στη θέση να επαναλάβετε την πορεία σας σ’ ένα επίπεδο (αυξημένης δυσκολίας) ώστε να καταφέρετε να διασώσετε όλους τους φίλους σας, αποφεύγοντας ή υπερπηδώντας τα εμπόδια που θα βρεθούν στον δρόμο σας. Να έχετε κατά νου πως αρχικά μια πίστα μπορεί να φαίνεται απροσπέλαστη, αλλά αν βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει θα διαπιστώσετε πως ΠΑΝΤΑ υπάρχει τρόπος να την ολοκληρώσετε.

Το Oddworld: New ‘n’ Tasty είναι αναμφισβήτητα ένα από τα τρία καλύτερα παιχνίδια του είδους και παρά τη μεγάλη του ηλικία εξακολουθεί να είναι απίστευτα διασκεδαστικό και εθιστικό.

 

Θα γελάσετε, θα προβληματιστείτε, θα αυτοσχεδιάσετε, θα εκνευριστείτε αλλά πάνω απ’ όλα θα το διασκεδάσετε μιας κι ο τίτλος αποτελεί κάτι περισσότερο από εγγυημένη πρόταση.