Ο Γιώργος Σταματόπουλος είναι ο νικητής του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού για το 2ευρώ επετειακό κέρμα

122

Η 29η Ιουνίου 2015 είναι η 30ή επέτειος της απόφασης των ηγετών της ΕΕ να επιλέξουν την ευρωπαϊκή σημαία ως επίσημο έμβλημα της Ένωσης. 

Με την ευκαιρία αυτή, οι 19 χώρες της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν να εκδώσουν κοινό αναμνηστικό κέρμα των δύο ευρώ, που θα έχει επιλεγεί από το κοινό μέσω διαγωνισμού.

Νικητής του διαγωνισμού είναι ο κ. Γιώργος Σταματόπουλος, χαράκτης της Τράπεζας της Ελλάδας!

Αναλύοντας την πρότασή του για το νόμισμα, ο νικητής του διαγωνισμού, κ. Σταματόπουλος, δήλωσε: «Η σημαία αποτελεί ενωτικό σύμβολο για ανθρώπους και πολιτισμούς που συμμερίζονται οράματα και ιδέες για ένα καλύτερο μέλλον. Το σχέδιο απεικονίζει δώδεκα άστρα που σχηματίζουν ανθρώπινες μορφές γύρω από τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης.»

Περίπου 75 εκατ. κέρματα με το νέο σχέδιο θα κοπούν από τις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ και θα αρχίσουν να κυκλοφορούν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Πάνω από 100 000 άτομα σε ολόκληρη την ευρωζώνη ψήφισαν σε διαδικτυακό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 30 % του συνόλου των ψήφων συγκέντρωσε ο κ. Γιώργος Σταματόπουλος, της Τράπεζας της Ελλάδας.

Το κέρμα που κέρδισε τον διαγωνισμό

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, κ. Valdis Dombrovskis, δήλωσε: «Κάθε λίγα χρόνια, η ΕΕ σηματοδοτεί κάποια καίρια στιγμή στην ιστορία της, εκδίδοντας κοινό αναμνηστικό κέρμα ευρώ. Φέτος γιορτάζουμε την τριακοστή επέτειο από την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής σημαίας ως επίσημου εμβλήματος της ΕΕ. Χαιρετίζω το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας που επελέγη από το κοινό, καθώς και τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών στη διαδικασία επιλογής του.»

 

Ιστορικό

Τα εθνικά νομισματοκοπεία της ζώνης του ευρώ προσκλήθηκαν να υποβάλουν σχέδια για το αναμνηστικό κέρμα βάσει παραστάσεων της σημαίας της ΕΕ. Στη συνέχεια, μια κριτική επιτροπή προεπέλεξε τα πέντε καλύτερα σχέδια ή υποδείγματα που υποβλήθηκαν στην κρίση του κοινού μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Τα κέρματα του ευρώ έχουν μία όψη κοινή για όλες τις χώρες και μία στην οποία παρουσιάζονται εθνικές παραστάσεις όπως ιστορικές μορφές και σύμβολα. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να εκδίδουν αναμνηστικά κέρματα με ειδικό σχεδιασμό για τον εορτασμό γεγονότων μείζονος εθνικής ή ευρωπαϊκής σημασίας.

Για τέταρτη φορά τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν να εκδώσουν αναμνηστικό κέρμα με κοινό σχέδιο στην «εθνική» όψη. Πρώτη φορά ήταν το 2007, για τον εορτασμό της 50ής επετείου της Συνθήκης της Ρώμης. Δεύτερη, το 2009, με τη συμπλήρωση 10 ετών λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αναμνηστικό κέρμα εκδόθηκε επίσης το 2012 για τη 10η επέτειο από την εισαγωγή των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων ευρώ.

Τα αναμνηστικά κέρματα είναι πάντοτε ονομαστικής αξίας δύο ευρώ και προορίζονται για κυκλοφορία σε όλη την ευρωζώνη.

Who is Who

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Το 1982 εισάγεται στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπουδάζει γλυπτική με καθηγητές τον Γ. Νικολαΐδη και τον Θ. Παπαγιάννη. Το 1984 βραβεύεται με χρηματική υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Τελειώνει τις σπουδές του με άριστα το 1988.
Το 1995 εργάζεται στο μουσείο γλυπτών της Ακρόπολης.
Το 1996 κατόπιν διαγωνισμού αναλαμβάνει να φιλοτεχνεί νομίσματα και μετάλλια για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.
Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές.

ΣΥΜΠΟΣΙΑ – ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 

1999 Φιλοτέχνηση της Ελληνικής Όψης των Ευρωκερμάτων.
2008 Πρώτο βραβείο για τον Σχεδιασμό του επετειακού Ευρωκέρματος για τα 10 χρόνια της Ο.Ν.Ε.
2009 Διεθνές διακρίσεις για τον σχεδιασμό BLISTER και αναμνηστικών νομισμάτων.
2011 Σχεδιαστής της αναμνηστικής σειράς για τα Special Olympics (ειλικρινά το έψαχνα καιρό αυτό και τώρα το βρήκα)

Ο καλλιτέχνης αντλεί έμπνευση από τον φυσικό κόσμο, κυρίως από μορφές ζωής του αέρα, της γης και της θάλασσας. Στην τελευταία του δουλειά κυριαρχούν μεταξύ άλλων τα ψάρια, οι μέλισσες, τα μυρμήγκια, τα πουλιά, τα λουλούδια και οι κορμοί δέντρων, σε καμπυλόγραμμα σχήματα με διάφορες παραλλαγές. Πρώτες ύλες στη δουλειά του είναι το ξύλο, ο μπρούντζος, το μάρμαρο και τα κεραμικά, ενώ συγχρόνως πειραματίζεται με νέα υλικά, όπως ο πολυεστέρας. Τεχνίτης και αυθεντικός δημιουργός, ο Γιώργος Σταματόπουλος ασχολείται ο ίδιος με το έργο του από την πρώτη στιγμή της σύλληψης έως το τελικό στάδιο της υλοποίησής του. Οι εξαιρετικά καλαίσθητες ελληνικές όψεις των κερμάτων Ευρώ, οι οποίες απέσπασαν επαίνους, είναι δικό του έργο.