“Νύφη” ξανά η Cyta Ελλάδος

61

Μετά τις κυπριακές εκλογές, στις 22 Μαΐου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της αξιοποίησης της Cyta Ελλάδος, θυγατρικής της κυπριακής Cyta (ΑΤΗΚ), για την οποία είχε εκδηλωθεί και συνεχίζει να υφίσταται ενδιαφέρον από ελληνικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

Όπως αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, η κυβέρνηση έχει δεχθεί εισηγήσεις για πώληση της Cyta Ελλάδος (100% θυγατρική του κυπριακού ομίλου), είτε για άλλης μορφής αξιοποίησή της, κάτι που, όπως σημειώνεται, δεν απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση. Οι σκέψεις για αξιοποίηση της ελληνικής θυγατρικής, χωρίς να θιχθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΤΗΚ, έρχονται μετά την απόσυρση των νομοσχεδίων για αποκρατικοποίηση του κυπριακού Οργανισμού και φαίνεται πως έχουν κερδίσει έδαφος μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και φορέων. 

Όπως προκύπτει, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποσαφηνιστεί ποια θα είναι η οριστική απόφαση για τη θυγατρική στην Ελλάδα, αλλά και για την ίδια τη Cyta, για την οποία όπως οι αντιδράσεις στην αποκρατικοποίησή της παραμένουν ισχυρές. Εφόσον προκριθεί το σενάριο πώλησης της Cyta Ελλάδος, η διαδικασία θα απαιτήσει χρόνο για την πρόσληψη συμβούλων, την εκπόνηση σχεδίων αξιοποίησης, τη διενέργεια διαγωνισμών κλπ. 

Επί του παρόντος, ωστόσο, συνεχίζει να υφίσταται το πολλάκις εκδηλωμένο ενδιαφέρον από ελληνικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, μεταξύ των οποίων η Wind Hellas και η Vodafone, χωρίς να αποκλείονται και έτερα σχήματα ή συνεργασίες. Μιλώντας, εξάλλου, σχετικά, ο επικεφαλής της Wind Hellas, κ. Νάσος Ζαρκαλής, είχε αναφέρει πως εφόσον προκύψουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, η θέση της εταιρείας είναι πάντοτε να τις εξετάσει και σε κάθε περίπτωση τάσσεται πάντως υπέρ της περαιτέρω συγκέντρωσης στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Capital.gr, ο o Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta, κ. Μιχάλης Ε. Αχιλλέως είχε αναφέρει για το θέμα πως “το όποιο ενδιαφέρον άλλων εταιρειών αποδεικνύει ότι αναγνωρίζεται η αξία της Cyta Ελλάδος”, συμπληρώνοντας πως “ο Όμιλος έχει υλοποιήσει στην Ελλάδα ένα επενδυτικό έργο μεγάλης αξίας, λειτουργώντας πάνω από επτά χρόνια με υποδειγματικό τρόπο. Σε αυτό το διάστημα η Cyta Ελλάδος έχει εξελιχθεί σε μία υπολογίσιμη και αξιόπιστη δύναμη στην ελληνική αγορά, επενδύει σε καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα και σημειώνει μοναδικότητες λειτουργώντας πολλές φορές ως “πιλότος” της αγοράς. Αποτελεί λοιπόν ένα κεφάλαιο πάνω στο οποίο ο Όμιλος υπολογίζει και συνεχίζει να επενδύει. Σε μια φράση, η αξία της Cyta Ελλάδος προσθέτει αξία στον Όμιλο Cyta”.

Πηγή: capital.gr