Νόμπελ Φυσικής για το «σωματίδιο του Θεού»

39

Με σαμπάνιες και πανηγυρισμούς γιόρτασε χθες η επιστημονική κοινότητα του CERN την είδηση της βράβευσης με το Νόμπελ Φυσικής του Πίτερ Χιγκς και του Φρανσουά Ενγκλέρ για τις εργασίες τους με τις οποίες μισό αιώνα πριν προέβλεπαν αυτό που ανακάλυψε ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), το μποζόνιο του Χιγκς, γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού» που δίνει μάζα στην ύλη.

Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί είναι πλήρως δικαιολογημένοι, καθώς η επιστημονική κοινότητα και ο ίδιος ο Χιγκς περίμεναν ότι αυτή θα ερχόταν πριν από έναν χρόνο, που ακόμη η επιτυχία της παρατήρησης του σωματιδίου Χιγκς από τους ανθρώπους του CERN στις 4 Ιουλίου του 2012 ήταν ακόμη φρέσκια.

Ο ίδιος ο 83χρονος φυσικός που έχει ονομαστεί και «Αϊνστάιν του 21ου αιώνα» υποδέχθηκε την ανακοίνωση της Επιτροπής των Νόμπελ με μια μετρημένη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε «είμαι συγκλονισμένος που έλαβα το βραβείο κι ευχαριστώ τη βασιλική σουηδική ακαδημία», όμως εν αντιθέσει με τον 81χρονο Βέλγο Ενγκλέρ που δεν έκρυψε τη χαρά του, ο Χιγκς απέφυγε χθες τα φώτα της δημοσιότητας, όπως εξάλλου το συνηθίζει.

«Τώρα είμαι ευτυχής»
Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ενγκλέρ, που, μετά το τηλεφώνημα της Ακαδημίας, δήλωσε «τώρα είμαι ευτυχής», ανέφερε ότι δεν ξέρει τι θα κάνει με τα χρήματα του επάθλου και ότι θα μιλήσει με τον Χιγκς για να τον συγχαρεί.

Σημειώνεται ότι οι δύο επιστήμονες, που είναι πάνω από 80 χρόνων, θα μοιραστούν 8 εκατομμύρια κορόνες (917.821 ευρώ) για τις ιστορικές εργασίες τους που δημοσίευσαν το 1964 και οι οποίες ασχολούνταν με το θέμα του σωματιδίου το οποίο μέσω του πεδίου Χιγκς που δημιουργεί δίνει μάζα στην ύλη και το οποίο ολοκληρώνει το Καθιερωμένο Μοντέλο της Φυσικής.

Σύμφωνα με τις εργασίες των δύο φυσικών, όλα τα σώματα αλληλεπιδρούν με ένα αόρατο πεδίο που διαπερνά το σύνολο του Σύμπαντος και όσο περισσότερο αυτά αλληλεπιδρούν τόσο πιο βαριά είναι.

Οπως ανέφερε η ανακοίνωση της Ακαδημίας: «Σύμφωνα με το Καθιερωμένο Μοντέλο, τα πάντα, από τα λουλούδια μέχρι τους ανθρώπους και από τα αστέρια μέχρι τους πλανήτες, αποτελούνται από ελάχιστα κατασκευαστικά υλικά: τα σωματίδια της ύλης».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του εργαστηρίου του CERN εξέφρασε και το παράπονο των πειραματικών φυσικών που ασχολήθηκαν με το μποζόνιο, λέγοντας ότι «είναι η δουλειά μας που επέτρεψε στην Ακαδημία Νόμπελ να δώσει αυτό το βραβείο. Θα έπρεπε να μας επευφημείτε κι εμάς».

Εργάζονταν ανεξάρτητα
Δημοσίευσαν εργασίες για το μποζόνιο το 1964

Ο 83χρονος Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς και ο 81χρονος Βέλγος Φρανσουά Ενγκλέρ έχουν μακρά πορεία στο πεδίο της Θεωρητικής Φυσικής και διατύπωσαν τη θεωρία για την ύπαρξη του μποζονίου εργαζόμενοι ανεξάρτητα.

Η χρονιά τους ήταν το 1964, όταν πρώτα ο Ενγκλέρ μαζί με τον συνάδελφό του, Ρομπέρ Μπάουτ, ο οποίος δε βρίσκεται πια εν ζωή και γι’ αυτό δεν βραβεύτηκε, δημοσίευσαν την εργασία τους στην οποία περιέγραφαν το τρόπο με τον οποίο η ύλη παίρνει τη μάζα της. Λίγες ημέρες μετά δημοσιεύθηκε η ιστορική εργασία του Χιγκς, με τίτλο «Σπασμένες συμμετρίες και μάζες μποζονίων», στην οποία ο «Αϊνστάιν του 21ου αιώνα» περιέγραφε το υποατομικό σωματίδιο που εντέλει πήρε το όνομά του. Λίγο αργότερα τον ίδιο χρόνο κι άλλοι φυσικοί, όπως ο Καρλ Χάγκεν, ο Τζέραλντ Γκούραλνικ και ο Τομ Κιμπλ δημοσίευσαν αντίστοιχες εργασίες που προέβλεπαν την ύπαρξη ενός τέτοιο βασικού σωματιδίου.

Εκτοτε πολλοί επιστήμονες και πολλές έρευνες έγιναν για να καταφέρει εντέλει πέρυσι η επιστημονική κοινότητα να διαπιστώσει την ορθότητα των θεωρητικών προβλέψεων των Ενγκλέρ και Χιγκς. Οι ίδιοι πλέον, ύστερα από μακρά καριέρα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, έχουν φτάσει να κατέχουν θέσεις επίτιμων καθηγητών, ο μεν Ενγκλέρ στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και ο δε Χιγκς στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

 

Πληροφορίες από το «Έθνος»