Νόμιμη η πρόσβαση εργοδοτών στην επικοινωνία των εργαζομένων

65

Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη θα πρέπει να προσέχουν όταν βρίσκονται στα γραφεία τους και χρησιμοποιούν εφαρμογές διαδικτυακής επικοινωνίας.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι εργοδότες έχουν κάθε δικαίωμα πρόσβασης σε αυτές τις συνομιλίες.

Η υπόθεση έφτασε μέχρι τις δικαστικές αίθουσες το 2007 όταν ένας Ρουμάνος μηχανικός απολύθηκε γιατί χρησιμοποιούσε το yahoo messenger για να μιλάει με τη γυναίκα του και τον αδερφό του σε ώρες εργασίας.

Η πολιτική της εταιρείας απαγόρευε τη χρήση αυτών των εφαρμογών για προσωπικούς λόγους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του υπαλλήλου ότι η εταιρεία παραβίασε προσωπικά του δεδομένα.

Σύμφωνα με το δικαστήριο «δεν είναι παράλογο ένας εργοδότης να θέλει να επιβεβαιώνει ότι ένας εργαζόμενος ολοκληρώνει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ωρών».

Ωστόσο, οι δικαστές τόνισαν ότι η άναρχη υποκλοπή δεν είναι αποδεκτή και υπογράμμισαν ότι πρέπει να καταρτιστεί ένα σύνολο πολιτικών που ορίζουν με σαφήνεια τι μπορεί να συλλέξει ένας εργοδότης και πώς.

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορούν όλες τις χώρες που έχουν επικυρώσει τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.