Μπόνους 18,8 εκατ. στον Σ. Έλοπ βάζει φωτιά στη Nokia!

31

Έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει το μπόνους των 18,8 εκατ. ευρώ που παραχώρησε η Nokia στον Στέφεν Έλοπ, τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλό της, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πώληση της μονάδας κινητής τηλεφωνίας του φινλανδικού ομίλου στον αμερικανικό κολοσσό πληροφορικής Microsoft αντί 5,44 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι όροι αποζημίωσης του κ. Έλοπ προσείλκυσαν την προσοχή του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας. Αναλυτές της αγοράς έχουν πλέον στραμμένη την προσοχή τους στην έκτακτη συνέλευση μετόχων της Nokia τον Νοέμβριο για την έγκριση της εξαγοράς. Η Nokia υποστηρίζει, σε δημοσίευμα των Financial Times, ότι ο κ. Έλοπ δικαιούται την αποζημίωσή του ακόμη και εάν παραμείνει επικεφαλής της μονάδας κινητής τηλεφωνίας που περνάει στον έλεγχο της Microsoft. Πολλά ερωτήματα αιωρούνται, όμως, για την αλλαγή του συμβολαίου του κ. Έλοπ, ο οποίος είναι ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους για να αναλάβει τα ηνία της Microsoft, αντικαθιστώντας τον Στιβ Μπάλμερ. Τον Αύγουστο, ο κ. Μπάλμερ δήλωσε ότι θα αποσυρθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες όταν βρεθεί αντικαταστάτης του.

Κατά κανόνα, η αποζημίωση ενός διευθύνοντος συμβούλου στη Nokia παραχωρείται όταν μια άλλη εταιρεία εξαγοράζει όλον τον όμιλο ή ένα σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων του. Σε πρώτο επίπεδο, κοινή γνώμη και πολιτικοί έχουν εκδηλώσει τον προβληματισμό τους για τον όρο αποζημίωσης έπειτα από αλλαγή στην ιδιοκτησία, εφόσον δημιουργεί κίνητρα σε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος να ταχθεί υπέρ της πώλησης της εταιρείας που διευθύνει.

Ερωτήματα εγείρονται, επίσης, από το γεγονός ότι η Nokia απομάκρυνε αυτόν τον όρο από το συμβόλαιο αποζημίωσης του κ. Έλοπ. Η Nokia επικαλέστηκε τρεις λόγους. Πρώτον, διότι αυτό θα απαιτούσε την υποβολή παραίτησης από τον κ. Έλοπ για να προχωρήσει η εξαγορά. Και η Microsoft, η οποία καλύπτει το 70% του πακέτου αποζημίωσης, επιθυμεί να παραμείνει ο κ. Έλοπ επικεφαλής των νέων δραστηριοτήτων της στη Φινλανδία. Μάλιστα, η παραμονή του κ. Έλοπ ήταν προϋπόθεση για τη Microsoft.

Δεύτερον, στο αρχικό συμβόλαιο υπήρχε όρος που απαγόρευε τη μετάβαση του κ. Έλοπ σε ανταγωνιστικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft. Τρίτον, η Nokia απομάκρυνε τον όρο αποζημίωσης ύστερα από αλλαγή στην ιδιοκτησία σε περίπτωση ματαίωσης της συμφωνίας, διασφαλίζοντας την παραμονή του κ. Έλοπ στην εταιρεία. Πολλοί, ωστόσο, διερωτώνται γιατί η Nokia δεν διευκρίνισε τους λόγους αυτούς στο ενημερωτικό δελτίο των μετόχων.