Mobile App Development: Συνέντευξη με έναν προγραμματιστή

52

Οι εφαρμογές, τα mobile applications δηλαδή, που κατεβάζουμε στα smartphones καλύπτουν σχεδόν κάθε δραστηριότητα της ζωής μας. Παιχνίδια, οργάνωση ταξιδιών, σχεδιασμός και ό,τι άλλο φανταστείτε έχει βγει ή μπορεί να αναπτυχθεί στο άμεσο μέλλον. Ποιοι είναι όμως αυτοί που κρύβονται πίσω από τις εφαρμογές;

Η ανάπτυξη των εφαρμογών είναι μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία που απαιτεί χρόνο, ενδιαφέρον και αγάπη για την τεχνολογία. Οι προγραμματιστές, οι δημιουργοί των εφαρμογών, οφείλουν να ακολουθούν τις εξελίξεις και συνεχώς να μελετούν για να μπορούν να χειριστούν τα λειτουργικά συστήματα και τις γλώσσες προγραμματισμού, προκειμένου να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας.

Τα «Κινητά Νέα» σάς παρουσιάζουν μια σύντομη συνέντευξη του developer Λευτέρη Παπαδόπουλου, καθώς και τις καλύτερες εφαρμογές του για Windows Phone που έχει αναπτύξει. Ας τον ακούσουμε…

Σύντομο βιογραφικό

Λευτέρη, τι σπουδές έχεις κάνει και τι διακρίσεις έχεις λάβει;

Έχω πτυχίο τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, πτυχίο τμήματος MSc in Computer Science of Staffordshire University UK (μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Staffordshire της Αγγλίας σε συνεργασία με το ΤΕΙ Λάρισας) with Distinction 2010-2012, καθώς και τη δημοσιευμένη εργασία ‘An Integrated Modelling framework for Routing of Hazardous Materials’ (article based on MSc Thesis) – published in 2012 IEEE 21st International WETICE.

Όσον αφορά τις διακρίσεις, το 2010 κατέλαβα την τέταρτη θέση στον διαγωνισμό ‘Windows Phone App Contest’ του ΤΕΙ Λάρισας, το 2012 ήμουν στους έξι πρώτους του διαγωνισμού ‘Windows Phone Developer Challenge’ του ΤΕΙ Λάρισας, το 2012 κατέλαβα την έκτη θέση στον διαγωνισμό ‘Windows Phone Contest by Arktos Educational Institute’.

Πώς σε βοηθούν οι μεταπτυχιακές σου σπουδές στην ανάπτυξη των εφαρμογών;

Οι μεταπτυχιακές σπουδές που παρακολούθησα είχαν εν μέρει σχέση με την κατασκευή εφαρμογών. Συγκεκριμένα, ασχολήθηκα κυρίως με προγραμματισμό σε .ΝΕΤ framework χρησιμοποιώντας ως γλώσσα προγραμματισμού τη C#. Αυτό βοήθησε πολύ στην εισαγωγή μου στον κόσμο των WP apps και games, καθώς είχα ήδη το βασικό υπόβαθρο. Για το design, implementation και functionality testing όμως χρειάστηκε αρκετή μελέτη πάνω στις καινούργιες τεχνολογίες.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τις εφαρμογές;

Όλα άρχισαν από έναν διαγωνισμό-event που διοργάνωσε πριν από έναν χρόνο το ΤΕΙ Λάρισας μαζί με τη Microsoft για κατασκευή εφαρμογών. Ως μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος παρακολούθησα ένα σεμινάριο εισαγωγής σε προγραμματισμό WP7 και αποφάσισα να πάρω μέρος στον διαγωνισμό.

Γιατί επέλεξες το Windows Phone;

Η επιλογή για κατασκευή WP apps και games ως πλατφόρμα έγινε για τους εξής λόγους:
-Η χρήση της C# ως γλώσσας προγραμματισμού που παρέχει τρομερές δυνατότητες για κατασκευή WP7 apps-games, Web Sites, Web applications, Desktop Softwares κ.ά.
-Οι ευκαιρίες για εξέλιξη που παρέχει ένα λειτουργικό το οποίο υποστηρίζεται από τη Microsoft. Το marketing, το target audience, καθώς και η εξέλιξη των Windows Phone 8, των Windows 8 και Windows based tablets. Κάποιος που ασχολείται με τα εργαλεία για κατασκευή WP apps μπορεί εύκολα να μεταβεί στην κατασκευή εφαρμογών για WIndows 8 OS.

Τι σημαίνει για σένα η ανάπτυξη των εφαρμογών;

Η ανάπτυξη εφαρμογών χρησιμοποιώντας καινούργιες τεχνολογίες είναι ένα άκρως απαιτητικό task, το οποίο περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Βασικό ρόλο παίζει φυσικά η ιδέα. Η σωστή υλοποίησή της όμως καθώς και τα γραφικά παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Εκτός του έξτρα εισοδήματος που μπορεί κάποιος να εξοικονομήσει από τη δημιουργία εφαρμογών, το πιο σημαντικό είναι η εμπειρία που αποκτάει με την ενασχόλησή του με αυτές τις τεχνολογίες.

Ποιοι τομείς των apps σε ενδιαφέρουν;

Δραστηριοποιούμαι κυρίως σε games καθώς αυτά έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, και για αυτά ο χρήστης είναι διατεθειμένος να πληρώσει το αντίτιμο έτσι ώστε να περάσει ευχάριστα παίζοντας μερικές ώρες. Τα παιχνίδια γρίφων-κουίζ καθώς και τα Physics based παιχνίδια φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση στους χρήστες με βάση τα reports του λογαριασμού μου.
 
Τέλος, πρέπει να τονίσω τη δυσκολία που υπάρχει για έναν self-employed developer τόσο στην κατασκευή, όσο και στην αγορά των εφαρμογών του, καθώς ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Επειδή όμως είναι ένα λειτουργικό σχετικά καινούργιο και με πολλές προοπτικές, η ενασχόληση με την κατασκευή Windows Phone εφαρμογών μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς το μέλλον ανήκει στα smartphones.

Οι εφαρμογές του Λευτέρη Παπαδόπουλου

Escape Doors  €0,99

Είστε κλειδωμένοι σε ένα τεράστιο κτήριο όπου ο μόνος τρόπος διαφυγής είναι να ξεκλειδώσετε τις 60 πόρτες που συναντάτε στην πορεία του παιχνιδιού. Είναι ένα καθαρά εγκεφαλικό παιχνίδι, όπου απαιτείται να λύσετε παζλ και γρίφους.

http://www.windowsphone.com/el-gr/store/app/escapedoors/81d06349-7340-4892-ade3-e6798aa4917a

 

Elevator  €0,99

Άλλο ένα εγκεφαλικό παιχνίδι που πρέπει να απαντήσετε σε έξυπνα ερωτήματα για να προχωρήσετε στο επόμενο level. Χρησιμοποιώντας ένα ασανσέρ πηγαίνετε από όροφο σε όροφο λύνοντας παζλ και κάνοντας συνδυασμούς.

http://www.windowsphone.com/el-gr/store/app/elevator/7b971f83-8352-4cce-a35f-4da67b6f1379

 

Choco Candy €0,99

Βασισμένο στις αρχές της Φυσικής το Choco Candy απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει σαν στόχο να ταΐσετε την όμορφη Pinky με σοκολάτες. Για να το καταφέρετε αυτό, πετάτε τον φίλο της τον Yetis στους στόχους. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, γιατί η βαρύτητα και τα εμπόδια κάνουν το παιχνίδι ενδιαφέρον και προκλητικό.

http://www.windowsphone.com/el-gr/store/app/choco-candy/3feac989-23ca-46b3-af7a-1b107574d856

1stGrEnAid   €0,99

Γραμμένο σε ελληνικά και αγγλικά, το 1stGrEnAid είναι μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή για όλους μας. Περιλαμβάνει τρόπους αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών υγείας. Πολλοί τραυματίζονται ή και παθαίνουν σοβαρότερα επεισόδια υγείας καθημερινά, και αυτό επειδή δεν υπάρχει κοντά τους κάποιος που να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Όσοι το χρησιμοποίησαν το βρήκαν πολύ χρήσιμο και βοηθητικό.

http://www.windowsphone.com/el-gr/store/app/_1stgrenaid/1119c8a0-5bed-4da1-bb93-6e43919d9b29