MLS DX 4G: Αξιέπαινη προσπάθεια με αναμενόμενους περιορισμούς

1663

Το πρώτο smartphone της ελληνικής εταιρείας με διπλή κάμερα, που θυμίζει αρκετά το iPhone και αποτελεί μια καλή πρόταση για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

Η ελληνική εταιρεία MLS κυκλοφόρησε άλλο ένα smartphone, μόνο που αυτήν τη φορά πρόκειται για το πρώτο κινητό της με συνδεσιμότητα 4G και διπλή κάμερα. Με κόστος κάτω από 200 ευρώ αποτελεί μια προσιτή πρόταση για smartphone, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο των τεχνικών λειτουργιών της συσκευής…

Design
Κοιτάζοντας το MLS DX 4G σίγουρα μας θυμίζει τον σχεδιασμό των iPhone S/6S, χάρη στις στρογγυλεμένες γωνίες του. Όλη η πρόσοψη είναι γυάλινη, με την οθόνη να φτάνει σχεδόν μέχρι τα άκρα στις δυο πλευρές της συσκευής, ενώ πάνω και κάτω από αυτή το περιθώριο είναι μεγαλύτερο για να χωρέσουν από τη μια το βασικό πλήκτρο ελέγχου στο κάτω μέρος και την μπροστινή κάμερα, το ακουστικό και τους αισθητήρες στο πάνω μέρος. Η πλάτη της συσκευής είναι πλαστική και δεν αφαιρείται και σε αυτήν βρίσκουμε για πρώτη φορά σε συσκευή της εταιρείας δύο κάμερες.

Multimedia
Η οθόνη που ενσωματώνεται στο DX 4G έχει διαγώνιο 5,2’’, ανάλυση 720p, με το επίπεδο λευκού να είναι πολύ καλό και το μαύρο να έχει καλή απόδοση. Αξίζει να αναφέρουμε πως είναι τύπου OGS (One Glass Solution), κάτι που βοηθάει την οθόνη να φαίνεται καλύτερη, καθώς η απόσταση του panel από το γυαλί είναι ελάχιστη. Όσον αφορά τώρα την ανάλυση, ναι μεν η IPS φαίνεται μικρή, στην πραγματικότητα είναι ικανοποιητική στις 5,2’’ διαγωνίου, προσφέροντας υψηλή πυκνότητα pixel της τάξης των 320ppi.

Όπως είπαμε και στην αρχή, το MLS DX 4G εφοδιάζεται με διπλή κάμερα, οι οποίες εξέχουν λίγο από το υπόλοιπο σώμα του κινητού, οπότε πρέπει να προσέξετε μην πάθουν κάτι. Σκοπός των δύο καμερών είναι κυρίως η δημιουργία του bokeh εφέ που έχουμε δει σε άλλα τηλέφωνα, ωστόσο το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με αρκετά διαφορετικής ανάλυσης αισθητήρες, προφανώς και δεν μπορεί να έχει αντίστοιχο αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, το software που διαθέτει το DX προσφέρει δυνατότητα ελέγχου όσον αφορά το θόλωμα του background.

Πέρα από το να δημιουργήσουμε το bokeh εφέ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δεύτερη κάμερα για να πάρουμε μια PiP φωτογραφία, όπου η κεντρική λήψη είναι από τον wide φακό των 16 megapixelsκαι μέσα σε αυτήν μπαίνει μια λήψη (με μορφή polaroid) του portrait φακού των 5 megapixels. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάμερα και γενικά η portrait κάμερα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα, ούτε από κάποιο άλλο app.

Επιδόσεις
Όσον αφορά τις δυνατότητες του κινητού, το DX 4G βασίζεται σε επεξεργαστή της MediaTek και συγκεκριμένα σε έναν 64bit τετραπύρηνο MT6737Τ (στο 1,44 GHz), ο οποίος υποστηρίζεται από 2 GB μνήμης και ενσωματώνει το Mali-T720 υποσύστημα γραφικών.

Τα 16 GB χώρου είναι το ελάχιστο πάντως που θα περίμενε κανείς να βρει σε ένα σύγχρονο smartphone, αλλά πάντα υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μέσω καρτών microSD. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 2.500 mAh. Σαν νούμερο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ωστόσο ανάλογα με τη χρήση η αυτονομία μπορεί να φτάσει και τις 2 μέρες χρήσης ή άνετα τις 6-7 μέρες αναμονής. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως σε συνθήκες κακού σήματος 4G, η μπαταρία εξαντλήθηκε σε 48 ώρες αναμονής, αλλά γυρνώντας σε 3G η αυτονομία εκτοξεύθηκε.

Είναι… MLS
Το DX 4G, σαν γνήσιο τέκνο της MLS, διαθέτει την εφαρμογή πλοήγησης Talk&Drive, η οποία ουσιαστικά προσφέρει ένα πλήρες GPS, το οποίο δεν απαιτεί χρήση δεδομένων αλλά διαθέτει ενσωματωμένους χάρτες. Το πράγμα γίνεται ακόμα καλύτερο χάρη στο σύστημα αναγνώρισης φωνής στα ελληνικά. Η συσκευή έρχεται με τη MAIC ώστε να μπορούμε να στείλουμε μηνύματα και e-mail ή να τηλεφωνήσουμε χωρίς να χρειαστεί να πατήσουμε κάτι άλλο, πέρα από το εικονίδιο του μικροφώνου για να ενεργοποιηθεί η MAIC.

Παράλληλα, υπάρχει και το MLS Safe που προστατεύει πληροφορίες που εμφανίζονται στην κλειδωμένη οθόνη από τα μάτια άλλων. Έτσι, όταν έρθει ένα νέο μήνυμα, ό,τι και αν είναι αυτό (SMS, Facebook, whatsapp κ.ά.), ενώ κανονικά θα εμφανιζόταν στην κεντρική οθόνη, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και αυτό που εμφανίζεται είναι η ειδοποίηση πως υπάρχει νέο μήνυμα. Για να το δει ο κάτοχος της συσκευής, πρέπει να ακουμπήσει το δάχτυλό του στον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος.

Πού απευθύνεται
Δεδομένου του κόστους απόκτησής του, κάτω από 200 ευρώ, το MLS DX 4G απευθύνεται κυρίως σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που θέλουν ένα οικονομικό κινητό τηλέφωνο, δεν ξεχωρίζει για το hardware του αλλά για τις δυνατότητές του, που το κάνουν μια all-around έξυπνη συσκευή.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Συνδεσιμότητα: 4G/LTE, WiFi (b/g/n), Bluetooth v.4.0 (BLE supported), GPS, microUSB, έξοδος ήχου 3,5 mm
Οθόνη: πολλαπλής αφής 5,2’’ τεχνολογίας IPS OGS, ανάλυσης 1.280 x 720, 16,7 εκατ. χρώματα, πυκνότητα 282 ppi
Κάμερα: dual κύρια κάμερα 16 megapixels + 5 megapixels, LED flash, αυτόματη εστίαση, (μπροστινή) 8 megapixels
Μνήμη: RAM 2 GB, αποθηκευτικός χώρος 16 GB, επεκτάσιμος μέσω microSD έως 128 GB
Επεξεργαστής: τετραπύρηνος χρονισμένος στα 1,44 GHz/MediaTek MT6737T
Λειτουργικό σύστημα: Android 7.0 (Nougat)
Μπαταρία: 2.500 mAh
Διαστάσεις: 151 x 72 x 7,5 χιλ.
Βάρος: 140 γρ.
Τιμή: 199 ευρώ