Μιχάλης Τσαμάζ: Επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ σε υποδομές προς τη νέα ψηφιακή εποχή

65

Στη στρατηγική που αφορά τα Δίκτυα Νέας Γενιάς, καθώς και το επενδυτικό πλάνο του ομίλου ΟΤΕ αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, με άρθρο του στο capital.gr.

Αναλυτικά το άρθρο του κ. Τσαμάζ: 

Για τη χώρα μας, η πρόκληση να χειριστεί την εξέλιξη της τεχνολογίας και να αποκτήσει νέες υποδομές είναι μεγάλη. Χρειαζόμαστε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που καλύπτουν νέες ανάγκες, μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης. Τα Δίκτυα Νέας Γενιάς είναι τόσο σημαντικά για την εποχή μας όσο ήταν οι δρόμοι και ο σιδηρόδρομος τον 19ο αιώνα και οι εθνικές οδοί και το τηλέφωνο τον 20ό. 

Ξεκάθαρη στρατηγική για τα Δίκτυα Νέας Γενιάς

Όραμά μας στον Όμιλο ΟΤΕ είναι, με την τεχνολογία, να φτιάχνουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους. Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η νέα ψηφιακή εποχή για υψηλότερες ταχύτητες Ιnternet και καλύτερη και ασφαλέστερη συνδεσιμότητα παντού, επενδύουμε εντατικά σε Δίκτυα Νέας Γενιάς σταθερής και κινητής. Την τελευταία πενταετία έχουμε επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ενώ έχουμε δεσμευτεί ότι την επόμενη τετραετία θα επενδύσουμε επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις μας αντιστοιχούν στο 60% των συνολικών επενδύσεων της αγοράς τηλεπικοινωνιών στη χώρα και υλοποιούνται με ίδια κεφάλαια, χωρίς καμία επιδότηση.

Στον Όμιλο ΟΤΕ δημιουργούμε σήμερα τις νέες σύγχρονες τεχνολογίες για τους πολλούς και όχι μόνο για λίγους. Πιστεύουμε ότι τα Δίκτυα Νέας Γενιάς είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και απαραίτητη προϋπόθεση για την τεχνολογική ανάπτυξη της Ελλάδας. Γι’ αυτό κάνουμε πράξη τη δέσμευση που αναλάβαμε το 2014, σηκώνοντας σχεδόν μόνοι μας το βάρος του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, για να πετύχει η χώρα τους στόχους της Ε.Ε. 

Μεγάλο στοίχημα για τον Όμιλο ΟΤΕ αποτελεί η αντικατάσταση του δικτύου χαλκού με οπτικές ίνες. Προς αυτή την κατεύθυνση, 700 εκατ. ευρώ από το τετραετές μας επενδυτικό πλάνο θα επενδυθούν σε αυτή την αναβάθμιση του σταθερού τηλεπικοινωνιακού δικτύου, για να φέρουμε τις οπτικές ίνες στις γειτονιές με την τεχνολογία Fiber to the Curb (FTTC). Την τελευταία πενταετία έχουν εγκατασταθεί συνολικά πάνω από 52.000 χλμ. οπτικών ινών σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα πάνω από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες έως 50 Mbps. 

Επόμενο βήμα είναι η αναβάθμιση της VDSL με την τεχνολογία Vectoring, η οποία αναπτύχθηκε στα εργαστήρια νέων τεχνολογιών μας, για ολόκληρο τον όμιλο της Deutsche Telekom. Μέσω του Vectoring, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε, άμεσα και με προσιτές τιμές, ταχύτητες 100 Μbps, με την προοπτική να αυξηθούν στα 300 Mbps έως το 2018.

Τελικός μας στόχος και αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων μας είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι, μέσω της τεχνολογίας Fiber to the Home. Ήδη για αρκετές επιχειρήσεις, που έχουν υψηλές απαιτήσεις, υλοποιούμε δίκτυα Fiber to the Building.

Always connected

Επενδύουμε εντατικά για να επεκτείνουμε την κάλυψη των δικτύων μας και να αυξήσουμε τις ταχύτητες Ιnternet, τόσο στη σταθερή όσο και την κινητή, ώστε να διατηρήσουμε την τεχνολογική μας υπεροχή.

Στον Όμιλο ΟΤΕ έχουμε τοποθετήσει τον πελάτη στο επίκεντρο κάθε δραστηριότητάς μας. Όλα γίνονται για τους πολίτες. Για τους ανθρώπους που θα χρησιμοποιήσουν τα νέα δίκτυα και τις νέες ταχύτητες για να αλλάξουν τον κόσμο γύρω μας. Και τους χρήστες δεν τους ενδιαφέρει η υποδομή ή το πώς δουλεύει μια υπηρεσία, αλλά η τελική υπηρεσία. Δική μας ευθύνη είναι τα δίκτυά μας να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες τους. 

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, τα εργαλεία διαμόρφωναν σε μεγάλο βαθμό τον πολιτισμό μας. Σήμερα, το μεγαλύτερο εργαλείο μας είναι η τεχνολογία. Βρισκόμαστε στο κατώφλι της νέας Ψηφιακής Εποχής, όπου η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ραγδαία και όλοι είμαστε πάντα “συνδεδεμένοι”. Ο Όμιλος ΟΤΕ με τα δίκτυά του θέλει να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να κάνουν ευρύτερη χρήση του Ιnternet και να συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία μιας πραγματικά ισχυρής ψηφιακής οικονομίας. Αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αποκτήσει τις υποδομές που θα της επιτρέψουν να επωφεληθεί δυνητικά από τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη του νέου ψηφιακού κόσμου.