Μερικές ταινίες που είχαν σαν αντικείμενο την 11η Σεπτεμβρίου

68

Η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσε να αφήσει αδρανή την τέχνη. Το τρομοκρατικό χτύπημα στην «καρδιά» των ΗΠΑ ενέπνευσε σκηνοθέτες και συγγραφείς να αποτυπώσουν, είτε μέσα από τη μεγάλη οθόνη, είτε από τις σελίδες των μυθιστορημάτων τους, τις σκέψεις τους, την οργή, τη θλίψη και τον πόνο τους για τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν τις ώρες της επίθεσης, αλλά και τον αντίκτυπο αυτής στη μετέπειτα ζωή μας.

Αυτές είναι μερικές από τις ταινίες που άντλησαν την έμπνευσή τους από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

25η Ώρα

Γυρισμένη αμέσως μετά την 11/9, η ταινία του Spike Lee με τον Edward Norton στο ρόλο ενός άνδρα που πρόκειται να οδηγηθεί στη φυλακή και έχει μπροστά του μόλις 24 ώρες για να χαρεί την ελευθερία του, είναι η πρώτη που έφερε στη μεγάλη οθόνη την εικόνα του κατεστραμμένου «Σημείου Μηδέν». Παρά το γεγονός ότι δεν ασχολείται με το τρομοκρατικό χτύπημα αυτό καθ’ αυτό, κάνει έμμεσες αναφορές στην επίθεση με τις αφίσες των αγνοουμένων στα συντρίμμια και τους επικήδειους αυτών που χάθηκαν να προκαλούν οργή και θλίψη στους Νεοϋρκέζους.

Fahrenheit 9/11

Από τα πιο εμπορικά ντοκιμαντέρ, με έσοδα πάνω από 222 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, το συγκλονιστικό, βραβευμένο στις Κάννες,ντοκιμαντέρ του Michael Moore γύρω από την πολιτική κατάσταση πριν και μετά την 11η Σεπτεμβρίου λίγο έλειψε να κοστίσει στον Bush την αμερικανική προεδρία, χάρη στην ευρηματική αφήγηση και τα ανατριχιαστικά πλάνα του.

United 93

Ο Paul Greengrass αφηγείται τις ηρωικές προσπάθειες των επιβατών της πτήσης United 93, που έδωσαν μάχη με τους αεροπειρατές, κατορθώνοντας να τους εμποδίσουν από το στόχο τους, το θόλο του Καπιτωλίου. Το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο Σάνκσβιλ στην Πενσιλβανία.

Δίδυμοι Πύργοι

Στην ταινία καταστροφής του Oliver Stone με τον Nicholas Cage, ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας ένα ανθρώπινο δράμα για δύο αστυνομικούς του λιμανιού της Νέας Υόρκης που παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια.