Με μείωση εσόδων έκλεισε το 2014 για τη Cyta Κύπρου

148

Η Cyta θα πρέπει να συνεχίσει να εξελίσσεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και οφείλει να απαλλαγεί από τα δεσμά που της επιβάλλει το θεσμικό της πλαίσιο και στην κατεύθυνση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης να επιλέξει έναν στρατηγικό συνεργάτη-επενδυτή, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Χρίστος Πατσαλίδης. 

Σε ομιλία του κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του οργανισμού για το 2014, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ανέφερε ότι με τη συμβολή του στρατηγικού επενδυτή «θα μπορέσει να κρατήσει ψηλά την ήδη υψηλή αξία και αξιοπιστία της, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στους κύπριους πολίτες τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας σε ανταγωνιστικές τιμές. Αυτό όμως που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι η απαξίωση του οργανισμού, που τελικά θα οδηγήσει σε λάθος δρόμο, σε βάρος και της οικονομίας του τόπου και των φορολογούμενων πολιτών», πρόσθεσε. 

Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, ο πρόεδρος της Cyta είπε ότι υπάρχει ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων και ο Οργανισμός έχει οργανώσει ειδικές ομάδες εντός της Cyta που συνεισφέρουν με την καλύτερη πληροφόρηση στον Έφορο για να προχωρήσει στη διαδικασία της αποκρατικοποίησης. 

«Για περισσότερες πληροφορίες, νομίζω ότι ο Έφορος είναι πιο αρμόδιος να απαντήσει. Εμείς ως Cyta έχουμε ως στόχο να συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειες μας για να συνεχίσει ο Οργανισμός να διαδραματίζει το σημαντικό του ρόλο στην κυπριακή οικονομία, εξελίσσοντας το, δυναμώνοντας το και προσφέροντας όλες εκείνες τις υπηρεσίες στο ύψιστο δυνατό βαθμό που η κυπριακή κοινωνία αναμένει από ένα Οργανισμό του επιπέδου της Cyta, αξιοπιστία, εγκυρότητα, ασφάλεια», συμπλήρωσε. 

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα του 2014, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι τα κέρδη από εργασίες ανήλθαν σε €42,6 εκ., σε σύγκριση με €66,1 εκ. το 2013. Όπως ανέφερε, τα έσοδα παρουσιάζουν μείωση έναντι του 2013 σε ποσοστό 8,7%. 

«Το κέρδος από εργασίες θα ανερχόταν σε πέραν των €70 εκ. αν δεν καταβαλλόταν το κόστος για το Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης του Προσωπικού. Το κέρδος πριν τη φορολογία ανήλθε σε €56,9 εκ., σε σύγκριση με €54,8 εκ. το 2013, αφού στα αποτελέσματα του 2013 υπήρχε απομείωση της επένδυσης στη θυγατρική εταιρεία Digimed Communications Ltd ύψους €24,7 εκ., που επηρέασε τα αποτελέσματα, ενώ για το 2014, με βάση σχετική μελέτη, δεν κρίθηκε αναγκαία η οποιαδήποτε απομείωση», πρόσθεσε. 

Τα λειτουργικά έξοδα, συνέχισε ο κ. Πατσαλίδης, είναι μειωμένα έναντι του προηγούμενου έτους, αφενός ως αποτέλεσμα του στρατηγικού έργου για τη βέλτιστη διαχείριση του κόστους, και αφετέρου όσον αφορά στα έξοδα προσωπικού, ως αποτέλεσμα του Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης, στο πλαίσιο του οποίου αποχώρησαν το 2014 521 μέλη του προσωπικού. 

«Με βάση το τότε οικονομικό περιβάλλον, τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυπριακή οικονομία και τις σεισμικές επιπτώσεις από τα γεγονότα του 2013, τα αποτελέσματα θεωρούνται πολύ ικανοποιητικά, σε σύγκριση με άλλες εταιρείες ανάλογου μεγέθους που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας», συμπλήρωσε. 

Ο πρόεδρος της Cyta αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο του Οργανισμού, το οποίο απαντά στις προκλήσεις των διεθνών εξελίξεων. 

«Ο πρώτος πυλώνας του αναπτυξιακού μοντέλου αφορά στην προσφορά νέων υπηρεσιών, που ξεφεύγουν από τα αυστηρά παραδοσιακά πλαίσια. Για παράδειγμα, υπηρεσίες σε τομείς όπως η ναυτιλία, η ηλεκτρονική υγεία, το ψηφιακό σπίτι, η έξυπνη πόλη, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οι κινητές εφαρμογές, οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud), που υλοποιούνται μέσω εξωτερικών συνεργασιών, απαλλάσσοντας τη Cyta από το κόστος επένδυσης. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την επένδυση σε καινοτόμες νεοφυείς εταιρείες (start-ups) και υλοποιείται μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με πανεπιστήμια και επενδυτές, υποστήριξη σε νέους ανθρώπους, καθώς και με τη δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ιδεών στη Cyta, δείχνοντας στην πράξη την εμπιστοσύνη του Οργανισμού σε νέες ιδέες, που έχουν επιχειρηματική προοπτική, δημιουργούν θέσεις εργασίας και στηρίζουν το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου», πρόσθεσε. 

Όπως είπε, η Cyta θα είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων για μία καλύτερη Κύπρο. 

Όσον αφορά την Cyta Ελλάδος, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι η Cyta Ελλάδος αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση του Οργανισμού και από το χρόνο που πέρασε μπήκε σε νέα δημιουργική φάση. 

«Η εταιρεία μετατόπισε την προτεραιότητα της από την τεχνολογική και γεωγραφική ανάπτυξη στην αξιοποίηση των υποδομών της για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Η Cyta Ελλάδος μέσα στο 2014 κατόρθωσε να γίνει ο μόνος παροχέας τετραπλών υπηρεσιών (4play: σταθερή, κινητή, διαδίκτυο, τηλεόραση) σε ένα συμβόλαιο, στην Ελλάδα. Το σημαντικό είναι ότι οι νέες υπηρεσίες έγιναν με πολύ λίγες κεφαλαιουχικές δαπάνες, αφού αξιοποιήθηκαν υφιστάμενες υποδομές, καθώς και υποδομές της μητρικής εταιρείας στην Κύπρο», είπε. 

Ανάφερε, επίσης, ότι η μεγάλη κρίση που έπληξε την Ελλάδα επηρέασε την επένδυση της Cyta, με αποτέλεσμα, για τα πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησής της, να υπάρχουν αποκλίσεις από τα επιχειρησιακά σχέδια. 

«Ωστόσο, το επιχειρησιακό σχέδιο του 2014 εκτελέστηκε με ικανοποιητική ακρίβεια. Το ίδιο και οι περσινές προβλέψεις μας για τις χρηματικές ανάγκες της Cyta Ελλάδος. Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις μας πέρσι ήταν ότι η εταιρεία θα είχε ανάγκη €15 εκ. για το 2014 και €5 εκ. για το 2015. Η πρόβλεψη αυτή για το 2015 παραμένει. Με σταθερά, προσεκτικά βήματα, η Cyta Ελλάδος δυναμώνει και δίνει τις δικές της απαντήσεις σε όσους αμφισβήτησαν την ικανότητα και τον ρόλο της. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η εφαρμογή της συμφωνίας της χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους της θα καθορίσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Πατσαλίδης και έστειλε το μήνυμα ότι η Cyta θα σταθεί δίπλα στο παιδί της στην Ελλάδα, θα στηρίξει τους εργαζομένους της και θα προστατεύσει την επένδυση της. 

«Άλλωστε, η Cyta Ελλάδος είναι κομμάτι της μεγάλης αξίας της Cyta. Ως προς τα οικονομικά αποτελέσματά της, η εταιρεία το 2014 έχει επιτύχει κύκλο εργασιών €90,5 εκ., σε σύγκριση με €89,9 εκ. το 2013 και λειτουργική κερδοφορία της τάξεως των €2 εκ., σε σύγκριση με οριακή λειτουργική κερδοφορία το 2013», πρόσθεσε. 

Ο πρόεδρος της Cyta ανέφερε πως ο Οργανισμός είναι ένας δυναμικός οργανισμός που εξελίσσεται και αναπτύσσεται, προσθέτοντας ότι έγιναν πολλά το 2014 και θα γίνουν περισσότερα το 2015 προχωρώντας με σταθερά και σίγουρα βήματα. 

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν τη CYTA να μειώνει χορηγίες, ιδιαίτερα ότι έχει να κάνει με ομάδες, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι η CYTA καμία χορηγία δεν έχει κόψει. 

«Ο προϋπολογισμός για το ποδόσφαιρο είναι μέσα στα εγκεκριμένα όρια. Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με την ΚΟΠ και αποκτήσαμε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του κυπριακού ποδοσφαίρου για την τριετία 16-19, η οποία θα υπογραφεί εντός των ημερών. Καμία χορηγία του Οργανισμού δεν έχει διακοπεί προς το ποδόσφαιρο ή οπουδήποτε αλλού. Αντίθετα, συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε με αίσθημα εταιρικής ευθύνης, αλλά μέσα σε αρχές διαφάνειας, συμβάλλουμε με διάφορες χορηγίες και στην ανάπτυξη και στην επικοινωνία και στον πολιτισμό στην Κύπρο», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς για τα έσοδα της φετινής χρονιάς, και που βρίσκεται ο Οργανισμός σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι για το 2015 συνεχίζει ο Οργανισμός να έχει θετικά αποτελέσματα, διατηρεί το μερίδιο του στην αγορά και σημειώνει αυξήσεις σε τομείς όπως την Cytavision με ακόμα περισσότερους πελάτες. 

Όπως αναφέρθηκε, τα φετινά έσοδα της εταιρείας είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τα περσινά έσοδα.