Magirema.com

52

Ανακαλύψτε το magirema.com, μια καινοτόμα ιδέα που προσφέρει μια ολοκληρωμένη μηχανή αναζήτησης συνταγών από όλο το διαδίκτυο. Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας Βασίλης Σάλτης μιλάει στα «Κινητά Νέα» και παρουσιάζει το magirema.com που μας βοηθά να βρούμε τη συνταγή που θα ικανοποιήσει τον ουρανίσκο μας, εύκολα και απλά.

Βασίλη, έχεις κάνει κάποιες σπουδές σχετικές με το αντικείμενο της δημιουργίας ιστοσελίδων; Πες μας μερικά πράγματα για τον εαυτό σου και τους ανθρώπους πίσω από το magirema.com.

Οι σπουδές μου είναι πάνω στη διοίκηση επιχειρήσεων. Η αγάπη μου για τον προγραμματισμό, όμως, με τον οποίο ασχολούμαι από τα σχολικά μου χρόνια σαν χόμπι, με οδήγησε να τον εξασκήσω επαγγελματικά. Είμαι λάτρης της τεχνολογίας γενικά, αλλά έχω μία ιδιαίτερη αγάπη για τον προγραμματισμό. Από το 1999 ασχολούμαι επαγγελματικά με την κατασκευή ιστοσελίδων καθώς και με κάποιες εφαρμογές που έχουν να κάνουν με τη χρονοχρέωση ή την παραγγελιοληψία που έχουν ανάγκη κάποιες επιχειρήσεις.

Οι συνεργάτες μου είναι κατά κύριο λόγο νέα άτομα, με μεγάλο ενθουσιασμό με τη νέα τεχνολογία. Ειλικρινά πιστεύω ότι η πρωτοτυπία που εξασφαλίζει το μυαλό ενός νέου ανθρώπου που είναι εξοικειωμένος με τη νέα τεχνολογία δεν είναι εύκολο να αντικατασταθεί από την εμπειρία. Βλέπουμε τα project που αναλαμβάνουμε σαν μία ευχάριστη πρόκληση, σαν ένα παιχνίδι και όχι σαν δουλειά.

 

Πώς προέκυψε η ιδέα ενός site που ασχολείται με συνταγές;

Η μαγειρική είναι τέχνη και επιστήμη. Ειδικά στη χώρα μας με την πλούσια μεσογειακή κουζίνα και την αφθονία υλικών που προσφέρουν τα προϊόντα της, μπορεί κανείς να κάνει πραγματικά γαστρονομικά θαύματα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι καλοί μάγειρες και οι μαγείρισσες… πάσχουν από πρωτότυπες ιδέες. Καταλήγουν να κάνουν τα ίδια φαγητά και να προβληματίζονται για το τι φαγητό θα φτιάξουν την επόμενη μέρα. Ένας μόνιμος προβληματισμός στο σπίτι είναι το «τι να μαγειρέψουμε αύριο;». 

Προσπαθώντας λοιπόν να απαντήσω στο «τι θα μαγειρέψουμε αύριο» διαπίστωσα ότι το ελληνικό ίντερνετ έχει έναν πραγματικό θησαυρό από blog και site μαγειρικής, με απίστευτες συνταγές. Ιστοσελίδες με παρουσίαση επαγγελματική, λαχταριστές φωτογραφίες και άψογη περιγραφή της συνταγής. Μαγείρισσες και μάγειρες που το κάνουν από αγάπη για τη μαγειρική.

Αυτό που παρατήρησα όμως είναι ότι καταπληκτικά blog ή site δεν ήταν εύκολο να βρεθούν. Οι δημιουργοί τους -πολύ καλοί στη μαγειρική- δεν είχαν ούτε την τεχνογνωσία ούτε τα κεφάλαια να αναδείξουν αυτές τις φτιαγμένες με μεράκι σελίδες τους.

Το κακό ήταν διπλό: Αυτός που ενδιαφερόταν να βρει συνταγές δεν έβλεπε τόσα ωραία site και blog μαγειρικής, και οι δημιουργοί των ιστοσελίδων αυτών δεν πρόβαλλαν τη δουλειά που με τόσο ταλέντο έκαναν. Η ιδέα λοιπόν γεννήθηκε. Να δημιουργήσουμε ένα site που να επιτρέπει εύκολα και γρήγορα να αναζητήσει κανείς τη συνταγή που ψάχνει ή να πάρει ιδέες για το τι θα μαγειρέψει, και συγχρόνως να αναδείξουμε τις υπάρχουσες ιστοσελίδες.

 

Από τη στιγμή που υπάρχει ανταγωνισμός στο διαδίκτυο με αντικείμενο τις συνταγές και τη μαγειρική, το magirema.com πώς διαφοροποιείται;

Ψάχνοντας κανείς το ελληνικό ίντερνετ θα εντυπωσιαστεί πραγματικά με το πόσο πολλά site μαγειρικής υπάρχουν. Ο ανταγωνισμός όμως δεν είναι και τόσο μεγάλος. Για τον λόγο ότι το magirema.com δεν είναι ακόμα ένα site μαγειρικής, αλλά μία μηχανή αναζήτησης συνταγών. Με άλλα λόγια, οι συνταγές στο site μας δεν είναι δικές μας, αλλά συνταγές άλλων site. Για την ακρίβεια, η συνταγές που παρουσιάζονται στο site δεν είναι ολόκληρες. Παρουσιάζουμε μόνο ένα τμήμα της συνταγής, ώστε αν ο επισκέπτης δει ότι ενδιαφέρεται να επισκεφτεί με ένα κλικ το blog που φιλοξενεί τη συνταγή. Δεν θεωρούμε τις άλλες ιστοσελίδες μαγειρικής ανταγωνισμό.

Η καταχώρηση των συνταγών γίνεται αυτόματα. Με δικό μας λογισμικό, επισκεπτόμαστε τις σελίδες μαγειρικής και καταχωρούμε τις νέες συνταγές. Το site μας ανανεώνεται καθημερινά και καταχωρούνται δεκάδες συνταγές κάθε μέρα.

 

Τι μπορούν να βρουν στο magirema.com όσοι ενδιαφέρονται για τη μαγειρική;

Το magirema.com είναι σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να διευκολύνει τόσο αυτόν που ψάχνει μια πολύ συγκεκριμένη συνταγή, όσο και όποιον θα ήθελε ιδέες για το τι να μαγειρέψει. Το πεδίο αναζήτησης συνταγής θα δώσει άμεσα και συγκεκριμένα αποτελέσματα για τη συνταγή που αναζητάει ο επισκέπτης. Ο επισκέπτης όμως μπορεί να επιλέξει κατηγορία συνταγών από το μενού, αν θέλει π.χ. ζυμαρικά, αλλά δεν είναι σίγουρος τι θέλει. Εκτός από τις κατηγορίες, υπάρχουν και οι ετικέτες (tags). Κάθε συνταγή που παρουσιάζεται έχει και μια σειρά ετικετών, λέξεις σχετικές με τη συνταγή, ώστε να περιηγηθεί κανείς σε παρόμοιες συνταγές. Μπορεί, για παράδειγμα, ένα κέικ σοκολάτας να έχει ετικέτες «κέικ», «σοκολάτα», «γλάσο», «νηστίσιμο». Πατώντας την ετικέτα «γλάσο» βλέπουμε συνταγές με «γλάσο» π.χ. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε την περιήγηση ευκολότερη ακόμα και για τον πιο αναποφάσιστο μάγειρα.

Μία ακόμη δυνατότητα που διευκολύνει πολύ τους μάγειρες που επισκέπτονται το site μας είναι τα «αγαπημένα». Μπορεί να κανείς να συνδεθεί στο magirema.com (με ένα κλικ μέσω Facebook) και στη συνέχεια να καταχωρεί συνταγές στα «αγαπημένα» του. Το μόνο που έχει να κάνει για να βάλει μια συνταγή στα «αγαπημένα» είναι να κάνει κλικ στο εικονίδιο «καρδούλα» που υπάρχει πάνω από τον τίτλο κάθε συνταγής. Όταν θελήσει να ξαναδεί τις αγαπημένες του συνταγές μπορεί πολύ απλά να πάει στο μενού «συνταγές μου, αγαπημένα». Με αυτόν τον τρόπο δεν «χάνει» κανείς μια καλή συνταγή που βρήκε και τελικά συγκεντρώνει μία συλλογή συνταγών, πάντα διαθέσιμη να του λύσει τα χέρια.

Τέλος να αναφέρω ότι στη σελίδα υπάρχει ένας πολύ πρακτικός θερμιδομετρητής. Χρησιμοποιώντας τον μπορείτε να προσθέσετε όλα τα φαγητά ενός γεύματος ή μιας ημέρας, για να υπολογίσετε το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνονται. Είναι γρήγορος και πρακτικός, ενώ στα φαγητά μπορείτε εσείς να ορίσετε την ποσότητα που επιθυμείτε.

 

Πώς μπορεί ο διαχειριστής ενός site μαγειρικής να αναρτήσει μια συνταγή στο magirema.com;

Αν κάποιος έχει ένα site ή blog μαγειρικής που δεν εμφανίζεται στα αποτελέσματά μας, το μόνο που έχει να κάνει είναι να μας ενημερώσει από τη φόρμα επικοινωνίας του magirema.com για την ύπαρξη του ιστοτόπου του. Θα φροντίσουμε να καταχωρήσουμε τις συνταγές του και να τις παρουσιάσουμε στα αποτελέσματά μας. 

Αν κάποιος δεν έχει site, μπορεί να καταχωρήσει εύκολα και γρήγορα μια συνταγή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι σύνδεση μέσω Facebook και στη συνέχεια μπορεί από το μενού «οι συνταγές μου, νέα συνταγή» να στείλει τη δική του.

 

 

Σκέφτεσαι να δημιουργήσεις και εφαρμογή για smartphones με το magirema.com; Ποιο λειτουργικό θα διάλεγες;

Η εφαρμογή για smartphones είναι στα σχέδιά μας. Δύο πλατφόρμες μάς φαίνονται ελκυστικότερες: το Android και το iOS. Και τα δύο λειτουργικά προσφέρουν πολλά και καλά εργαλεία για ανάπτυξη εφαρμογών, με πολλές βιβλιοθήκες που κάνουν τη ζωή του προγραμματιστή εύκολη. Η εφαρμογή για το μαγείρεμα δεν θα είναι μια απαιτητική εφαρμογή για το κινητό, αφού τον φόρτο των αναζητήσεων των συνταγών θα τον αναλαμβάνει ο server. Πρέπει όμως να δοθεί μεγάλη σημασία τόσο στην πρακτικότητα όσο και στην αισθητική της εφαρμογής.

 

Εσύ και η ομάδα σου ασχολείστε και με άλλα project όπως το magirema.com; Πες λίγα λόγια για αυτές τις ιδέες σας.

Η ειδικότητά μας είναι η κατασκευή ιστοσελίδων και οι διαδικτυακές εφαρμογές. Οι ιστοσελίδες μας σπάνια βασίζονται σε κάποια έτοιμη πλατφόρμα, είναι όλες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του πελάτη. Η euroweb.gr έχει κατασκευάσει και το hellashotels.gr που είναι ένας κατάλογος των ελληνικών ξενοδοχείων. Προσπαθήσαμε να δώσουμε έμφαση και εκεί στην εύκολη αναζήτηση. Ειδικότερα, με λίγα κλικ μπορεί ο επισκέπτης να δει εύκολα και γρήγορα τα ξενοδοχεία της περιοχής που πρόκειται να επισκεφτεί.

 

Τα μελλοντικά σου σχέδια στο διαδίκτυο;

Τα πράγματα δείχνουν ότι το διαδίκτυο κάνει τη μεγάλη μετάβαση από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα smartphones και tablets. Τα σχέδιά μας είναι να δώσουμε έμφαση στην κατασκευή εφαρμογών, ψάχνοντας πάντα κάτι πρωτότυπο. 

Όταν το ίντερνετ έκανε τα πρώτα του βήματα, οι υπολογιστές είχαν μικρή υπολογιστική ισχύ και έτσι τον φόρτο της παρουσίασης σελίδων τον αναλάμβαναν δυνατοί και ακριβοί server. Τώρα αυτό έχει αλλάξει μιας και οι υπολογιστές έχουν μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, και έτσι οι server στέλνουν τα απολύτως απαραίτητα και οι clients (υπολογιστές, tablets, κινητά) επεξεργάζονται και παρουσιάζουν την ιστοσελίδα ή την εφαρμογή (τεχνολογίες html5, javascript, ajax κ.λπ.). Στα σχέδιά μας λοιπόν είναι η έμφαση σε αυτές τις νέες τεχνολογίες που κάνουν τα «ωμά» δεδομένα να αποκτούν μια ιδιαίτερη γοητεία στις οθόνες των σύγχρονων συσκευών μας.