Μ. Τσαμάζ: Μέχρι τα μέσα του 2018 οι επενδύσεις σε Δίκτυα Νέας Γενιάς

386

Σε ένα επενδυτικό… σπριντ μέχρι τα μέσα του 2018 θα αποδυθεί ο όμιλος ΟΤΕ με επίκεντρο τα Δίκτυα Νέας Γενιάς, τις οπτικές ίνες και το περιεχόμενο για τη συνδρομητική τηλεόραση.

Σύμφωνα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, έπειτα από τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2016, θα δοθεί σημαντική ενίσχυση στις επενδύσεις του Ομίλου το 2017, καθώς θα αυξηθούν σε 700 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών, όπως αναφέρθηκε, θα διατεθεί για δίκτυα νέας γενιάς, VDSL και vectoring, καθώς και για την ενίσχυση του περιεχομένου της Coscmote TV. Σημειώνεται πως το το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Χάρη σε αυτές τις επενδύσεις, μέσα σε 8 μήνες, ο ΟΤΕ πρακτικά θα διπλασιάσει τις καμπίνες VDSL και περί τα τέλη της χρονιάς θα διαθέσει εμπορικά vectoring για ταχύτητες 100 Mbps και άνω, σημείωσε η διοίκηση του τηλεπικοινωνιακού ομίλου. Όπως, μάλιστα, τόνισε, ο CFO του Ομίλου, κ. Μπάμπης Μαζαράκης, εκτιμάται ότι στα μέσα του 2018 θα διατίθεται VDSL στο 80% περίπου των νοικοκυριών της χώρας, από περίπου 45% σήμερα.

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Τσαμάζ, χαρακτήρισε το 2017 “μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρονιά”, με παρακαταθήκη τις ισχυρές επιδόσεις που καταγράφηκαν το 2016.

Όπως τόνισε η διοίκηση, την περυσινή χρονιά καταγράφηκαν ισχυρές επιδόσεις στην ελληνική αγορά, καθώς τα έσοδα της τηλεόρασης αυξήθηκαν κατά 30% και η πελατειακή βάση κατά 13%. Αντίστοιχα, τα έσοδα broadband αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι πελάτες VDSL διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση.

Στο σκέλος της κινητής, δόθηκε έμφαση στα data, με τα έσοδα από δεδομένα κινητής να αυξάνονται κατά 6% λόγω επέκτασης των δικτύων 4G και 4G+ και της σημαντικής αύξησης της διείσδυσης των smartphones.

Πέρυσι σε επίπεδο Ομίλου το EBITDA στο σύνολο του έτους ήταν ανθεκτικό, με τον Οργανισμό να πετυχαίνει τον αναθεωρημένο στόχο στις ελεύθερες ταμειακές ροές, ενώ το καθαρό χρέος μειώθηκε περισσότερο από 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τονίζοντας την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές του ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει προτείνει να αυξηθεί το μέρισμα για το 2016 σε 0,16 ευρώ ανά μετοχή.