Μ. Τσαμάζ: Μετασχηματισμός και ανάπτυξη μέσα στην κρίση, το παράδειγμα του ΟΤΕ

484

Υπάρχουν δύο τρόποι αντίδρασης στην κρίση: Απογοητεύεσαι, πανικοβάλλεσαι, γίνεσαι εσωστρεφής και ελπίζεις για το καλύτερο, ή διατηρείς την ψυχραιμία σου, αντιμετωπίζεις την κρίση ως ευκαιρία, σχεδιάζεις συγκεκριμένη στρατηγική και πιάνεις δουλειά. Στην εταιρεία μας, ακολουθήσαμε τη δεύτερη οδό, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Τα αποτελέσματα μας ανταμείβουν.

Ο Όμιλος ΟΤΕ, μέλος του Deutsche Telekom Group, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα και καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η εταιρεία προσφέρει ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών, από σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ευρυζωνικές υπηρεσίες, και συνδρομητική τηλεόραση, μέχρι λύσεις ICT και δορυφορικές επικοινωνίες. Μαζί με τις θυγατρικές στη Ρουμανία και στην Αλβανία, είναι ένας από τους κορυφαίους ομίλους τηλεπικοινωνιών στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο δρόμος που ακολούθησε για  να φτάσει έως εδώ, δεν ήταν εύκολος. Έπρεπε να αλλάξει ριζικά, να μετασχηματιστεί από ένα πρώην κρατικό μονοπώλιο σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική εταιρεία. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν, μάλιστα, εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και ενός ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Η στρατηγική για τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ

Το 2010, ο τομέας σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ “παγιδεύτηκε” σε έναν φαύλο κύκλο χαμηλής ανταγωνιστικότητας λόγω των αποδυναμωμένων οικονομικών αποτελεσμάτων του, του εχθρικού ρυθμιστικού περιβάλλοντος και του σκληρού ανταγωνισμού. Η οικονομική κρίση και η αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από την αγορά, έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ομίλου.

Το 2011 καταρτίστηκε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο, το οποίο είχε στόχο να διορθώσει τα βασικά  (fix the basics), εστιάζοντας σταδιακά στην ανάπτυξη και εν τέλει στο να μας οδηγήσει στην ψηφιακή εποχή. Η πολυ-επίπεδη στρατηγική μετασχηματισμού βασίστηκε σε πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες και περιελάμβανε ένα συνεκτικό σύνολο δράσεων κάτω από έξι πυλώνες: την τεχνολογική υπεροχή, την άριστη εμπειρία πελάτη, τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων, την ενίσχυση του core business, τη βελτιστοποίηση λειτουργιών και κόστους και τη σύγχρονη στρατηγική στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Λάβαμε τολμηρές αποφάσεις και αλλάξαμε σχεδόν τα πάντα στον Όμιλο.

Το πρώτο ορόσημο σε αυτήν την πορεία ήταν η διασφάλιση της βιωσιμότητας, μέσα από τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων που δεν αποτελούσαν μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγική μας, παράλληλα με μια επιτυχημένη έκδοση ομολόγου, παρά το δύσκολο περιβάλλον που επικρατούσε στην αγορά εκείνη την περίοδο. Σημειωτέον πως ο ΟΤΕ είναι μία από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, ενώ η απόδοση των ομολόγων του κυμαίνονται σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα του 3%. Παράλληλα, εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα εξορθολογισμού του κόστους προσωπικού, με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο.

Το δεύτερο επίτευγμα ήταν η αξιοποίηση του ανταγωνιστικού μας πλεονεκτήματος: της δικτυακής μας υπεροχής. Αυτό το καταφέραμε επενδύοντας σε δίκτυα νέας γενιάς, προκειμένου να ενισχύσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας και να είμαστε μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Για να “επανεφεύρουμε” τον ΟΤΕ, έπρεπε να καθιερώσουμε μία νέα πελατοκεντρική φιλοσοφία και να αλλάξουμε δομές και διαδικασίες. Έπρεπε, επίσης, να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποί μας έβλεπαν τον ρόλο τους μέσα στην εταιρεία και απέναντι στους πελάτες. Γι αυτόν τον σκοπό, η εταιρεία υλοποίησε ένα στρατηγικό, πολυ-επίπεδο πλάνο Εσωτερικής Επικοινωνίας, για να διαδώσει τη στρατηγική και να εμπνεύσει τους ανθρώπους, δείχνοντάς τους τη μεγάλη εικόνα.

Η λειτουργική ενοποίηση της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας συνέβαλε στη βελτιστοποίηση και τη συγκέντρωση των λειτουργιών και των υπηρεσιών, προσέδωσε μεγαλύτερη σαφήνεια στους ρόλους των εργαζόμενων και αύξησε την αποτελεσματικότητα του Ομίλου. Η καθιέρωση το 2015 του ενιαίου brand COSMOTE για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και το λανσάρισμα προγραμμάτων που προσφέρουν ένα νέο κόσμο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και προνομίων για τους πελάτες μας, ήταν το φυσικό αποτέλεσμα του μετασχηματισμού του Ομίλου ΟΤΕ.

Καταλυτικοί παράγοντες για τον επιτυχημένο μετασχηματισμό ήταν η δέσμευση της διοικητικής ομάδας, αλλά και η καθιέρωση του υπεύθυνου επιχειρείν στο σύνολο των δραστηριοτήτων μας, μέσα από δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης για τον όμιλο, τους εργαζόμενους, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Ο νέος ΟΤΕ

Ο Όμιλος ΟΤΕ κατέχει σήμερα ηγετική θέση στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, ευρυζωνικών υπηρεσιών, ICT και συνδρομητικής τηλεόρασης, προσθέτοντας συνεχώς αξία στους πελάτες και τους μετόχους. Έχοντας μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων κατά 24%, το εργασιακό κόστος κατά 37% και το συνολικό λειτουργικό κόστος κατά περισσότερο από 25% σε έξι χρόνια, ο Όμιλος λειτουργεί με αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο, πετυχαίνοντας ισχυρές οικονομικές επιδόσεις.Το 2016, ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε ενοποιημένα έσοδα ύψους περίπου €4 δισ., €1,3 δισ. προσαρμοσμένo EBITDA και ανθεκτικό περιθώριο EBITDA στο 34% περίπου. Το καθαρό χρέος του ομίλου μειώθηκε σχεδόν κατά 90% από το 2010, στα €0,6 δισ. περίπου από τα €4,3 δισ. Αυτά τα μεγέθη είναι η ανταμοιβή για τη σκληρή δουλειάς μας και μας ωθούν να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον.

Είμαστε με διαφορά ο μεγαλύτερος επενδυτής στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα €2 δισ. τα τελευταία έξι χρόνια. Για την τετραετία 2017-2020 υλοποιούμε επενδυτικό πλάνο ύψους €1,5 δισ., κυρίως σε οπτική ίνα και δίκτυα νέας γενιάς, βοηθώντας τους πολίτες και τη χώρα να περάσουν επιτυχώς στη νέα ψηφιακή εποχή. Μόνο το 2016, το μερίδιό μας στις επενδύσεις στην αγορά τηλεπικοινωνιών ανήλθε στο 65%.

Όσον αφορά τις σταθερές τηλεπικοινωνίες, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι η εταιρεία των  οπτικών ινών στην Ελλάδα. Παρέχουμε πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες VDSL σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στην κινητή, η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 4G φτάνει στο 95%, ενώ η κάλυψη 4G+ στο 85%. Είμαστε ένα από τα πρώτα δίκτυα παγκοσμίως και το πρώτο στην Ελλάδα που λάνσαρε εμπορικά ταχύτητες έως και 500Mbps. Θέλουμε κάθε νοικοκυριό σε όλη την Ελλάδα να μπορεί να συνδέεται στο Internet και θέλουμε η άψογη εμπειρία ευρυζωνικών υπηρεσιών να είναι ο νούμερο ένα λόγος που οι πελάτες μάς επιλέγουν.

Είμαστε ο συνεργάτης επιλογής για κάθε επιχείρηση που αναζητά προηγμένες λύσεις στους τομείς του e-health, του τουρισμού, της ασφάλειας των πληροφοριών, της ενέργειας, των data center, του cloud και του Internet of Things (IoT), χάρη στην τεχνογνωσίαμας στην υλοποίηση μεγάλων και σύνθετων έργων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εγκατάσταση και λειτουργία του Data Center του Ομίλου Coca-Cola HBC για τις 28 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Αξιοποιώντας τα εξαίρετα δίκτυά μας, την κορυφαία πελατειακή εμπειρία και την πλήρη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, θέλουμε η COSMOTE να είναι love brand, όχι μόνο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αλλά γενικότερα στην ελληνική αγορά.

Ψηφιακοποίηση: το νέο στοίχημα

Στον ΟΤΕ, η αλλαγή είναι πρώτα από όλα τρόπος σκέψης. Επιδιώκουμε να αλλάζουμε συνεχώς για να γινόμαστε  πιο αποτελεσματικοί και να αντιμετωπίζουμε τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Ο μετασχηματισμός μας σε σύγχρονη, ανταγωνιστική εταιρεία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Ένα νέο στοίχημα βρίσκεται μπροστά μας: ο ψηφιακός μας μετασχηματισμός.

Ζούμε στη νέα ψηφιακή εποχή. Η νέα εποχή αλλάζει τα πάντα: τον τρόπο που μαθαίνουμε, που εργαζόμαστε, που ζούμε. Τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τον εαυτό μας μέσα σε αυτόν. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι κυρίως θέμα επιβίωσης και, σε δεύτερο χρόνο, ανάπτυξης. Κανένας κλάδος ή οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς να προσαρμόσει τη δομή, τις λειτουργίες, τους εργαζόμενους και τη στρατηγική του.

Έχουμε κάνει πολλά και σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια και έχουμε προετοιμάσει καλά τον Όμιλο για την επικείμενη πρόκληση: να βοηθήσουμε τους πελάτες και τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε να αξιοποιήσουν πλήρως τον νέο ψηφιακό κόσμο. Τώρα έχουμε ένα νέο όραμα: να γίνουμε το πρότυπο ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη έως το 2020. Για το σκοπό αυτό έχουμε σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού που θα μας οδηγήσει στο νέο μας ταξίδι, θα μας βοηθήσει να υιοθετήσουμε ψηφιακή νοοτροπία και θα μας επιτρέψει να εκμεταλλευτούμε τις ψηφιακές δυνατότητες προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των συνεργατών και των προμηθευτών μας.

Ο Όμιλος ΟΤΕ δείχνει το δρόμο για το πώς η στρατηγική, το όραμα, η δέσμευση και η νοοτροπία αλλαγής μπορούν να κρατήσουν όρθια μια επιχείρηση εν μέσω κρίσης.
Ηγούμαστε της αλλαγής. Προλαβαίνουμε τις εξελίξεις, δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο και συνεχώς καινοτομούμε. Λειτουργούμε υπεύθυνα και ηθικά, με οδηγό τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαστε παράγοντας ανάπτυξης για την Ελλάδα. Μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας, δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

* Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ από τον Νοέμβριο του 2010. Πριν αναλάβει επικεφαλής, κατείχε διευθυντικές θέσεις στον Όμιλο και σε άλλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Vodafone και η Philip Morris. Είναι κάτοχος πτυχίου διοίκησης επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του New Brunswick στον Καναδά.

** Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το europeanceo.com