«Ξαφνικός θάνατος» για την ΕΡΤ

83

Δραματικές οι εξελίξεις στην ΕΡΤ, καθώς ανακοινώθηκε το κλείσιμο του Οργανισμού.

Την ώρα που χιλιάδες πολίτες παρέμεναν έξω από το κτήριο το Ραδιομέγαρο στη λεωφόρο Μεσογείων αλλά και όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην επικράτεια, η κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή την επιχείρηση διακοπής του σήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Το πρώτο «θύμα» ήταν το αναλογικό σήμα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες διεκόπη η λειτουργία των πομπών στην Πάρνηθα, για να ακολουθήσει λίγη ώρα μετά το σήμα της ΕΤ3, το σήμα στην Πάτρα, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Μετά τις 11:15 το βράδυ της Τρίτης το σήμα είχε πλέον χαθεί από τους περισσότερους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς δέκτες ανά την επικράτεια και το πρόγραμμα της ΕΡΤ μπορούσαν να βλέπουν μόνο οι χρήστες του διαδικτύου και οι συνδρομητές της NOVA και του OTE TV.

Όπως μετέδωσαν στο έκτακτο πρόγραμμα οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ,  δόθηκε εντολή όσοι εργαζόμενοι δεν εμπλέκονται στη ροή του προγράμματος, να κατέβουν στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου. Μάλιστα την ώρα της ανακοίνωσης για την εκκένωση στον αέρα καλεσμένος στο έκτακτο δελτίο, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος
στο άκουσμα της είδησης είπε: «Είμαι γνωστός καταληψίας».

Από την ώρα που έπεσε το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και στη μία τη νύχτα ο κόσμος είχε κλείσει τη Μεσογείων και έφτανε μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Οργή αλλά και δάκρυα ήταν οι αντιδράσεις των εργαζόμενων αμέσως μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου.

Οι παρουσιαστές της ΕΡΤ που βρίσκονταν στο στούντιο για την έκτακτη ενημερωτική εκπομπή που ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τη μετάδοση της ανακοίνωσης από τον Σίμο Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, μετέδιδαν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις για την απώλεια του σήματος από διάφορες περιοχές.

Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε «θύλακα αδιαφάνειας την ΕΡΤ και σκανδαλώδη τον τρόπο λειτουργίας της», ενώ ανήγγειλε ότι σύντομα θα λειτουργήσει νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης, που θα είναι δημόσιος αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός.

Είπε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν και ότι όσοι επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση πρόσληψης στον νέο φορέα.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι οι μεταδόσεις θα σταματήσουν με το τέλος του προγράμματος στις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Την ίδια ώρα στη συγκέντρωση που ξεκίνησε μετά τις 7 το απόγευμα κατόπιν καλέσματος των εργαζομένων στην ΕΡΤ, έδωσαν το παρών εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, σωματείων, επαγγελματικών ομάδων, φοιτητικών συλλόγων κ.α.

Από το Ραδιομέγαρο πέρασαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Μανώλης Γλέζος.

Στις 10:30 το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησε και συναυλία των μουσικών συνόλων με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών που κατά δεκάδες συρρέουν στο Ραδιομέγαρο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους της ΕΡΤ.

 

Συνεχίζεται η μετάδοση του προγράμματος μέσω διαδικτύου (www.ert.gr)

Οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί της δημόσιας τηλεόρασης δεν εγκαταλείπουν της θέσεις τους. Παραμένουν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ παρά τις απειλές για αυτόφωρο και συνεχίζουν να «βγάζουν» εικόνα στον αέρα μέσω Διαδικτύου.

 

Πληροφορίες από «Καθημερινή», «Έθνος», «Πρώτο Θέμα»