“Κολλημένοι” οι άνδρες με το κινητό τους

83

Μόλις 21 δευτερόλεπτα, κατά μέσο όρο, “άντεξαν” οι άνδρες που συμμετείχαν σε πείραμα της Kaspersky Lab πριν πιάσουν στα χέρια τους το smartphone τους, όταν έμειναν μόνοι σε μια αίθουσα αναμονής περίπου για δέκα λεπτά! Οι γυναίκες, αντίθετα ίσως απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, άντεξαν 57 δευτερόλεπτα. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Würzburg και το Πανεπιστήμιο Nottingham-Trent για λογαριασμό της Kaspersky Lab, έδειξε ότι συνολικά οι συμμετέχοντες περίμεναν κατά μέσο όρο μόλις 44 δευτερόλεπτα, πριν… καταφύγουν στο τηλέφωνό τους.

Για να εμβαθύνουν στην σχέση των ανθρώπων με τις ψηφιακές συσκευές, οι ερευνητές ρώτησαν μετά από δέκα λεπτά τους συμμετέχοντες πόση ώρα πίστευαν ότι είχε περάσει πριν πάρουν το κινητό στα χέρια τους. Οι περισσότεροι απάντησαν μεταξύ δύο και τριών λεπτών, αναδεικνύοντας μια σημαντική αποσύνδεση μεταξύ της αντιλαμβανόμενης και της πραγματικής συμπεριφοράς μας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Jens Binder από το Πανεπιστήμιο Nottingham-Trent, δήλωσε: “Το πείραμα δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο δεμένοι με αυτές τις συσκευές απ’ ό,τι οι ίδιοι αντιλαμβάνονται. Πλέον, το να στρεφόμαστε στο smartphone μας, όταν μένουμε μόνοι μας, έχει γίνει δεύτερη φύση. Απλώς δεν περιμένουμε πια. Η αμεσότητα των πληροφοριών και των αλληλεπιδράσεων που παρέχουν οι έξυπνες συσκευές τις καθιστούν έναν ψηφιακό σύντροφο που μας συνδέει με τον έξω κόσμο, παρά ένα τεχνολογικό αξεσουάρ”.