Κινητά για ηλικιωμένους

135

Μπορεί να μην είναι high, cool, smart, αλλά για κάποιες ηλικίες, είναι must.

Όσο κι αν δεν θέλετε να το παραδεχτείτε, από κάποια ηλικία και μετά οι απαιτήσεις από ένα κινητό αλλάζουν. Τα apps, η μεγάλη ανάλυση με τα μικρά εικονίδια, τα λεπτά χαρακτηριστικά αποτελούν μειονεκτήματα και όχι πλεονεκτήματα, αφού δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Η όραση και η ακρίβεια των κινήσεων δεν επιτρέπουν τη χρήση πολλών μοντέλων της αγοράς που στοχεύουν σε άλλο αγοραστικό κοινό.

Οι ανάγκες στις μεγάλες ηλικίες αλλάζουν, καθιστώντας το κινητό ουσιαστικό εργαλείο επικοινωνίας και όχι status quo της κοινωνικής θέσης ή της οικονομικής κατάστασης των ηλικιωμένων. Μεγάλα, ευανάγνωστα γράμματα στην οθόνη και πληκτρολόγιο με άνετα κουμπιά είναι τα βασικότερα ατού των συσκευών αυτών.

Ποια μοντέλα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά καλύπτοντας τις ανάγκες αυτής της ειδικής αγοραστικής μερίδας;

 

Leo 788

€199 από την www.autoleaders.gr

Η συσκευή αυτή προσφέρει αρκετά χαρακτηριστικά που είναι χρήσιμα τόσο σε ηλικιωμένους όσο και σε άτομα που ασχολούνται με extreme sports. Πέρα από το μεγάλο πληκτρολόγιο, διαθέτει πλήκτρο άμεσης ανάγκης για άμεση ειδοποίηση στα τηλέφωνα που έχουν οριστεί και φακό. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα εντοπισμού της συσκευής – δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ηλικιωμένων που έχουν εξαφανιστεί (βλ. Silver Alert). Η συσκευή μπορεί να εντοπιστεί σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου και με μηνιαία συνδρομή 5 ευρώ, αρκεί βέβαια το άτομο να έχει πάρει μαζί του το κινητό. Ο εντοπισμός μπορεί να γίνει και μέσω αποστολής SMS προς τη συσκευή, η οποία απαντά πάλι μέσω SMS με τις συντεταγμένες της θέσης του καθώς και με το αντίστοιχο link στο Google Maps.

 

Alcatel One Touch 536

€69 από τη WIND

Το μοντέλο της Alcatel διαθέτει μεγάλα και εύχρηστα πλήκτρα, στερεοφωνικό FM ραδιόφωνο με RDS και mp3 player. Ενσωματώνει ημερολόγιο και λειτουργίες ρολογιού και ξυπνητηριού, ενώ είναι και ένας εύχρηστος φακός. Υποστηρίζει δίκτυο dual band GSM 900/1800. Η οθόνη του είναι στις 2,4 ίντσες, ενώ η μνήμη των 128 ΜΒ επεκτείνεται έως 16 GB με κάρτα microSD

 

Vodafone 155

€39,90 από τη Vodafone

Στις 1,77 ίντσες είναι η οθόνη του μοντέλου που προσφέρει η Vodafone, ειδικά σχεδιασμένη για εύκολο διάβασμα. Διαθέτει μεγάλης διάρκειας μπαταρία (1.000 mAh) και ειδικό πλήκτρο ανάγκης στην πίσω πλευρά για περιπτώσεις ανάγκης. Με το παρατεταμένο πάτημα του SOS ξεκινά ένας δυνατός ήχος κινδύνου, ενώ αποστέλλεται μήνυμα ανάγκης σε προεπιλεγμένο αριθμό. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μεγάλα και εύχρηστα πλήκτρα και η λειτουργία φακού.

 

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλα ποσοστά ηλικιωμένων (αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει αυτά τα ποσοστά με διάφορους τρόπους). Ωστόσο, λίγοι προσπαθούν να βελτιώσουν τη ζωή αυτών των ατόμων.

Η κατηγορία των ηλικιωμένων δεν θεωρείται μεγάλη μερίδα της αγοράς, για να δοθεί η πρέπουσα σημασία. Ίσως γιατί και οι ηλικιωμένοι διατηρούν απόσταση από την τεχνολογία. Ίσως, πάλι, γιατί λίγοι είναι οι ηλικιωμένοι που έχουν τέτοιες ανάγκες. Στο εξωτερικό οι επιλογές στον χώρο των συσκευών είναι περισσότερες –κάντε μια μικρή αναζήτηση στο amazon–, προσφέροντας ταυτόχρονα πιο ελκυστικά (ως προς την εμφάνιση) μοντέλα. Κοινά χαρακτηριστικά τους το κουμπί SOS, τα μεγάλα πλήκτρα και η ευανάγνωστη οθόνη, τα οποία διευκολύνουν τα άτομα που αγαπάμε και θέλουμε να προστατεύσουμε, ενώ το κόστος είναι πολύ μικρό συγκρινόμενο με τα μοντέλα που απευθύνονται στους… υπόλοιπους.

 

Ηλίας Φλωράκης