Ιστορική πρωτιά για την SpaceX με προσνήωση πυραύλου (video)

70

Έπειτα από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν, η αμερικανική εταιρεία SpaceX πέτυχε τελικά την αυτόνομη προσνήωση πυραύλου της σε πλατφόρμα που έπλεε στον ωκεανό.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο ορόσημο για τους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους, οι οποίοι αποδεικνύεται πλέον ότι μπορούν να ανακτηθούν τόσο από το έδαφος όσο και από τη θάλασσα.

Η SpaceX του επιχειρηματία Έλον Μασκ έχει από τον περασμένο Δεκέμβριο επιτύχει προσεδάφιση του κύριου σταδίου του πυραύλου της Falcon 9 στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Με την εντυπωσιακή προσνήωση του Falcon 9, το Σάββατο, η SpaceX αποδεικνύει ότι μπορεί να πετύχει και τα δύο είδη ελιγμών, μειώνοντας δραστικά το κόστος των διαστημικών αποστολών.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι στα δύο τρίτα των περιπτώσεων, η ανάκτηση των πυραύλων θα γίνεται από τον ωκεανό, με παρόμοιες προσνηώσεις σε πλωτές πλατφόρμες.

Ο Falcon 9 εκτοξεύτηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μεταφέροντας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το πρώτο φουσκωτό δωμάτιο που σχεδιάστηκε για τη φιλοξενία ανθρώπων στο Διάστημα.

Ήταν η πρώτη επανάληψη αποστολών ανεφοδιασμού του ISS από την SpaceX μετά το ατύχημα του Ιουνίου 2015, οπότε καταστράφηκε ο πύραυλος μαζί με το φορτίο που μετέφερε.

Περίπου δυόμισι ώρες μετά την εκτόξευση, το φορτίο είχε παραδοθεί στον ISS και το κύριο στάδιο του πυραύλου, ύψους όσο ένα 23όροφο κτίριο, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής.

«Στόχος» ήταν μία πλωτή ρομποτική πλατφόρμα, με το χαρακτηριστικό όνομα «Of Course I Still Love You», που έπλεε 300 χλμ. ανοιχτά του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ.

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος «προσγειώθηκε αντί να ανοίξει μία τρύπα στο σκάφος ή να πέσει στο πλάι. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι’ αυτό».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη για το επίτευγμα. «Είναι χάρη σε καινοτόμους σαν εσάς και τη NASA που η Αμερική εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα στην εξερεύνηση του διαστήματος» έγραψε στο Twitter.