ΗΠΑ: Μπλόκο στη μεταφορά ηλεκτρονικών συσκευών από μουσουλμανικές χώρες

386

Οι επιβάτες κάποιων ξένων αεροπορικών εταιρειών που κατευθύνονταν στις ΗΠΑ θα πρέπει να περνούν από τον έλεγχο των αποσκευών τις ηλεκτρονικές συσκευές μεγαλύτερες από ένα κινητό τηλέφωνο καθώς οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν νέα απαγόρευση η οποία έχει στόχο να αντιμετωπίσει μια τρομοκρατική απειλή, η φύση της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί.

Ο νέος κανονισμός που ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αφορά περίπου 10 ξένες αεροπορικές εταιρείες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Τα αεροδρόμια είναι στο Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη, το Κουβέιτ, τη Ντόχα, το Κατάρ, την Καζαμπλάνκα, το Μαρόκο, το Αμμάν, την Ιορδανία, το Ριάντ και τη Τζέντα, τη Σαουδική Αραβία, το Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες δεν επηρεάζονται από την απαγόρευση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι οι επιβάτες θα μπορούν να μεταφέρουν μόνο στις αποσκευές τους ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τάμπλετ, φορητά DVD players, φορητούς υπολογιστές και φωτογραφικές μηχανές.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε, επικαλούμενο έναν μη κατονομαζόμενο Αμερικανό αξιωματούχο, ότι η απαγόρευση σχετίζεται με την αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και ότι κάποιες από τις πληροφορίες συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια πρόσφατης επιδρομής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Υεμένη.

Η αεροπορική εταιρεία Royal Jordanian Airlines ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Twitter χθες Δευτέρα ότι οι επιβάτες των πτήσεών της με προορισμό τις ΗΠΑ δεν θα μπορούν να έχουν από σήμερα μαζί τους στην καμπίνα τις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές, βάσει αιτήματος Αμερικανών αξιωματούχων. Το ίδιο θα ισχύει για τις πτήσεις που θα φτάνουν στις ΗΠΑ μέσω Καναδά.

Η σαουδαραβική εφημερίδα Al Riyadh ανέφερε σε άρθρο της ότι η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας ενημέρωσε “τις αεροπορικές εταιρείες που κατευθύνονται από τα σαουδαραβικά αεροδρόμια στα αμερικανικά για τα τελευταία μέτρα των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, βάσει των οποίων οι επιβάτες θα πρέπει να τοποθετούν τους φορητούς υπολογιστές τους και τα τάμπλετ” στις αποσκευές που περνούν από έλεγχο.