IFA 2016: Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα δείχνουν το μέλλον

153

Πολλές νέες πρωτοποριακές συσκευές παρουσιάζονται εφέτος στην  έκθεση τεχνολογίας IFA 2016 στο Βερολίνο. Οι επισκέπτες  μπορούν να δουν από τηλεοράσεις με τεχνολογία κυρτής οθόνης μέχρι φουτουριστικό εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας.

Ανάμεσα στα εκθέματα  το πλυντήριο της Panasonic, το οποίο όχι μόνο πλένει και στεγνώνει τα ρούχα αλλά έχει τη δυνατότητα και να τα διπλώνει. Η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η συσκευή θα είναι έτοιμη να κατακλύσει την αγορά το 2019. Παράλληλα, η Panasonic αναπτύσσει ένα ρομπότ, το Laundroid, το οποίο θα λάβει ειδική «εκπαίδευση» προκειμένου να κάνει μόνο αυτό, δηλαδή να διπλώνει τα πλυμένα ρούχα.

Αλλά και  η γερμανική Siemens έχει αναπτύξει μια συσκευή η οποία εξαλείφει τις άσχημες οσμές από τα ρούχα. Το πλυντήριο της γερμανικής εταιρείας  θα παρέχει τη δυνατότητα, να βάζουμε μέσα τα ρούχα και χωρίς να κάνει πλύση, να εξαφανίζει τις άσχημες οσμές με τη λειτουργία sensoFresh.

Ένα νέο gadget για έξυπνα κινητά τηλέφωνα παρουσίασε η Sony, το οποίο ενσωματώνει τεχνολογία Bluetooth και μπορεί να «πει» στο smartphone σας να στείλει ένα γραπτό μήνυμα σε κάποιο άλλο τηλέφωνο ή να σας διαβάσει πληροφορίες που είναι καταχωρημένες στη συσκευή σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το τοποθετήσετε στο αυτί  και να του υπαγορεύσετε εντολές, χωρίς να είναι απαραίτητο να το αγγίξετε.

Από την άλλη, η εταιρεία TomTom που αναπτύσσει συστήματα GPS, ανέπτυξε ένα μοντέλο ειδικά για μηχανάκια και μοιάζει σαν ένας από τους καθρέπτες του δίκυκλου οχήματος.

Το νέο αυτό GPS τοποθετείται στο τιμόνι και ελέγχεται μέσω μιας εφαρμογής από το smartphone κινητό τηλέφωνο. Προκειμένου να σχεδιάσει τη διαδρομή του, ο οδηγός το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να εισαγάγει τον προορισμό που θέλει να πάει. Επιπλέον, η σύνδεση με το κινητό τηλέφωνο επιτρέπει στη συσκευή GPS να ενημερώνει τον οδηγό όταν έχει κάποια εισερχόμενη κλήση.

Νέο τρόπο για τους γονείς να προσέχουν τα παιδιά τους παρουσίασε, η εταιρεία Elari, η οποία αναπτύσσει έξυπνα ρολόγια ή αλλιώς smartwatches. ΤοFixitime είναι σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά και ενσωματώνει σύστημα GPS, το οποίο συνδέεται μέσω μιας ειδικής εφαρμογής. Οι γονείς  γνωρίζουν έτσι ανά πάσα στιγμή πού ακριβώς βρίσκονται τα παιδιά τους. Περιλαμβάνει επίσης ένα κουμπί SOS για έκτακτες ανάγκες και ένα ακόμα που επιτρέπει στο παιδί να πραγματοποιεί κλήσεις σε έως 60 αριθμούς τηλεφώνων.

Μετά τα παιδιά, ένα παρόμοιο gadget αναπτύχθηκε και για τα κατοικίδια, τοSmartrack. Η συσκευή ενσωματώνεται στο κολάρο των τετράποδων φίλων, ελέγχεται μέσω ειδικής εφαρμογής και παρέχει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να εντοπίζει στον χάρτη που βρίσκεται το κατοικίδιό του.

Ένας τομέας που κυριάρχησε στη φετινή έκθεση, είναι η εικονική πραγματικότητα.

Ο οργανισμός Fraunhofer Heinrich Hertz Institute, ένας από τους εκθέτες στην IFA, παρουσίασε την τελευταία λέξη στην τεχνολογία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Φορώντας τα γυαλιά VR (Virtual Reality) 360 μοιρών, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να «μπει» μέσα σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, όπως παραδείγματος χάριν σε μία εκπομπή που μεταδίδεται με κοινό. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα εάν γυρίσει το κεφάλι του στα αριστερά να δει τους εικονολήπτες, ενώ εάν γυρίσει από την άλλη πλευρά να δει τους θεατές να κάθονται δίπλα του.

Με την κάμερα OmniCam-360, ο χρήστης έχει καταγράψει ζωντανά γεγονότα που μπορούν να αναπαραχθούν ξανά σε λειτουργία 3D, φορώντας τα ειδικά γυαλιά. Αξίζει εδώ να διευκρινιστεί ότι η διαφορά μεταξύ εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας έγκειται στο γεγονός ότι ενώ στην πρώτη το οπτικό πεδίο του χρήστη μπλοκάρεται με τη χρήση των ειδικών γυαλιών, στη δεύτερη γίνεται συνδυασμός της πραγματικής ζωής με την εικονική.