Ίδρυμα Ευγενίδου: Κριτική θεωρία της Τεχνολογίας

53

«Κριτική Θεωρία της Τεχνολογίας: Πλευρές της ‘συζήτησης’ για το τεχνολογικό φαινόμενο από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα» είναι ο τίτλος παρουσίασης με ομιλητή τον Χαράλαμπο Κόκκινο, η οποία πραγματοποιείται στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11) την Πέμπτη 16 Μαΐου και ώρα 19:00 στο πλαίσιο της σειράς συναντήσεων «Διασταυρώσεις».

 

Ποιες είναι οι αδιευκρίνιστες πλευρές των βασικών χαρακτηριστικών του «τρόπου ζωής» που έχει υιοθετηθεί με βάση κυρίως τις νέες τεχνολογίες και πού αναφερόμαστε όταν μιλάμε για μια τεχνολογική κοινωνία; Πώς συνδέονται οι καινοτόμες ιδέες με τα τελικά προϊόντα και, κυρίως, με τον τρόπο ένταξής τους στην καθημερινή μας ζωή; Είναι οι ανάγκες μας αληθινές (και ικανοποιούνται από την ουσιαστική αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, αλλά και αυτών του φυσικού περιβάλλοντος) ή μήπως οι ανάγκες αυτές είναι επίπλαστες, δημιουργούνται για να καλύψουν αστοχίες του πολιτικού συστήματος;

 

Στην προσπάθειά μας να συγκροτήσουμε, και ίσως να κάνουμε σαφέστερα, ορισμένα από τα παραπάνω ερωτήματα θα στηριχθούμε σε κείμενα στοχαστών της «φιλοσοφίας της τεχνολογίας».

 

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).

 

Σημειώνεται ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr

 

Χαράλαμπος Κόκκινος
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Χαράλαμπος Κόκκινος, χημικός μηχανικός και διδάκτορας ΕΜΠ, έχει διδάξει στο ΕΜΠ και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα). Από το 2003 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα είναι συντονιστής ενεργειών κατάρτισης του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Οι δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην κριτική θεώρηση του τεχνολογικού φαινομένου με έμφαση στη σύνδεση του τελευταίου με την πολιτισμική εξέλιξη στη σύγχρονη εποχή. Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο του Η Τεχνολογία Συνδρομητής του Πολιτισμού; (2004).

 

Διασταυρώσεις: Η ιστορία και η φιλοσοφία συναντούν την επιστήμη και την τεχνολογία στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου
Η ιστορία και η φιλοσοφία διασταυρώνονται με την τεχνολογία και τις επιστήμες στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου, προκειμένου να θέσουν ερωτήματα και να αναζητήσουν απαντήσεις σε μερικά από τα πιο γοητευτικά και επίκαιρα ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού. Και όλα αυτά σε μια εποχή, όπου ο κριτικός στοχασμός για την ανθρώπινη κατάσταση, η οποία ορίζεται όλο και περισσότερο από την «ορμή» των τεχνολογικών καινοτομιών και την εξουσία του επιστημονικού λόγου, είναι ιδιαίτερα επίκαιρος.

 

Οι Διασταυρώσεις αποτελούν μία σειρά συναντήσεων, που πραγματοποιείται μία φορά τον μήνα, με διαφορετικό κάθε φορά θέμα, το οποίο θα αποτελεί ευκαιρία για δημιουργικό διάλογο.