Η σειρά Stranger Things και το αληθινό επιστημονικό πείραμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ

94

Αν για κάποιο λόγο αγαπήσαμε ακόμη περισσότερο το φετινό καλοκαίρι, ήταν γιατί το Netflix έφερε στην οθόνη μας το Stranger Things. Τηντηλεοπτική σειρά των Duffer Brothers, που μας έκανε να θυμηθούμε ξανά τα “Goonies” και τον “Ε.Τ.”, να αναπολήσουμε τα 80s που τόσο επιτυχημένα ζωντάνεψε και να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό με τις πολύ καλές ερμηνείες των μικρών πρωταγωνιστών της, της Eleven και των φίλων της.

Και μπορεί τους τελευταίους μήνες να έχει χυθεί πολύ μελάνι σχετικά με το τι ενέπνευσε τη δημιουργία της, ωστόσο αυτό που μαθαίνουμε τώρα είναι ίσως το πιο ανατριχιαστικό. Μάλλον πρόκειται για true story.

Συγκεκριμένα, το σενάριο του Stranger Things και ειδικότερα η ιστορία της Eleven, του κοριτσιού που απήχθη, υποβλήθηκε σε απάνθρωπα πειράματα του μυαλού και απέκτησε δυνάμεις σούπερ ήρωα, βασίστηκε στο “The Montauk Project”. Μια σειρά μυστικών πειραμάτων που διενήργησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80 στην αεροπορική βάση στο Μόντοκ του Λονγκ Άιλαντ.

Τα όσα συνέβησαν εκεί αποκάλυψε ο Preston Nichols, ο οποίος κατόρθωσε να ανασύρει από τη μνήμη του την τραγική εμπειρία που βίωσε και να την καταγράψει σε μία σειρά βιβλίων. Στις σελίδες τους, κάνει λόγο για ανθρώπους – πειραματόζωα, για ταξίδια στο χρόνο, απόκοσμα πλάσματα, τηλεμεταφορά, τηλεκίνηση, απαγωγές παιδιών, ακόμη και ψεύτικες προσεληνώσεις του Apollo. Μάλιστα, όλα αυτά τα συνδέει με το «Πείραμα της Φιλαδέλφειας» του 1943, κατά το οποίο δημιουργήθηκε μια σκουληκότρυπα που μετέφερε τους ναυτικούςDuncan και Edward Cameron στο Μόντοκ του 1983 και ως εκ τούτου στη συνάντησή τους με τον ίδιο τον Nichols.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αφηγείται στο βιβλίο του “The Montauk Project: Experiments in Time”, αναφερόμενος σε ένα πείραμα με το όνομα «Η Καρέκλα του Μόντοκ» και το οποίο δεν μπορεί παρά να μην μας φέρει στο μυαλό το Stranger Things: «Κρατώντας μια τούφα από τα μαλλιά ενός προσώπου, ο Duncan συγκεντρωνόταν και έβλεπε μέσα από τα δικά του μάτια, άκουγε από τ’ αυτιά του, ένιωθε μέσα από το δικό του σώμα. Ουσιαστικά, έβλεπε μέσα από κάποιον άλλον άνθρωπο, όπου κι αν αυτός βρισκόταν στον πλανήτη».

Και το πράγμα γίνεται ακόμη πιο τρομακτικό, όταν σε άλλο σημείο του βιβλίου ο Nichols γράφει: «Κάποια στιγμή αποφασίσαμε ότι δε θέλαμε να συμμετέχουμε άλλο στα πειράματα Κάποιος, όμως, πλησίασε τον Duncan στην καρέκλα και του ψιθύρισε: «Η ώρα είναι τώρα» καιαπελευθέρωσε από το υποσυνείδητό του ένα τέρας. Ένα τριχωτό τέρας, όπως το κατέγραψε ο πομπός. Ήταν μεγάλο, πεινασμένο κι άγριο».

Πάντως, η θεωρία ότι το Stranger Things βασίστηκε σ’ αυτή την αληθινή ιστορία για τα πειράματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ στα 80s, μάλλον επιβεβαιώνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2015, το Netflix είχε δώσει το πράσινο φως σε μία σειρά με τίτλο «Μόντοκ», η υπόθεση της οποίας είχε ως εξής: «Αφιερωμένο στη θρυλική δεκαετία του ’80, που μάγεψε μια ολόκληρη γενιά, η σειρά διαδραματίζεται το 1980 στο Μόντοκ του Λονγκ Άιλαντ, όπου ένα αγόρι ξαφνικά εξαφανίζεται. Κι ενώ οι φίλοι, η οικογένειά του και η τοπική αστυνομία τον αναζητούν, έρχονται αντιμέτωποι με ένα ασύλληπτο μυστήριο, που περιλαμβάνει κρατικά κυβερνητικά μυστικά και πειράματα, απίστευτες υπερφυσικές δυνάμεις κι ένα πολύ παράξενο κορίτσι». Τη συνέχεια την είδες φέτος το καλοκαίρι στην οθόνη σου.

Πηγή: askmen