Η Schneider Electric ιδρυτικό μέλος στην έδρα IoT του Πανεπιστημίου ESCP Europe

147

Η SchneiderElectric, ο παγκόσμιος ειδικός στη διαχείριση ενέργειας και τον αυτοματισμό, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της έδρας InternetofThings (IoT) στο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Πανεπιστήμιο ESCPEuropeκατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017. Η έδρα προσφέρει στήριξη σε φοιτητές, επιχειρήσεις και ακαδημαϊκό προσωπικό που ασχολούνται με την έρευνα της επιχειρηματικής και της διοικητικής διάστασης της ψηφιοποίησης και της ανάπτυξης των διασυνδεδεμένων συσκευών (connecteddevices). Εκτός από τη SchneiderElectric, ιδρυτικό μέλος της έδρας είναι και η Valeo, ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές υλικών για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, παγκοσμίως.

Καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και πρακτικές βασισμένες στο IoT

«Η SchneiderElectricαξιοποιεί την τάση της τεχνολογίας InternetofThingsμε στόχο να αντιμετωπίσει και να ικανοποιήσει τα προβλήματα και τις ανάγκες των πελατών της με τρόπο σύγχρονο και αποτελεσματικό. Ορισμένα από αυτά τα προβλήματα, όπως η ελαχιστοποίηση του χρόνου διακοπής των γραμμών παραγωγής (downtime), υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, ενώ κάποια άλλα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η συμμόρφωση με διάφορα κανονιστικά πλαίσια, αρχίζουν να αναδύονται μόλις τώρα. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες διασύνδεσης (connectivity), τα δεδομένα που προκύπτουν από προηγμένες εφαρμογές ανάλυσης BigDataκαι τις δυνατότητες ενεργητικού ελέγχου που προσφέρουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της SchneiderElectric, προκειμένου να προσφέρουμε στους πελάτες μας πραγματική πρόσθετη αξία σε ό,τι κάνουν. Η τεχνολογία IoTφέρνει μια επανάσταση σε επίπεδο επιχειρηματικού μοντέλου και πρακτικών διοίκησης, τόσο στους πελάτες μας, όσο και σε εμάς τους ίδιους. Πιστεύουμε ότι η έδρα στο ESCPEurope, σε συνδυασμό με την ευρύτερη συνεργασία της SchneiderElectricμε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, θα προσφέρει στους φοιτητές μια ευκαιρία να μάθουν και ταυτόχρονα να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση νέων πρακτικών, κερδίζοντας μια θέση στον αυριανό κόσμο των IoTenabledεργαζομένων», δήλωσε ο κ. CyrilPerducat, ExecutiveVicePresidentστο τμήμα IoT & DigitalTransformationτης SchneiderElectric.

Η νέα έδρα στο ESCPEurope, ένα διεθνώς καταξιωμένο businessschool, αναμένεται να επικεντρωθεί στην επιχειρηματική διάσταση της επανάστασης που φέρνει η τεχνολογία IoT: Πώς δημιουργείται αξία για τους χρήστες; Ποια είναι τα διάφορα πιθανά επιχειρηματικά μοντέλα; Πώς μπορεί να προκύψει οικονομικό όφελος και πρόσθετη αξία μέσα από διασυνδεδεμένα προϊόντα διαφορετικών επιχειρήσεων – συνεργατών;

Κίνητρα για τη γέννηση νέων ιδεών

Μέσα από την προσέγγιση «Καινοτομία σε κάθε επίπεδο» (SchneiderInnovationatEveryLevel),η SchneiderElectricαξιοποιεί τη δύναμη και τις δυνατότητες της τεχνολογίας IoTγια να μετασχηματίσει τις πόλεις, να δώσει νέα πνοή στα εργοστάσια και να εμπλουτίσει τη ζωή των ανθρώπων μέσα από διασυνδεδεμένα προϊόντα, εφαρμογές, υπηρεσίες και analytics. Η SchneiderElectricαξιοποιεί την εμπειρία της στον τομέα της επιχειρησιακής τεχνολογίας (operationaltechnology – OT) μέσω της οποίας υπάρχει έλεγχος σε μερικές από τις πιο σημαντικές διαδικασίες του σύγχρονου κόσμου και τη διασυνδέει με την πληροφορική (informationtechnology- IT), επάνω στην οποία στηριζόμαστε προκειμένου να βελτιώνουμε τη ζωή μας ή να παίρνουμε πιο σωστές αποφάσεις. Μέσα από αυτήν τη φιλοσοφία, την οποία η SchneiderElectricονομάζει Επιχειρησιακή Ευφυΐα (OperationalIntelligence), παράγεται χρήσιμη και εφαρμόσιμη πληροφορία που αξιοποιείται για να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις σχετικά με το σπίτι, την επιχείρηση, τις μονάδες παραγωγής, τα datacenters, τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τις πόλεις μας.

Ως ιδρυτικό μέλος της έδρας, η SchneiderElectricπιστεύει ακράδαντα ότι οι επόμενες καινοτόμες υπηρεσίες και τεχνολογίες θα αναδειχθούν μέσα από τη διαμοίραση της πληροφορίας (informationsharing) και την ανοικτή συνεργασία μεταξύ διαφόρων stakeholders. Σε αυτό το πλαίσιο, η έδρα προσφέρει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί το δυναμικό, η δικτύωση και το όραμα των εκπαιδευτικών ενός businessschoolμε παγκόσμια αναγνώριση, αλλά και η ποιότητα των ερευνητικών της εργαστηρίων, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η διαδικασία αναζήτησης νέων επιχειρηματικών μοντέλων υψηλής αντοχής και αξίας για όλους. Δίνει, επίσης, τη δυνατότητα στη SchneiderElectricνα συνεργαστεί με τη Valeo, ένα τεράστιο όνομα στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής, με στόχο να μοιραστούν και να αξιοποιήσουν από κοινού τις σύγχρονες τεχνολογίες διασύνδεσης.

Εμπνέοντας νέα ταλέντα στις τεχνολογίες IoT

Η έδρα στο ESCPEuropeδίνει, επίσης, την ευκαιρία στη SchneiderElectricνα εξηγήσει στους φοιτητές ενός κορυφαίου businessschoolτο ρόλο και τη σημασία που θα έχουν οι τεχνολογίες IoTγια τον κόσμο, αλλά και τις επιχειρήσεις του αύριο. Κατανοώντας τη σημασία του IoT, πολλοί από τους σημερινούς φοιτητές μπορούν να ανοίξουν τοn δρόμο της συνεργασίας τους με τα ερευνητικά κέντρα του Ομίλου SchneiderElectric, και να αξιοποιήσουν την ερευνητική δραστηριότητα που είχαν στο πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα σπουδών θα περιλαμβάνει συνολικά 120 ώρες διαλέξεων στα Αγγλικά, με την έναρξη να προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2017. Με την αποφοίτησή τους, οι φοιτητές θα παραλαμβάνουν τη σχετική πιστοποίηση (CertificateofConnectedBusiness) που θα επικυρώνει την ποιότητα του προγράμματος IoTτο οποίο παρακολούθησαν. Για τη SchneiderElectric, τα πτυχία αυτά αντιπροσωπεύουν μια δεξαμενή πολύ καλά εκπαιδευμένων ταλέντων, τα οποία θα είναι έτοιμα να καινοτομήσουν και να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους σε ένα περιβάλλον έμπνευσης και κινήτρων.

Η επίσημη παρουσίαση της έδρας, στις 20 Οκτωβρίου 2016, συνοδεύτηκε και από μία ερευνητική ημερίδα με τίτλο “Creatingvalue, neweconomicmodelsandusevalues”, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ESCPEurope στο Παρίσι.