Η ώρα των μετόχων για τη Forthnet

79

Με κλειστά χαρτιά και στρατηγική “σιγής ασυρμάτου” κατέρχονται στην αυριανή γενική συνέλευση της Forthnet οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, η Emirates International Telecommunications που κατέχει το 44% του μετοχικού κεφαλαίου και οι Vodafone Group – Wind που αθροιστικά ελέγχουν ποσοστό κοντά στο 40% αλλά ταυτόχρονα διεκδικούν από κοινού τον έλεγχο της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.
 
Οι δύο εταιρείες προ ημερών παρέτειναν τη μεταξύ τους συμφωνία που είχε συναφθεί τον Ιούνιο του 2014, βάσει της οποίας η Vodafone Ελλάδος αποκτά δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση 14.584.853 μετοχών (ποσοστό 13,2% του μ.κ.) της Forthnet που ανήκουν στην κυριότητα της Wind. Ουσιαστικά, Vodafone Group – Wind κρατούν ενεργή τη σύμπραξή τους, κερδίζοντας χρόνο έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με την έκβαση της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης – πιστωτών.
 
Ποια μπορεί να είναι η συνέχεια; Το μόνο βέβαιο είναι πως τα δεδομένα σε σχέση με την αρχική πρόταση (μη δεσμευτική προσφορά, με αντίτιμο από 1,70 ευρώ έως 1,90 ευρώ ανά μετοχή για την εξαγορά της εισηγμένης) που κατέθεσαν έχουν μεταβληθεί, κάτι που ισχύει και από την πλευρά του ΟΤΕ (για τη μη δεσμευτική πρόταση ύψους 300 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Nova που είχε υποβάλλει).
 
Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές πραγματοποίησαν ξεχωριστά due diligence, τα οποία ολοκληρώθηκαν στις αρχές του χρόνου, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει οριστική απόφαση για τις επόμενες κινήσεις τους, δεδομένης της εθνικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Πάντως ανά διαστήματα στην αγορά φθάνουν πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιωνονται αρμοδίως, ότι το ενδιαφέρον των Vodafone-Wind παραμένει ενεργό, η πρότασή τους έχει αναδομηθεί και εξαρτάται από το οικονομικό περιβάλλον και την τρέχουσα διαπραγμάτευση εάν θα πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα. Από την πλευρά τους, πάντως, οι τράπεζες σταθμίζοντας τις εξελίξεις και δεδομένου ότι οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί και δεν μπορούν να συνηγορήσουν στη διατήρηση των προ έτους προσφερόμενων τιμημάτων, επιθυμούν να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις για τον δανεισμό της Forthnet.
 
Η διοίκηση της εισηγμένης έχει επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες με στόχο την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων της που στο τέλος του 2014 ανήλθε σε 324 εκατ.ευρώ σε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις.. Η εταιρεία στις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου ανέφερε πως “δεδομένης της ανεπάρκειας κεφαλαίου κίνησης, ο όμιλος εκτιμά πως δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις συμβατικές του υποχρεώσεις που απορρέουν από τα ομολογιακά δάνεια μέχρι την 31η Μαρτίου 2016, οι οποίες περιλαμβάνουν αποπληρωμές κεφαλαίου ύψους 202,5 εκατ.ευρώ”. Τον περασμένο Απρίλιο η εταιρεία υπέβαλε προς τις τράπεζες επικαιροποιημένη πρόταση αναχρηματοδότησης, στα πλαίσια της οποίας εξετάζει και την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ.ευρώ, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με τη διοίκηση να δηλώνει αισιόδοξη για την έκβασή τους.
 
Οι διεργασίες αυτές πραγματοποιούνται με τη Forthnet να έχει καταγράψει σημαντική βελτίωση των μεγεθών της, κόντρα στη συνολική εικόνα του κλάδου πέρυσι, και ιστορικό ρεκόρ σε συνδρομητές (1,18 εκατομμύρια). Η στρατηγική του ομίλου για τα επόμενα τρίμηνα θα εστιαστεί στη συνέχιση της ανάπτυξης καινοτόμων προτάσεων και υπηρεσιών που διαφοροποιούν την εταιρεία από τον ανταγωνισμό, καθώς και η περαιτέρω προσαρμογή του κοστολογικού της μοντέλου, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία θα επιδιώξει, μεταξύ άλλων, στο κομμάτι των οικιακών πελατών, την ενδυνάμωση των υπηρεσιών Νova3play με επιπρόσθετες υπηρεσίες (add-ons) που θα βελτιώνουν τη συνολική εμπειρία πελάτη, ενώ θα διαθέσει νέες καινοτόμες υπηρεσίες για επικοινωνία και ψυχαγωγία.
 

Πηγή: capital.gr