Η Mozilla εναντίον των online παρακολουθήσεων

37

Η Mozilla, δημιουργός του Firefox, ένωσε τις δυνάμεις της με άλλους 98 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς των ΗΠΑ ενάντια στις παρακολουθήσεις της NSA μέσω διαδικτύου.

 

Η εκστρατεία βαφτίστηκε Stop Watching Us και, μέσα από το ομώνυμο σάιτ, συγκεντρώνει ήδη υπογραφές από πολίτες, ζητώντας κατ’ αρχάς από το αμερικανικό Κογκρέσο να αποκαλύψει την έκταση των παρακολουθήσεων.

 

Στόχος της συμμαχίας είναι να συγκεντρώσει 500 εκατομμύρια υπογραφές. Γι’ αυτό τον σκοπό, η Mozilla πρόσθεσε ένα link του StopWatching.Us στην αρχική σελίδα του Firefox, μια κίνηση που δεν συνηθίζει να κάνει η εταιρεία.

 

Μιλώντας στο σάιτ τεχνολογίας ArsTechnica, ο υπεύθυνος για θέματα ιδιωτικότητας της εταιρείας Alex Fowler ανέφερε: «το όραμά μας δεν είναι ένα ίντερνετ όπου τα πάντα θα παρακολουθούνται εν κρυπτώ από κυβερνήσεις και εταιρείες». Σε ανάρτηση στο επίσημο μπλογκ της Mozilla, ο Fowler πρόσθεσε πως, αν και προς το παρόν η εταιρεία δεν έχει δεχθεί κάποιο κρατικό αίτημα για την εκχώρηση δεδομένων, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί κάλλιστα στο μέλλον.

 

Στη συμμαχία συμμετέχουν αμερικανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις από τον χώρο της τεχνολογίας, της πολιτικής και της οικολογίας, οι οποίες καλύπτουν όλο το πολιτικό φάσμα. Από τις τεχνολογικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, ξεχωρίζουν το Ίδρυμα του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web Foundation), η Electronic Frontier Foundation (EEF) και η Internet Archive.