Η ΕΕ καταργεί τις χρεώσεις roaming για τα 28 μέλη της

68

Η ΕΕ κατέληξε στο τελικό κείμενο σύμφωνα με το οποίο καταργούνται οι χρεώσεις εξωτερικού εντός των 28 κρατών – μελών της, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2017. Πρόκειται για την πρώτη ρύθμιση της περίφημης αρχής της “net neutrality”.

Μετά από δύο χρόνια διαβουλεύσεων, οι ανά τις χώρες της ΕΕ πάροχοι θα υποχρεούνται να προάγουν την ελεύθερη και ισότιμη διακίνηση των δεδομένων, στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η παρούσα ρύθμιση χαρακτηρίζεται από μέσα ενημέρωσης ως περισσότερο συμβιβαστική, λιγότερο προοδευτική σε σχέση με την αντίστοιχη που ανακοινώθηκε προ κάποιων μηνών στις Η.Π.Α.

Θεωρητικά, ο νόμος που αναμένεται να υπερψηφιστεί από το ευρωκοινοβούλιο, ενώ εν συνεχεία θα περάσει και από τα κοινοβούλια των κρατών μελών, διασφαλίζει ότι κάθε πολίτης της ΕΕ θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στη χρήση του Internet επί ίσοις όροις.

Αρχικά η νομοθετική ρύθμιση αναμενόταν να έρθει σε ισχύ μέσα στο 2016, ωστόσο οι πιέσεις από κράτη – μέλη και από παρόχους επικοινωνίας πήγαν την συμφωνία πίσω, μεταθέτοντας την ισχύ της από τον επόμενο Ιούνιο. Η παρούσα συμφωνία αποτελεί έναν συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών και θα τεθεί προς ψήφιση τη χρονική στιγμή όπου η Λετονία ετοιμάζεται να περάσει την σκυτάλη της προεδρίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Τα παραπάνω σημαίνουν στην πράξη ότι σε οποιαδήποτε χώρα εντός Ένωσης και να βρισκόμαστε, οι χρεώσεις στη χρήση του κινητού μας θα είναι οι ίδιες, ανεξαρτήτως παρόχου για κλήσεις, γραπτά μηνύματα και χρήση mobile data. Με άλλα λόγια αν για παράδειγμα βρισκόμαστε στην Γαλλία θα πληρώνουμε ό, τι θα χρεωνόμασταν και αν χρησιμοποιούσαμε το κινητό μας τηλέφωνο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την WSJ υπάρχουν ορισμένα “παράθυρα” στην ρύθμιση περί ισότιμου, ελεύθερου Internet όπως π.χ η δυνατότητα των παρόχων να προκρίνουν τη ροή δεδομένων σε ορισμένες  ειδικές κατηγορίες χρήσης / διακίνησής τους, όπως π.χ κατά τη διάρκεια εγχειρίσεων όπου χρησιμοποιείται διαδικτυακή videoσυνομιλία, καθώς και άλλες περιπτώσεις. Επίσης προβλέπεται το μπλοκάρισμα διακίνησης δεδομένων για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων.

To ζουμί της υπόθεσης βρίσκεται στην παράγραφο που αναφέρει ότι η νέα ρύθμιση προκρίνει “εξειδικευμένες” και “υψηλής ποιότητας” υπηρεσίες, αφήνοντας περιθώρια ερμηνείας και ελιγμών στους παρόχους σχετικά με την διακίνηση των δεδομένων.