Η Apple αναγνωρίζει οτι υπάρχουν ιοί στον Mac

156

Φαίνεται οτι ο μύθος του αλάθητου Mac καταρρίπτεται. Μετά το επεισόδιο Flashback (έναν ιό που χτυπάει αποκλειστικά τα συστήματα Apple), η Apple τροποποίησε εν μία νυκτί τα κείμενα του σάιτ της στο διαδίκτυο. Ο Mac δεν περιγράφεται πλέον ως «άτρωτος» στους ιούς.

Αυτή η μικρή αλλαγή θα κάνει μεγάλο θόρυβο. Η Apple τροποποίησε διακριτικά μερικά κείμενα στο επίσημο σάιτ της εταιρείας. Έτσι, όπου ο Mac (στην κατηγορία «Γιατί το MacOS είναι το καλύτερο λειτουργικό;») περιγραφόταν ως προικισμένος με ένα σύστημα «που δεν προσβάλλεται από τους ιούς των PC», τώρα διαβάζουμε: «έχει σχεδιαστεί για να είναι ασφαλής».

Πιό κάτω, μέχρι τώρα έγραφε: «Προστατέψτε τα δεδομένα σας. Μην κάνοντας τίποτα». Αυτή η διαβεβαίωση έχει αντικατασταθεί από την ακόλουθη: «Ασφάλεια. Συμπεριλαμβάνεται». Μια απεικόνιση της οθόνης για τις 2 εκδόσεις (πριν και μετά) μπορείτε να δείτε εδώ. Διασκεδάστε παίζοντας το παιχνίδι των 7 λαθών!

 

H Apple ωρίμασε;

Όταν κοιτάμε την παλιά έκδοση της ιστοσελίδας, η επιχειρηματολογία της Apple προκαλεί χαμόγελα. Καιρός ήταν να προσγειωθεί και να αναγνωρίσει επιτέλους οτι το λογισμικό της είναι τρωτό στις απειλές των «κυβερνοεγκληματιών».

Το επεισόδιο Flashback έπαιξε σημαντικό ρόλο σ’αυτό. Η επιχείρηση σίγουρα συνειδητοποίησε πολλά πράγματα. Ελπίζουμε οτι αυτό θα την κάνει να εστιάσει περισσότερο στην ασφάλεια, όπως και τους καταναλωτές της (που πιστεύουν ακόμα οτι δεν κινδυνεύουν).

Φαίνετα, πάντως, οτι είναι σε καλό δρόμο. Εκτός από αυτές τις αλλαγές, η Apple εξέδωσε τον περασμένο μήνα έναν οδηγό ασφαλείας για το iOS.

 

Τι γίνεται με τα παλιά λειτουργικά;

O Eugene Kaspersky, συνιδρυτής της Kaspersky Lab, εκτιμά οτι η Apple θα έπρεπε να παρατείνει τον χρόνο υποστήριξης των λειτουργικών της. Για παράδειγμα, η υποστήριξη του MacOS X 10.5 (Leopard) έληξε τον περασμένο Μάιο, με την έκδοση του OS X 10.7.

«Η Apple διέκοψε την υποστήριξη ορισμένων από τα παλιά λειτουργικά της, αλλά υπάρχουν ακόμα εκατομμύρια άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν. Αυτό σημαίνει οτι αν ανακαλυφθούν κάποια τρωτά σημεία, οποιοσδήποτε κυβερνοεγκληματίας μπορεί να μολύνει τα μηχανήματα χωρίς κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο Kaspersky στο ComputerWorld Αυστραλίας.