Google Pixel: Το νέο έξυπνο κινητό του αμερικανικού κολοσσού

192

H Google «έριξε το γάντι» στην Apple, στη Samsung και στις άλλες εταιρείες που παράγουν έξυπνα κινητά τηλέφωνα, παρουσιάζοντας τη δική της σειρά smartphones με τεχνητή νοημοσύνη, με την ονομασία Pixel.  

Η χρησιμοποίηση της ονομασίας αυτής αντί για Nexus δείχνει μια προσπάθεια της εταιρείας να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή με το -όχι τόσο πετυχημένο- παρελθόν της στην κινητή τηλεφωνία έως τώρα. Αντί απλώς να τροφοδοτεί με το λογισμικό της τους κατασκευαστές συσκευών ή να τους αναθέτει να φτιάξουν τα τηλέφωνά της (όπως έκανε με τα Nexus από το 2010), η Google φαίνεται πως αυτήν τη φορά αποφάσισε να ανακατευτεί για τα καλά με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και πώληση των καθαρά δικών της smartphones, «κοντράροντας στα ίσια» τα iPhones και τα Galaxy.  

3

Αλουμίνιο, γυαλί & OLED οθόνη

Τα δύο νέα μοντέλα Pixel και Pixel XL, με οθόνες OLED 5 και 5,5 ιντσών αντίστοιχα, διαθέτουν οπίσθια κάμερα με ανάλυση 12,3 megapixels, είναι φτιαγμένα από αλουμίνιο και γυαλί, ενώ διαθέτουν την παραδοσιακή υποδοχή για τα ακουστικά (αντίθετα με το νέο iPhone 7).   Αντίθετα επίσης με τα άλλα τηλέφωνα Android, τα Pixel θα εγκαθιστούν αυτόματα τις νέες ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος και της ασφάλειας, μόλις αυτές είναι διαθέσιμες. Επίσης οι χρήστες θα έχουν απεριόριστο χώρο για δωρεάν αποθήκευση των φωτογραφιών τους στο «νέφος», ή αλλιώς cloud.  
Στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης

Κεντρική θέση στις νέες συσκευές θα κατέχει ένας εικονικός ψηφιακός βοηθός, το Google Assistant (κάτι ανάλογο με τη Siri της Apple και την Cortana της Microsoft), που θα μπορεί να πιάνει με φυσικό τρόπο κουβέντα με τον χρήστη, απαντώντας σε ερωτήσεις του, π.χ. «ποιες ταινίες παίζονται στους κοντινούς κινηματογράφους;».   Το Google Assistant προσφερόταν έως τώρα ως μέρος της εφαρμογής Allo, αλλά είχε εγκατασταθεί σε πολύ λίγα τηλέφωνα. Παραμένει πάντως ζητούμενο κατά πόσο οι χρήστες θα πεισθούν να συνομιλήσουν με έναν τέτοιο βοηθό με τεχνητή νοημοσύνη, πιθανώς λόγω ανησυχιών τους για θέματα ιδιωτικότητας.

Εκτός από τα smartphones, η Google παρουσίασε τα έξυπνα Wi-Fi ηχεία Home (ανάλογα των Echo της Amazon) που ενεργοποιούνται με φωνητικές εντολές. Επίσης, ένα κιτ εικονικής πραγματικότητας (Daydream View) που θα συνεργάζεται με τα Pixel smartphones και το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο, αποτελώντας μια βελτιωμένη λύση σε σχέση με το υπάρχον Google Cardboard, καθώς και ένα νέο μοντέλο Chromecast media streamer με ανάλυση 4Κ.  

Επιθετική στρατηγική

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν ότι οι νέες φιλοδοξίες της Google στα κινητά τηλέφωνα, θα την αποξενώσουν σταδιακά από εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται εδώ και χρόνια παρέχοντάς τους το Android και οι οποίες πλέον μπορεί να τη δουν ως σοβαρό ανταγωνιστή τους. Άρα, ίσως να αναζητήσουν διαφορετικό λειτουργικό σύστημα για τις συσκευές τους, κάτι που η Samsung έχει ήδη αρχίσει.

Τα hot specs των Google Pixel smartphones

Google Assistant

H απάντηση της Google στην Siri είναι ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά των νέων συσκευών της Google. Το Google Assistant είναι πιο εξελιγμένο και ικανό από το voice assistant του Google Now σε άλλα Android τηλέφωνα. Μπορεί να διακρίνει τι βρίσκεται στην οθόνη σας, ώστε να συσχετίσει την ερώτησή σας με αυτό, ενώ μπορεί να συνεργαστεί και με third-party εφαρμογές, όπως το WhatsApp, το Viber και το OpenTable.

DaydreamVR2

Daydream

Τα δύο νέα τηλέφωνα της Google θα είναι τα πρώτα που θα υποστηρίξουν την πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας Daydream. Θα μπορείτε να παίξετε VR παιχνίδια και να παρακολουθήσετε video εφαρμογές, όπως το YouTube, το Netflix και το HBO απευθείας μέσω της εμπειρίας εικονικής πραγματικότητας.

Pixel Launcher

Το πρώτο πράγμα που θα δείτε όταν ξεκλειδώσετε τα Pixel και Pixel XL είναι μια νέα αρχική οθόνη, που ονομάζεται Pixel Launcher. Έχει αφαιρεθεί το κουμπί του app drawer, καθώς με ένα απλό swipe της οθόνης προς τα πάνω, μπορείτε να δείτε όλες τις εφαρμογές σας και τα παιχνίδια σας. Η ημερομηνία, η ώρα και ο καιρός βρίσκονται στην πάνω δεξιά γωνία, ενώ πατώντας το G logo της Google απευθείας σας μεταφέρει στη λειτουργία Search.

Pixel Camera

Η Google ανέπτυξε μια πολύ καλή εφαρμογή που συνοδεύει την κάμερα των 12 MP, η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη κάμερα που έχει υπάρξει για smartphone. Με χαρακτηριστικά όπως white balance control και exposure compensation, αποτελεί μεγάλη βελτίωση σε σχέση με την παλαιότερη cam app για τα Nexus. Επιπρόσθετα, υπάρχει μια νέα λειτουργία Smart Burst, η οποία κάνει capture μια σειρά από συνεχόμενες φωτογραφίες, επιλέγοντας αυτόματα την καλύτερη και πιο καθαρή. Τέλος, η κάμερα χρησιμοποιεί HDR+, αλλά και «μηδαμινή αργοπορία για το κλείστρο» επιτυγχάνοντας έτσι μέγιστο δυναμικό εύρος για κάθε φωτογραφία.

Και 4K videos Οι αγοραστές των συσκευών Pixel θα λάβουν δωρεάν το Google Photos. Όλες οι φωτογραφίες τους και ακόμα και 4K videos θα αποθηκεύονται αυτόματα και δωρεάν στην αρχική τους ποιότητα στην cloud υπηρεσία της Google. Επιπρόσθετα, οι συσκευές έχουν ένα σύστημα «έξυπνης αποθήκευσης». Ακόμα κι αν τελειώσει ο αποθηκευτικός χώρος, αυτόματα θα καθαρίζει η συσκευή τις φωτογραφίες, ελέγχοντας παράλληλα ποιες έχουν αποθηκευτεί στο Google Photos.

24ωρη υποστήριξη Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τα Pixel phones μπορείτε μέσω του μενού των ρυθμίσεων να ανοίξετε μια συζήτηση με την ομάδα υποστήριξης της Google επί 24ώρου βάσης. Επίσης σας δίνεται η δυνατότητα για screen sharing, ώστε ο υπάλληλος της Google να μπορεί να χειριστεί απομακρυσμένα το κινητό σας για να προβεί σε επιδιορθώσεις.

 

Εύκολη μετάβαση από άλλο κινητό

Ένα adapter USB-C, που βρίσκεται εντός της συσκευασίας, θα βοηθήσει τους χρήστες να μεταφέρουν εύκολα και γρήγορα τις επαφές, τα μηνύματα, τις φωτογραφίες και άλλο περιεχόμενο από την Android/iPhone συσκευή τους στο Pixel.

Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: Pixel 32 GB τιμή – 649 δολάρια Pixel 128 GB τιμή – 749 δολάρια Pixel XL 32 GB τιμή – 769 δολάρια Pixel XL 128 GB τιμή – 869 δολάρια