Φωτογραφικοί φακοί για τα κινητά

181

Μπορεί οι κάμερες των κινητών να έχουν φτάσει στις αναλύσεις megapixel των ημιεπαγγελματικών dSLR, υστερούν όμως σε ένα βασικό στοιχείο. Στους φακούς. Ίσως οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρεστε να κουβαλάτε μαζί σας επιπλέον αξεσουάρ. Όμως η καλλιτεχνική σας φύση, δεν θέλει να περιορίζεται από τεχνικούς παράγοντες και αντιδράει.  Μην ξεχνάτε όλα τα ωραία τοπία που θα επισκεφτείτε το καλοκαίρι, τα ηλιοβασιλέματα, τις παρέες. Γιατί το κινητό, μοναδικό σας αξεσουάρ, εκτός από το μαγιό σας (λέμε τώρα), να μην μπορεί να απαθανατίσει όλο το μεγαλείο που θα ζήσετε;

 

Macro-Wide/Tele/Fish Eye (photo 1): Τρεις φακοί που “κολλάνε” πάνω στην κάμερα του iPhone, επιτρέποντάς σας να τον μετατρέψετε σε ένα πολύτιμο εργαλείο. Μάκρο, ευρυγώνιος και τηλεφακός, βελτιώνουν τις δυνατότητες λήψης βίντεο ή φωτογραφίας.

Dot iPhone Panorama Lens (photo 2): Χρησιμοποιώντας καθρέφτες, ο συγκεκριμένος φακός, όταν προσαρμοστεί στην συσκευή, σας επιτρέπει να τραβήξετε 360o βίντεο. Στην αναπαραγωγή, ακουμπώντας την οθόνη, μπορείτε να δείτε διαδραστικά το βίντεο ή να το απολαύσετε σαν κοινό HD βίντεο με πανοραμική εικόνα.

Holga iPhone Lens (photo 3, 31): Ένα αξεσουάρ 9 σε 1. Αποτελείται από έναν περιστρεφόμενο δίσκο που σας επιτρέπει να διαλέξετε κάποιον από τους 9 διαθέσιμους φακούς με χρωματικά φίλτρα ή σπέσιαλ εφέ, όπως το καλειδοσκόπιο.

Iphone Telephoto Lens (photo 4): Όπως θα καταλάβατε και από το όνομα, έχουμε έναν τηλεφακό με κρυστάλλους Sigma και δυνατότητα οπτικής μεγέθυνσης 8x.

ALM mCAM (photo 5): Για το iPhone 4S ένα αλουμινένιο αξεσουάρ, που δεν προσθέτει πολύ βάρος, διαθέτει φακό 37χιλ./.45 ευρυγώνιο και μάκρο, ενώ το κιτ διαθέτει και μικρόφωνο για καλύτερες λήψεις εικόνας και ήχου.

Glif+ (photo 6): Ένα πράγμα που θα παρατηρήσετε, αν χρησιμοποιείτε το iPhone σας, σαν κάμερα, είναι η έλλειψη υποδοχής για τρίποδο. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το Glif+.

SteadyCam Smoothee (photo 6): Φυσικά, ένας κινηματογραφιστής που σέβεται τον εαυτό του, δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα steadycam, για ομαλά γυρίσματα εν κινήσει, εκτός βέβαια, αν περνάτε τα τραντάγματα για καλλιτεχνική άποψη.

Mikey Digital for iPhone (photo 7): Στα iPhones, iPads αλλά και iPod Touch, μπορείτε να προσαρμόσετε αυτό το εξωτερικό μικρόφωνο για ηχογραφήσεις χώρου μέχρι και 230 μοίρες.

Rode VideoMic Pro Compact Shotgun Microphone (photo 9): Αν όμως γυρίζετε ταινίες και χρειάζεστε ένα κατευθυντικό μικρόφωνο, αυτό το αξεσουάρ δεν πρέπει να λείπει από την τσάντα σας.

SLR Mount (photo 10): Καταπληκτική δυνατότητα για τους κατόχους iPhone4 είναι ο διπλός αυτός αντάπτορας που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε φακούς από τις μηχανές Canon EOS ή Nikon SLR. Προσοχή όμως χρειάζεται στις χειροκίνητες μικρορυθμίσεις για να εστιάζετε σωστά.

ZoomIt SD Card Reader (photo 11): Το αξεσουάρ αυτό μπορεί να μην σας βοηθήσει να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες, αλλά σας επιτρέπει να “ξεφορτώσετε” πιο γρήγορα τις φωτογραφίες σε μια SD κάρτα, αδειάζοντας τον χώρο του κινητού σας.

Iflash (photo 12): Και για τις νυχτερινές σας λήψεις, ένα LED flash για τα iPhone 4, 3G και 3GS που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν φωτισμός συνεχούς λειτουργίας. Δεν χρησιμοποιεί μπαταρία, μειώνοντας το βάρος, αλλά και την διάρκεια χρήσης του κινητού σας.

[SOA]2 (photo13):  Και μην νομίζετε ότι οι φακοί σταματούν στην καθημερινή χρήση του πολίτη-τουρίστα. Μια σειρά φακών και apps με την ονομασία Special Operations Apps/System for Optical Attachments σχεδιάστηκαν για στρατιωτική χρήση. Στόχευση και καταγραφή μακρινών στόχων, νυχτερινή ή υπέρυθρη όραση, στόχευση με λέιζερ και μέτρηση αποστάσεων, είναι μεταξύ άλλων μερικές εφαρμογές για «ειδικές» περιστάσεις.  Για συσκευές iPhone 4S και iPad (αλλά και σε άλλες πλατφόρμες). Και όχι, ΔΕΝ συνεργάζονται με το αγαπημένο σας FPS.

 

Τα iPhones για πολλούς δεν είναι απλά μια συσκευή τηλεφώνου με επιπλέον δυνατότητες. Είναι ένα αξιόλογο καταγραφικό εικόνας και ήχου με υψηλά στάνταρ. Δεν είναι λίγες οι ταινίες που δημιουργήθηκαν με ένα iPhone, από ερασιτέχνες, αλλά και επαγγελματίες του χώρου, όπως η μικρού μήκους ταινία «Paranmanjang»(Νυχτερινό Ψάρεμα) του νοτιοκορεάτη Cha-wook Park, δημιουργού της τριλογίας «Oldboy», «Lady Vengeance», «Sympathy for mr.Vengeance», αλλά και του «Thirst».

 

Ξεδιπλώστε τις καλλιτεχνικές σας πλευρές με φακούς zoom, macro, fish eye και ευρυγώνιους. Αυξήστε την ποιότητα λήψης με τα πρόσθετα αξεσουάρ.  Όπως έχουμε ξαναπεί, ήδη υπάρχουν φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους με κατηγορία για ταινίες τραβηγμένες από κινητό, για τους πιο φιλόδοξους από εσάς.

Μια μικρή αναζήτηση στα διαδικτυακά καταστήματα και τέλος οι περιορισμοί.

 

Ηλίας Φλωράκης