Football Manager 2018: Πώς θα γίνεις πετυχημένος προπονητής

1500

Το Football Manager 2018 περιλαμβάνει μια σειρά βελτιώσεων που απευθύνονται για άλλη μια χρονιά στους σκληροπυρηνικούς φίλους της σειράς. Αν στο FM 2009 μπορούμε να πούμε ότι μπήκαν τα θεμέλια με την 3D engine, φέτος έχουμε την οροφή του χτίσματος και ειλικρινά δεν μπορούμε να φανταστούμε τι άλλο θα μπορούσε να προστεθεί σε ένα manager game που έκλεισε 25 χρόνια στην αγορά. (Για PC)

Η μεταγραφική αγορά αλλάζει χρόνο με τον χρόνο, με τα ποσά που κινούνται για μεταγραφές να έχουν εκτιναχθεί, και το Football Manager 2018 καλείται να ακολουθήσει και να αποτυπώσει in game αυτές τις αλλαγές δεδομένων. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, να βάλετε βαθιά το χέρι στο τσέπη του προέδρου όταν θα προσπαθήσετε να ενισχύσετε το ρόστερ σας…

Υπάρχουν πλέον περισσότερες ρήτρες για μεταγραφές, δανεισμούς και συμβόλαια προκειμένου το παιχνίδι να εναρμονιστεί με την πραγματικότητα.

Μια σημαντική αλλαγή που αφορά τις μεταγραφές έχει να κάνει με τον τρόπο καταβολής των χρημάτων που αντιστοιχούν στην εκάστοτε μεταγραφή. Μπορείς, για παράδειγμα, να καταβάλλεις δόση ανά έξι μήνες αντί για χρόνο, ή να αποπληρώσεις το ποσό της μεταγραφής σε τρεις δόσεις. Αυτό συμβαίνει για να μπορούν να εναρμονιστούν οι ομάδες στους κανόνες του Financial Fair Play.

Περισσότερες επιλογές σε επίπεδο συμφωνίας για έναν δανεισμό έχουν προστεθεί στον νέο τίτλο του παιχνιδιού, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα να δανείσεις ή να δανειστείς παίκτη για μια μεταγραφική περίοδο, όπως και να δώσεις σε αυτόν συγκεκριμένα μπόνους για θεσμούς εκτός πρωταθλήματος.

Εκτός της ρήτρας εξαγοράς, υπάρχουν και οι ρήτρες που ισχύουν μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως και αυτές που διαχωρίζονται στη χώρα προέλευσης της ομάδας που θα κάνει χρήση αυτής, και πλέον αυτό έχει αποτυπωθεί και στο παιχνίδι.

Η αλλαγή στον νέο τίτλο του παιχνιδιού έχει να κάνει με την παρουσία πολλών τύπων του ίδιου μπόνους σε ένα συμβόλαιο. Για παράδειγμα, θα μπορείς να βελτιώνεις τις απολαβές εντός παίκτη ανά 15 παιχνίδια πρωταθλήματος στα οποία συμμετέχει ή ανά 15 γκολ που πετυχαίνει στο πρωτάθλημα.

Δεν θα μπορούσε να μη γίνει προσπάθεια να αποτυπωθούν όλα αυτά και στα συμβόλαια που θα γίνονται από τις ομάδες που ελέγχει ο υπολογιστής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για παράδειγμα, πλέον οι προπονητές των άλλων ομάδων κοιτάζουν και τους παίκτες με βάση τη φόρμα τους και όχι μόνο την τωρινή ή τη μελλοντική τους ικανότητα. Παίκτες που έχουν μια εξαιρετική σεζόν μπορούν να πάρουν μεταγραφή για λεφτά πολύ περισσότερα από την αξία τους, «εξαργυρώνοντας» την καλή τους σεζόν, όπως στην πραγματικότητα. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι προπονητές των ομάδων που ελέγχει ο υπολογιστής έχει επανασχεδιαστεί.

Ήρθε πλέον η στιγμή για την αποτύπωση της πορείας της κάθε ομάδας μέσα στη σεζόν, κάτι που επηρεάζει κάθε επίπεδο του παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένης και του εαυτού σου. Κατά τη διάρκεια της καριέρας σου κρίνεσαι και αυτό καταγράφεται και είτε σου «πιστώνεται» όταν τα πηγαίνεις καλά, είτε σε «φθείρει» όταν τα πηγαίνεις άσχημα, με τους φιλάθλους και την άποψη που εκφράζουν να παίζει ρόλο σε αυτό, καθώς και εκείνοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.

Με το νέο εργαλείο ελέγχου τραυματισμών μπορείτε να λάβετε σωστές συμβουλές για το αν και κατά πόσο οι τραυματίες παίκτες σας μπορούν να αγωνιστούν στο επόμενο ματς ή αν θα ρισκάρουν τραυματισμό, καθώς επίσης και το αν έχουν συχνούς τραυματισμούς ή αν ο τρέχον τραυματισμός τους θέλει προσοχή. Ακόμη, παρατηρήσαμε ότι στην προετοιμασία ομάδας θα πρέπει να δώσετε μεγάλη βάση στο fitness, στη φυσική κατάσταση δηλαδή, διαφορετικά θα έχετε συχνούς τραυματισμούς παικτών, ειδικά σε ελληνικές ομάδες που δεν έχουν καλούς φυσικοθεραπευτές.

Επιπλέον, με τη νέα μηχανή απεικόνισης αγώνα τα γραφικά των γηπέδων είναι χάρμα οφθαλμών. Ο σχεδιασμός και ο χρωματισμός στις κερκίδες, η μορφολογία των κερκίδων και οι πάγκοι των ομάδων έχουν κάθε λεπτομέρεια. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για την απεικόνιση των παικτών. Περιμέναμε καλύτερη ανάλυση στον σχεδιασμό τους και καλύτερα animations. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι κλασικές άτσαλες κινήσεις παικτών όταν κρατούν την μπάλα και ο τρόπος που στρίβουν είναι ασταθής. Επίσης, ο ήχος κατά το χτύπημα της μπάλας πρέπει να έχει καλύτερο συγχρονισμό και να είναι πιο ρεαλιστικός. Οι αντιδράσεις των θεατών στα γκολ ή στα γιουχαΐσματα θα σας ικανοποιήσουν.

Οι παραπάνω προσθήκες σε συνδυασμό με την αφομοίωση της νέας βάσης ομάδων και παικτών και τα ακριβέστατα στατιστικά τους απαρτίζουν το Football Manager 2018. Ασφαλώς κάθε χρόνο παραδοσιακά στις τελευταίες εκδόσεις δεν συναντάμε μεγάλες αλλαγές παρά μόνο μικρές και ουσιαστικές. Απ’ την άλλη, το κόστος της retail έκδοσης διαμορφώνεται στα 32 ευρώ, συνεπώς δικαιολογείται. Στον τομέα της ψυχολογίας το FM 2018 κάνει ένα βήμα παραπάνω, αφού φέτος οι παίκτες αντιδρούν βάσει χαρακτήρα σαν να τους μιλάτε στο πραγματικό ποδόσφαιρο, και φυσικά τα meetings επηρεάζουν κι αυτά με τη σειρά τους την απόδοση.