Fallout 4: Χάος και επιβίωση για PC, PS4, Xbox One

169

Ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Ελάχιστα τρόφιμα. Ακόμη πιο ελάχιστα αποθέματα νερού. Απόγνωση. Θάνατος παντού. Με λίγα λόγια το δυστοπικό περιβάλλον του Fallout 4. Ένας διαρκής αγώνας για επιβίωση με μηδενικές (;) πιθανότητες επιτυχίας. Πραγματική πρόκληση…

Μετά από 200 ολόκληρα χρόνια αλληλοσπαραγμού του ανθρώπινου γένους για τους εναπομείναντες πόρους του πλανήτη, ήρθε το μοιραίο. Ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα που ρήμαξε τη γη μια και καλή. Όσοι -ελάχιστοι- κατάφεραν να κρυφτούν στα καταφύγια, επέζησαν. Η επόμενη μέρα όμως ξημέρωσε σε έναν κατεστραμμένο πλανήτη με χιλιάδες μεταλλαγμένα πλάσματα και ανθρώπους που διψούν για αίμα. Μηχανικές υπερκατασκευές, ρομπότ και αρματωσιές… όλα συνθέτουν το δυστοπικό περιβάλλον του Fallout 4 με έντονα ρετρό πινελιές ολούθε.

 

Παρέα με ένα καταπληκτικό ποιμενικό Αλσατίας περιφέρεστε στους δρόμους της πόλης με σκοπό να επιβιώσετε καθώς και να φέρετε σε πέρας διάφορες αποστολές/δοκιμασίες. Κάθε φορά που τα καταφέρνετε ανταμείβεστε με πόντους οι οποίοι μπορούν να προστεθούν σε κάποια από τις δεξιότητές σας ώστε αυτή να αυξηθεί και ακολούθως να αποκτήσετε αναβαθμισμένες ικανότητες (δύναμη, αντίληψη, αντοχή, επινοητικότητα κ.ο.κ.). Ταυτόχρονα, περισυλλέγετε διάφορα αντικείμενα ώστε να κατασκευάσετε όπλα και να προστατευτείτε αποτελεσματικά από τους μυριάδες κινδύνους που καραδοκούν. Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός πως στο παιχνίδι περιλαμβάνονται περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη οπλικών συστημάτων καθώς και 700 περίπου διαθέσιμες αναβαθμίσεις τους. Στην ίδια λογική βασίζεται και η κατασκευή της αρματωσιάς σας, η οποία μπορεί να αναβαθμιστεί πλήρως και ποικιλοτρόπως.

Το Fallout 4 είναι αναμφισβήτητα ένας τίτλος που ανταμείβει τον παίκτη για την εργατικότητά του ενώ τον ενθαρρύνει συνεχώς να πειραματιστεί με διάφορους συνδυασμούς αντικειμένων. Επιπροσθέτως, μπορείτε να ανακατασκευάσετε ολόκληρες περιοχές ώστε να καταστούν κατοικήσιμες και κατ’ αυτόν τον τρόπο να προσελκύσετε κι άλλους επιζώντες, αλλά και να δημιουργήσετε έναν καταυλισμό τον οποίο όμως και θα πρέπει να συντηρείτε ανελλιπώς.

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, πρόκειται για ένα παιχνίδι ρόλων με έντονα τα στοιχεία της δράσης και των βολών. Η προοπτική οπτικής γωνίας είναι πρώτου και τρίτου προσώπου με δυνατότητα δυναμικής εναλλαγής ανάλογα με τις απαιτήσεις σας. Για παράδειγμα, όταν περιφέρεστε σε διάφορες περιοχές η προοπτική του τρίτου προσώπου ενδείκνυται ως καλύτερη ώστε να έχετε καλύτερη άποψη του περιβάλλοντος χώρου, ενώ σε συνθήκες μάχης η προοπτική πρώτου προσώπου είναι σαφέστατα πιο αποτελεσματική.

Fallout5

Ο τίτλος όμως έχει μεγάλο βάθος και απαιτεί από εσάς να επιστρατεύσετε την επινοητικότητά σας πολλαπλώς ώστε να δημιουργήσετε κατασκευές, να εξελίξετε τα όπλα καθώς και τη θωράκισή σας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την τακτική σας σκέψη ώστε να δημιουργήσετε τις κατάλληλες άμυνες για τον καταυλισμό σας όπως επίσης και να κατατροπώσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολυάριθμους αντιπάλους σας.

 

Από τεχνικής άποψης, το Fallout 4 καταφέρνει να διακριθεί σε όλους τους τομείς επιδεικνύοντας έναν άρτιο χαρακτήρα. Γραφικά κινηματογραφικής ποιότητας με φωτορεαλιστικά εφέ φωτισμού και εξαιρετική λεπτομέρεια στην απόδοση των διαφορετικών υφών. Ποικιλία στους χαρακτήρες με τους οποίους έρχεστε σε επαφή, ενδιαφέροντες διάλογοι που προωθούν έξυπνα τον μύθο που αποτελεί και τη σεναριακή βάση του παιχνιδιού. Οι μουσικές συνθέσεις που επενδύουν τη δράση είναι έξυπνα επιλεγμένες ώστε να μην κουράζουν ενώ τα ηχητικά εφέ κλέβουν κυριολεκτικά την παράσταση κατά τη διάρκεια των ένοπλων συρράξεων. Η κίνηση των χαρακτήρων διαθέτει μια σπάνια πλαστικότητα, στοιχείο που συμβάλλει τα μέγιστα στη ρεαλιστική απόδοσή της. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σταθούμε στο γεγονός πως η κίνηση στον χώρο είναι πλήρως ελεύθερη και ουσιαστικά οι επιλογές σας και μόνο είναι εκείνες που επηρεάζουν την εξέλιξη του τίτλου. Χαρακτηριστικό που εκτινάσσει στα ύψη την αντοχή του παιχνιδιού στον χρόνο.

 

Εν κατακλείδι, το Fallout 4 αποτελεί έναν έξυπνο συγκερασμό των καλύτερων στοιχείων των προκατόχων του. Όλα συνυπάρχουν αρμονικά, δημιουργώντας ένα εξαιρετικής ποιότητας τελικό αποτέλεσμα που αναντίρρητα αποτελεί έναν από τους καλύτερους δέκα τίτλους για τη χρονιά του 2015. Όχι απλά αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του, αλλά επιβάλλεται!

Fallout7