Ετοιμαστείτε για Κατάρ: η FIFA προτείνει να διεξαχθεί Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2022 το μουντιάλ στο Κατάρ

103

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποσοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ μπορεί να διεξαχθεί μόνον κατά το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας ελέγχου της FIFA που έχει αναλάβει να παρακολουθεί την πορεία των προπαρασκευαστικών έργων για την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη.

Το πρόβλημα της διοργάνωσης – άμεσα συνδεδεμένο με τον καιρό και δη με τις θερμοκρασίες που επικρατούν στο αραβικό κρατίδιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες – έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από εκπροσώπους ομάδων, από αθλητές, δημοσιογράφους, ακόμα και από διαφημιστές και χορηγούς του Μουντιάλ.

Ο ισχυρός άνδρας του Κατάρ, Σεϊχης Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, ήδη έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα να διεξαχθεί το Μουντιάλ του 2022 στην καθιερωμένη περίοδο, δηλαδή Ιούνιο, και έχει τα χίλια δίκια του, καθώς εκτιμά σωστά πως η διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου σε συνθήκες θερμοκρασιών άνω των 50 βαθμών Κελσίου και με συνεχείς αμμοθύελλες – δηλαδή με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Κατάρ το καλοκαίρι – ο κίνδυνος για την υγεία όχι μόνο των ποδοσφαιριστών αλλά ακόμα και των θεατών είναι μεγάλος.

Από την άλλη η προτεινόμενη περίοδος διεξαγωγής του Μουντιάλ, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ήτοι στους “ψυχρότερους” μήνες για το Κατάρ, με θερμοκρασίες κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, απορρίπτεται από το σύνολο σχεδόν των ποδοσφαιρικών κλαμπ, καθώς συμπίπτει με την κορύφωση του πρώτου γύρου των εθνικών πρωταθλημάτων σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, ενώ ακόμα και μια μικρή μετατόπιση κατά… δύο μήνες, Ιανουάριο – Φεβρουάριο δηλαδή, πάλι απορρίπτεται γιατί παρά το γεγονός ότι σε αρκετά πρωταθλήματα εκείνη την περίοδο υπάρχει διακοπή, εντούτοις η διεξαγωγή του Μουντιάλ θα συνέπιπτε με την διεξαγωγή των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων!

Το χάσμα μοιάζει αγεφύρωτο και ο μοναδικός άνθρωπος που φαίνεται να προσπαθεί να ισορροπήσει τις διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης του Κατάρ και της FIFA είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής διοργάνωσης του Μουντιάλ, ο κ. Hassan Al Thawadi, ο οποίος δήλωσε ότι το Κατάρ είναι έτοιμο να διοργανώσει το Μουντιάλ όποτε κι αν του ζητηθεί.

Για να ενισχύσει την θέση του ο κ. Al Thawadi έχει ήδη παρουσιάσει στα μέλη της FIFA σχέδια για τον εξοπλισμό των γηπέδων με κολοσσιαία κλιματιστικά συστήματα, ζώνες σάρωσης από τεράστιους ανεμιστήρες και ειδικά σχεδιασμένο γρασίδι που δεν “καίγεται” από τον καύσωνα.

Από την άλλη πλευρά το σχέδιο διεξαγωγής του Μουντιάλ χειμωνιάτικα φαίνεται πως έχει την υποστήριξη και του προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί. Ο οποίος είναι διατεθειμένος ακόμα και να υπογράψει ειδική απόφαση που θα διακόπτει τη ροή των πρωταθλημάτων στην Ευρώπη, για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να διεξαχθεί το Μουντιάλ του 2022 σε “ανθρώπινες” συνθήκες, όπως ο ίδιος δηλώνει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα όμως αντιδρούν και τρίτοι παράγοντες, όπως οι ιθύνοντες των αφρικανικών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, που ανησυχούν πως εάν το Μουντιάλ διεξαχθεί Δεκέμβριο οι αφρικανικές ομάδες και οι παίκτες τους δεν θα μπορέσουν στη συνέχεια, μέσα σε έναν μήνα, να παίξουν και στο Copa Africa του 2023 που είναι προγραμματισμένο για τον Ιανουάριο στη Γουϊνέα.

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση για το Μουντιάλ του 2022 θα ληφθεί το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο στην επόμενη συνάντηση των παραγόντων της FIFA με την επιτροπή διοργάνωσης του Κατάρ, στη Ντόχα.