Έρχεται φόρος στη σταθερή τηλεφωνία

92

Τα πενιχρά έσοδα, οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν και η πολυπλοκότητα στην επιβολή μέτρου, οδηγούν στην αναστολή της επιβολής ειδικού τέλους επί των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα και στην αντικατάστασή του με νέο φόρο… στη σταθερή τηλεφωνία.

Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΟΙΚ, παρά το ότι η επιβολή ειδικού τέλους στις συνδέσεις στο Ίντερνετ αποτελούσε ένα ενδεχόμενο που βρισκόταν εδώ και αρκετό καιρό στον σχεδιασμό, οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το σύνολο του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, αλλά και από δεκάδες φορείς, οι οποίοι υποστήριζαν πως πρόκειται για ένα εντελώς αντιαναπτυξιακό μέτρο, οδήγησαν σε αναδίπλωση.

Παράλληλα, τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (υπολογίστηκαν μόλις σε 20 εκατ. ευρώ) κρίθηκαν ότι ήταν μικρά μπροστά στις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε το μέτρο, αλλά και στην αναμενόμενη αντίδραση από την Ε.Ε., η οποία σε ανάλογη περίπτωση (σ.σ. Ουγγαρία) είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της.

Ακολουθώντας τη λογική των ισοδύναμων, η κυβέρνηση τώρα προωθεί την επιβολή φορολογικού τέλους 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας, και μάλιστα με άμεση εφαρμογή, από την 1η Ιουνίου 2016. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το “χαράτσι” θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών. Σημειωτέον πως επί του τέλους θα επιβάλλεται ο ΦΠΑ (όπως δηλαδή και στην κινητή τηλεφωνία) με συντελεστή 23% αρχικά και από 1ης Ιουλίου με 24%.

Υπολογίζεται πως η συνολική επιβάρυνση σε ένα μηνιαίο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας ύψους 100 ευρώ, θα είναι της τάξεως των 5,85 ευρώ, συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ με συντελεστή στο 24%, μια αύξηση που θα αγγίξει το 6%. Η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα ύψους 60 εκατ. ευρώ από το νέο χαράτσι.

Με πληροφορίες από το capital.gr