Έρευνα της IDC για τα smartphones: Άνοδος του Android

49

Η εταιρεία αναλύσεων IDC δημοσίευσε νέα έρευνά της σχετικά με τα smartphones και τα λειτουργικά τους συστήματα για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Το 92,3% των smartphones είναι Android και iOS, αλλά η τρίτη θέση έχει πάρει φωτιά…

 

Το Android, σύμφωνα με την έρευνα είναι στην πρώτη θέση, μάλιστα έχει κερδίσει έδαφος, καλύπτοντας το 75% των συνολικών πωλήσεων. Η Samsung αναδεικνύεται η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία που χρησιμοποιεί το Android  με μερίδιο που αγγίζει το 41,1%. Άλλοι κατασκευαστές με Android έχουν μονοψήφια ποσοστά.

 

Η Apple ήταν η μοναδική εταιρεία που χρησιμοποίησε το iOS, αλλά η IDC σημείωσε πτώση του λειτουργικού συστήματος στο 17,3% από το 23% του 2012.

 

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι Android και iOS μαζί μέτρησαν 199,5 εκατ. συσκευές smartphones για το πρώτο τρίμηνο του 2013, σημειώνοντας αύξηση 59,1% από την τελευταία χρονιά.

 

Όσον αφορά τη μάχη της τρίτης θέσης, το Windows Phone χαρακτηρίζεται ως το πιο δυναμικά αυξανόμενο λειτουργικό σύστημα, γι’ αυτό και του ανήκει η τρίτη θεση με ποσοστό 3,2%. Η Nokia είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία, με το 80% περίπου των Windows Phone να έχουν στο πρώτο τρίμηνο του 2013 το σήμα της φινλανδικής εταιρείας.

 

Το BlackBerry έπεσε από την τρίτη στην τέταρτη θέση, από το 6,4% στο 2,9%, αλλά υπάρχουν και καλά νέα: το νέο BlackBerry OS 10 πούλησε 1 εκατομμύριο smartphones στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Παρόλα αυτά η πλειονότητα των BlackBerry smartphones τρέχουν το BB OS 7.

 

Το Symbian έπεσε ακόμη περισσότερο, χωρίς να αποτελεί έκπληξη βεβαίως, αφού η Nokia αποφάσισε να προχωρήσει. Παρόλα αυτά η IDC πιστεύει ότι σαν λειτουργικό σύστημα θα υπάρχει και το 2014, σημειώνοντας πολύ μικρά ποσοστά.