Επιβολή φόρου στις ειδησεογραφικές υπηρεσίες τύπου Google News εξετάζει η ΕΕ

498

Μία μεγάλη αντιπαράθεση με επίκεντρο τα μέσα ενημέρωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να φορολογήσει τους λεγόμενους «συναθροιστές ειδήσεων» (news aggregators), όπως για παράδειγμα το Google News, οι οποίοι παρουσιάζουν στο διαδίκτυο αποσπάσματα από επιλεγμένες ειδήσεις, παραπέμποντας σε πρακτορεία ειδήσεων και εφημερίδες.

Ο φόρος θα καταβάλλεται στα μέσα, τα οποία ασφαλώς υποστηρίζουν την πρωτοβουλία, αποβλέποντας σε ενίσχυση των εσόδων τους, τα οποία έχουν διαβρωθεί έντονα στην εποχή του Ίντερνετ και της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στις ειδήσεις. Ενδεικτικά, κολοσσοί όπως η βρετανική Newscorp του Ρούπερτ Μέρντοχ και η γερμανική Axel Springer που, μεταξύ άλλων, εκδίδει τις εφημερίδες Bild και Die Welt, θεωρούν ότι ένας τέτοιος φόρος θα αποβεί πολύτιμος για την επιβίωσή τους.

Από την άλλη, όπως είναι επίσης αναμενόμενο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Google – στην οποία φέτος τον Ιούνιο επιβλήθηκε το πρόστιμο-ρεκόρ των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ για παραβίαση του ελεύθερου ανταγωνισμού, σε άλλη μία κόντρα μεταξύ της Ευρώπης και της εταιρείας- είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την επιβολή φόρου επί των ειδήσεων που συναθροίζει. Οι περισσότεροι χρήστες σε όλο τον κόσμο δεν βλέπουν τον λόγο να πληρώνουν συνδρομή για να διαβάζουν ειδήσεις διαδικτυακά, καθώς χάρη στο Google, στο Facebook και σε άλλες ιστοσελίδες ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να το κάνουν χωρίς κανένα απολύτως κόστος.

«Η μη εξουσιοδοτημένη διαδικτυακή χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου (από συναθροιστές και μηχανές αναζήτησης) απειλεί τη βιώσιμη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικό ειδησεογραφικό περιεχόμενο», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων. Η Συμμαχία επεσήμανε την ανάγκη οι διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Google News, να πληρώνουν τους παραγωγούς των πρωτογενών ειδήσεων, οι οποίες καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα. Η πρόταση για έναν φόρο πάνω στους συναθροιστές των ειδήσεων αποτελεί ένα μόνο μέρος του σχεδιαζόμενου εκσυγχρονισμού της ευρύτερης ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, έτσι ώστε να υπάρξει ευθυγράμμιση με τις νέες απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής.

Ο προτεινόμενος ευρωπαϊκός φόρος στα αποσπάσματα ή στις περιλήψεις των ειδήσεων βασίζεται σε ένα σχετικό φόρο που επέβαλε η Ισπανία και ο οποίος, σύμφωνα με τους επικριτές του, μάλλον γύρισε «μπούμερανγκ» στους παραγωγούς ειδήσεων, όταν η Google αντέδρασε σταματώντας την υπηρεσία συνάθροισης ειδήσεων στα ισπανικά.

Το επιχειρηματικό «λόμπι» που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εταιρειών τεχνολογίας (Computer and Communications Industry Association-CCIA), στο οποίο είναι μέλος και η Google, δήλωσε ότι «η ιδέα του φόρου είναι αβάσιμη, αμφισβητούμενη και επιζήμια για όλους τους παίκτες (στην αγορά)». Σύμφωνα με τη Google, «ένας τέτοιος φόρος θα βλάψει οποιονδήποτε γράφει, διαβάζει ή μοιράζεται ειδήσεις».

Εντούτοις, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ενιαία γραμμή πάνω στο ζήτημα, με τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία  να είναι υπέρ του φόρου, και τις σκανδιναβικές χώρες, τη Ιρλανδία και τη Βρετανία να είναι κατά.

Για να «περάσει» ο φόρος, πρέπει να ψηφισθεί από μια ειδική πλειοψηφία, η οποία θα περιλαμβάνει όχι μόνο την πλειοψηφία των κρατών μελών, αλλά και το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

Τρεις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν εγκρίνει την επιβολή του φόρου, αλλά όχι ακόμη η σημαντική επιτροπή νομικών υποθέσεων, η οποία εφόσον την εγκρίνει μέσα στον Οκτώβριο (σύμφωνα με εκτίμηση ενός Γάλλου ευρωβουλευτή), τότε η τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να λάβει χώρα τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Ωστόσο, μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη θα πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις διαφορετικές προτάσεις τους για να καταλήξουν σε μια τελική μορφή του φόρου – αν καταλήξουν.