Επιστροφή στο παρελθόν

113

Κλείνει άλλο ένα ημερολογιακό έτος, χωρίς συνταρακτικές παρουσιάσεις νέων μοντέλων τούς τελευταίους μήνες του. Με την εορταστική αγορά παγωμένη, αποφασίσαμε να κάνουμε μια αναδρομή στα κινητά που κυκλοφόρησαν πριν από δεκαπέντε χρόνια.

Πριν από δεκαπέντε χρόνια δεν είχαμε απλώς άλλη δεκαετία. Είχαμε άλλον αιώνα και άλλη χιλιετία. Και λίγο πριν από τη συντέλεια του κόσμου (βάσει Μάγιας και Ίνκας), κοιτάμε προς τα πίσω όχι νοσταλγικά, αλλά με δέος, βλέποντας τα άλματα που έκανε η τεχνολογία προς τα μπροστά και με λύπη τα βήματα που έκανε η χώρα μας προς τα πίσω.

Ταξίδι στο 1997

Δύο δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, Telestet και Panafon, κονταροχτυπιούνται στον χώρο, ενώ λίγο αργότερα εμφανίζεται η Cosmote. Το περιοδικό μας, διμηνιαίο, πρωταγωνιστεί στον χώρο της πληροφόρησης παρουσιάζοντας κινητά τηλέφωνα, προγράμματα εταιρειών και πλήρη κατάλογο των αντιπροσωπιών του χώρου, με το 4ο τεύχος να κυκλοφορεί τον Ιανουάριο του 1997. «Ποιο κινητό να αγοράσω;» ήταν ο τίτλος εξωφύλλου, αν και εκείνα τα χρόνια οι περιορισμένες επιλογές αντιπροσώπευαν ευκολότερα διλήμματα. Επέλεγες το κινητό σου αναλόγως του αν ήθελες μεγάλη διάρκεια μπαταρίας ή καλό σήμα. Το μέγεθος βελτιωνόταν με τον καιρό, ωστόσο δεν είχε ιδιαίτερη σημασία. Αφήστε που τις περισσότερες φορές η κυκλοφορία ενός μικρού κινητού προκαλούσε καχυποψία για τις δυνατότητές του. Και ενώ το βάρος εξαρτιόταν από την αυτονομία, με τις λεπτές μπαταρίες να κυριαρχούν στο βασικό πακέτο, οι ογκώδεις και ενισχυμένες συνιστούσαν εναλλακτική πρόταση. Φαινόμενο αποτελούσαν και οι μπαταρίες που είχαν ενσωματωμένη την παλμική ειδοποίηση (η σημερινή «δόνηση»), ενώ κάποια μοντέλα δεν την πρόσφεραν αθόλου. Οι οθόνες ήταν μονόχρωμες, dot matrix, μίας έως τριών γραμμών χαρακτήρων, ρυθμιζόμενου μεγέθους σε μερικά μοντέλα με συνακόλουθη μείωση στις διαθέσιμες γραμμές.

Τα άλματα, όμως, στον χώρο των συσκευών είναι μεγάλα. Έχουμε μπει στη 2η γενιά με τη σημαντική δυνατότητα αποστολής και λήψης γραπτών μηνυμάτων.

Αξεσουάρ: Το βασικότερο αξεσουάρ της εποχής ήταν η ενισχυμένη μπαταρία, που ναι μεν πρόσφερε μεγαλύτερη αυτονομία στη συσκευή, αύξανε εντούτοις το βάρος. Επίσης, κυριαρχούσαν ακόμα τα hands free και οι φορτιστές αυτοκινήτου, με κιτ ανοιχτής ακρόασης.

Τα 10 καλύτερα

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στον χώρο των συσκευών. Εκτός από τη σμίκρυνση, αρχίζει να παίζει ρόλο και η αισθητική. Ακολουθεί η δεκάδα με τα κορυφαία μοντέλα.

Ericsson GF768 και GF788

Όμορφα, με μοντέρνα (GF768) ή σοβαρά χρώματα (GF788) και μικρά σε μέγεθος με πτυσσόμενο ανταλλάξιμο καπάκι για συνδυασμό χρωμάτων. Οι διαστάσεις τους είναι 105x49x23 χλστ. και το βάρος τους 135 γραμμ. Μειονέκτημα αποτελεί η μικρή οθόνη τους: μίας γραμμής 10 χαρακτήρων (!) – για τα βασικά, δηλαδή. Η μπαταρία τους είναι Υβριδίου στα 650 mAh για 3 ώρες ομιλίας ή 60 ώρες αναμονής.

Οι μεταξύ τους διαφορές αφορούν στο μενού και στις ρυθμίσεις, όπου το GF788 υπερτερεί. Σημαντικά ατού η απεικόνιση της ώρας και η δυνατότητα ρύθμισης ηχητικού συναγερμού για υπενθύμιση ή πρωινό ξύπνημα.

Ericsson GH688

Με μεγάλη οθόνη και αυτονομία, αντιπροσωπεύει την… ενηλικίωση του 388. Η οθόνη είναι 3 γραμμών, έχει διαστάσεις 130x49x23 χλστ. και βάρος 160 γραμμ. με τη λεπτή μπαταρία. Δύο κουμπιά προστίθενται στο πλάι της συσκευής για αυξομείωση της έντασης συνομιλίας ή αλλαγή του κουδουνίσματος, όταν είναι σε αναμονή.

Επιπλέον, έχει προστεθεί η δυνατότητα σύνδεσης μελωδίας από τον χρήστη.Της μόδας γίνεται η κυκλοφορία κομματιών για εγγραφή τους στο κινητό, με μορφή των γραμμάτων που αντιπροσωπεύουν οι νότες. Στο μοντέλο αυξάνεται επίσης η μνήμη που αγγίζει τις 99 επαφές, πέραν της SIM!Η αυτονομία ανέρχεται στις 6 ώρες ομιλίας και 100 ώρες αναμονής. Εξαιρετικές επιδόσεις παρουσιάζει και στην ποιότητα εκπομπής και λήψης.

Nokia 8110i

Internet χωρίς PC. Καμπύλο («μπανάνα» το λέγαμε), με συρόμενο καπάκι για την αποδοχή ή τον τερματισμό μιας κλήσης. Διαφορά από τον προκάτοχό του 8110 συνιστά η δυνατότητα να φορτώνει μενού από το Internet (ναι, έχει έρθει και αυτό στην Ελλάδα). Ζυγίζει 152 γραμμ. και έχει διαστάσεις 141x48x25 χλστ. Με μπαταρία Λιθίου που δεν χρειάζεται συντήρηση και πλήρη αποφόρτιση, προσφέρει 155 λεπτά (2,5 ώρες) ομιλίας και 80 ώρες αναμονής.

 

 Μειώνονται τα πολλά πλήκτρα και αντικαθιστώνται με δύο πλήκτρα πολλαπλών λειτουργιών.
Διαθέτει μνήμη 125 αριθμών, με τα εννιά αριθμητικά πλήκτρα να καλούν αμέσως τους πρώτους εννιά αριθμούς της, ενώ άλλοι δύο μπορούν να προγραμματιστούν για άμεση κλήση στα πλήκτρα πολλαπλών λειτουργιών.
Μειονεκτήματα της συσκευής το ότι δεν εμφανίζει ώρα και ημερομηνία στην οθόνη και το καπάκι που εμποδίζει το πάτημα της τελευταίας σειράς πλήκτρων, όπως το «0».

Nokia 3110

Απλό και μικρό με Navi Key! Μεγάλη οθόνη dot matrix, 4 γραμμών, 13 χαρακτήρων η καθεμία, με δυνατότητα αυτόματης αλλαγής μεγέθους των ψηφίων. Υποστηρίζει όλες τις δυνατότητες 2ης γενιάς, όπως αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων SMS, αναγνώριση καλούντος και ενημέρωση κόστους κλήσης, αν αυτό υποστηρίζεται και από το δίκτυο.

Μπορεί να μην έχει εσωτερική μνήμη, καθώς αρκείται σε αυτές που προσφέρει η SIM, έχει όμως μενού μεταφρασμένο σε 18 γλώσσες (έτσι και άλλαζες γλώσσα κατά λάθος, έπρεπε να το πας στο σέρβις για να το επαναφέρουν) και 25 ήχους κουδουνίσματος (όχι, δεν υπήρχαν ring tones ακόμα). Το Navi Key είναι το καινοτόμο πλήκτρο πλοήγησης στα μενού της συσκευής. Η μπαταρία που έρχεται με τη συσκευή είναι 550 mAh, με χρόνο ομιλίας μεταξύ 1,5 και 2,5 ωρών και αναμονή 40 έως 95 ώρες.

Motorola StarTAC 85 και 70

Μικρό, με πτυσσόμενο καπάκι, όπου βρίσκεται και το ακουστικό. Μικρά πλήκτρα για μείωση του χώρου, που όμως πολλές φορές δυσκολεύουν τον χρήστη. Συσκευή που παίρνει δύο μπαταρίες: τη βασική μπροστά και κάτω από το ακουστικό και την εφεδρική στο πίσω μέρος. Στο StarTAC 85, που αποτελεί την ακριβή, πλήρη έκδοση, προσφέρονται τρεις μπαταρίες. Η στάνταρ 500 mAh με 35 ώρες αυτονομίας και δύο ενισχυμένες 900 mAh με 70 ώρες αυτονομίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το StarTAC70 προσφέρεται σε οικονομικότερη τιμή με την ενισχυμένη μπαταρία και λιγότερα συνοδευτικά αξεσουάρ.
Διαθέτει 100 θέσεις μνήμης, εκτός κάρτας, 9 αριθμούς ταχείας κλήσης, αλλά και «quick access», μέσω της οποίας ο χρήστης δημιουργεί το δικό του μενού με τις εννιά πιο συχνές λειτουργίες.
Εννιά είναι επίσης οι παραλλαγές του κουδουνίσματος. Με διαστάσεις 98x57x23 χλστ., αποτελεί μία από τις μικρότερες προτάσεις της αγοράς.

Philips Spark VD

Με αυτονομία και φωνητική πληκτρολόγηση, αποτελεί το πρώτο «σοβαρό» κινητό της εταιρείας. Ωραία σχεδιαστική γραμμή από πλαστικό (όπως τα περισσότερα κινητά), με μεγάλη οθόνη 90 χαρακτήρων και τεχνολογία χαμηλής τάσης (δουλεύει στα 3 V). Διαθέτει μπαταρία 600 mAh, με αυτονομία που αγγίζει τις 2 ώρες ομιλίας και τις 85 ώρες αναμονής.

Προαιρετικά προσφέρεται η ενισχυμένη μπαταρία 4.000 mAh για 10 ώρες ομιλίας και 350 ώρες αναμονής, αυξάνεται όμως αρκετά το βάρος της συσκευής. Καινοτομία το VD (Voice Dial), που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει τη συσκευή να αναγνωρίζει τη φωνή του και να καλεί φωνητικά μέχρι δέκα αριθμούς από τη μνήμη της SIM (στο 1997 βρισκόμαστε…).
Μειονεκτήματα η κατά λάθος ενεργοποίηση του VD και η άσκοπη κλήση αριθμών από τη συσκευή. Στα προαιρετικά αξεσουάρ πέντε μπαταρίες, εκ των οποίων η μία προσφέρει παλμική ειδοποίηση. Το βάρος του κινητού αγγίζει τα 169 γραμμ.

Philips Genius

Όλα τα προηγούμενα σε μικρό μέγεθος. Με διαστάσεις 110x54x20 χλστ., αποτελεί μία ακόμα μικρή συσκευή, βάρους 99 γραμμ. με την προσφερόμενη μπαταρία. Προσφέρει μεγάλη οθόνη με μόνιμη απεικόνιση ημερομηνίας και ώρας. Φωνητική κλήση, ημερολόγιο και υπενθύμιση ραντεβού ηχητικά αλλά και με γραπτό μήνυμα 16 χαρακτήρων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει στη σχεδιαστική γραμμή του το πτυσσόμενο μικρόφωνο που βρίσκεται στο κάτω μέρος, το οποίο όμως, αν και βγαίνει εύκολα, χρειάζεται ιδιαίτερη δύναμη για να επανέλθει στη θέση του. Οι ήχοι κουδουνίσματος, που χαρακτηρίζονται ευχάριστοι, είναι δώδεκα.

Panasonic G500

Ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της αγοράς. Ευρωπαϊκή κατασκευή και όμορφος σχεδιασμός με μεταλλική πρόσοψη σε πέντε χρωματισμούς. Ενσωματώνει παλμική ειδοποίηση που ενεργοποιείται με κουμπάκι στα πλάγια της συσκευής, αλλά καταναλώνει την μπαταρία, και δυνατότητα ηχογράφησης συνομιλιών μικρής διάρκειας. Χωρίς εσωτερική μνήμη, προσφέρει άλλες δυνατότητες, όπως επιλογές κλειδωμάτων, μετρητές κλήσεων, αναμονή και αναγνώριση καλούντος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με πολύ καλή λήψη σήματος, έχει διαστάσεις 141x46x23 χλστ. και βάρος 215 γραμμ., με την μπαταρία Υβριδίου να αποδίδει 150 λεπτά (2,5 ώρες) ομιλίας και 50 ώρες αναμονής. Η οθόνη διαθέτει τρεις γραμμές. Για τους επαγγελματίες ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυνατότητα αποστολής και λήψης fax/data με χρήση κάρτας PCMCIA.

Sony CMDZ1

Ένα κινητό που λανσάρει το καινοτόμο jog dial, θυμίζει περισσότερο αξεσουάρ επιστημονικής φαντασίας. Μικρό σε διαστάσεις (99x64x24 χλστ.), αλλά υπέρβαρο (220 γραμμ.), διαθέτει μπαταρία 730 mAh, η οποία εξασφαλίζει αυτονομία 80 ωρών σε αναμονή και 10 ώρες ομιλίας. Το φουτουριστικό χαρακτηριστικό του είναι το κινητό μικρόφωνο, που με τη μορφή κινητού βραχίονα το φέρνει πιο κοντά στο στόμα, ενώ ταυτόχρονα απαντά ή τερματίζει τις κλήσεις.

Η οθόνη του αξιοποιεί όλο το πλάτος (θεωρείται μεγάλο και άκομψο) προσφέροντας μέχρι τέσσερις γραμμές (64 χαρακτήρων συνολικά), ιδανικές για αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων. Στο πλάι φέρει ένα κόκκινο κουμπί για την ηχογράφηση μέχρι 20 δευτερολέπτων ομιλίας και το jog dial, έναν περιστροφικό διακόπτη για τη διαχείριση της συσκευής αλλά και για την ευκολότερη αναζήτηση επαφών στη μνήμη της SIM.

Alcatel One Touch Pro

Πτυσσόμενο, με υπενθύμιση ραντεβού και calculator. Η συσκευή ζυγίζει τα 175 γραμμ. και οι διαστάσεις του είναι 142x59x17 χλστ. Η οθόνη dot matrix εμφανίζει μέχρι και 75 χαρακτήρες, καθώς και την ώρα και την ημερομηνία (μόνιμα). Προσφέρει πολλές λειτουργίες και ρυθμίσεις, η διαχείριση των οποίων επιτυγχάνεται με το οβάλ κουμπί τεσσάρων κατευθύνσεων που κυριαρχεί στο πληκτρολόγιο. Πλεονέκτημα αποτελεί η ύπαρξη δύο καταλόγων στην εσωτερική μνήμη του, χωρητικότητας 50 επαφών έκαστος, ενώ σε κάθε επαφή –εκτός από όνομα και αριθμό– αποθηκεύει κι άλλα προσωπικά στοιχεία (π.χ. διεύθυνση). Έχει παλμική ειδοποίηση, ενώ συνδέεται με κάρτα PCMCIA. Η παρεχόμενη μπαταρία Υδριδίου Μετάλλου έχει αυτονομία 3 ωρών ομιλίας και 70 ώρες αναμονής, ενώ προαιρετικά προσφέρεται ενισχυμένη μπαταρία 235 ωρών αναμονής.

 

Επίλογος

Μοντέλα που κυκλοφόρησαν επίσης το 1997 είναι τα Ericsson GA628, Nokia 1611, Motorola Slim Lite, d160 και d170, Alcatel One Touch Easy, Philips Diga και Siemens S6.
Για να καταλάβετε, όμως, λίγο περισσότερο την εποχή, θα αναφέρουμε ότι οι φορητοί υπολογιστές της εποχής «φορούσαν» Pentium 133 MHz, με 16 ΜΒ μνήμης (επεκτεινόμενης μέχρι τα 144 ΜΒ), σκληρό δίσκο 1,44 GB και οθόνη μέχρι 13 ίντσες (1.024×768 pixels). Οι τιμές τους ξεκινούσαν από τις 600.000 δραχμές (και δεν είχαμε υποτίμηση).
Οι φωτογραφικές μηχανές είχαν ανάλυση 1,2 megapixels (η καλύτερη) με ενσωματωμένη μνήμη 2 ΜΒ (επεκτεινόμενη στα 15 ΜΒ, αν έπαιρνε κάρτα). Αν διέθεταν ενσωματωμένη LCD οθόνη, η τιμή τους ξεπερνούσε τις 200.000 δραχμές.

 

ΕΙΚΟΝΕΣ

  1. Ένα από τα πρώτα κινητά. Το βαλιτσάκι είναι η μπαταρία του.
  2. Μικρή συγκριτική τάξη μεγέθους
  3. Το πρώτο κινητό του συντάκτη (EricssonGH 198)

 

 


Ηλίας Φλωράκης