Εντυπωσιακές εφευρέσεις που δεν υπήρχαν πριν από 10 χρόνια, όμως άλλαξαν τη ζωή μας

361

Ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός πριν από 10 χρόνια. Από το 2007 έως σήμερα είδαμε μια σειρά τεχνολογικών εφευρέσεων και προϊόντων που όχι μόνο εντυπωσιάζουν με τις λειτουργίες τους, αλλά και έχουν καταφέρει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας, την καθημερινότητά μας σε τέτοιο βαθμό που δεν το φανταζόμασταν πριν από μία μόνο δεκαετία.

Το iPad

Όταν ο αείμνηστος Steve Jobs παρουσίασε το iPad πριν από επτά χρόνια, είχε δηλώσει ότι αυτή η έξυπνη συσκευή θα αποτελέσει τον καλύτερο τρόπο περιήγησής μας στο διαδίκτυο.

“Είναι πολύ καλύτερο από ένα laptop, αλλά και από ένα smartphone”, είχε πει τότε ο Jobs.

Το iPad αρχικά κυκλοφόρησε στα 499 με 829 δολάρια, αλλά μέχρι σήμερα έχει αλλάξει εξωτερικά και εσωτερικά, αλλά και στην τιμή. Πρόσφατα η Apple παρουσίασε το νέο, 649 δολαρίων και 10,5 ιντσών, iPad Pro, αλλά και ένα 9,7 ιντσών iPad στα 329 δολάρια.

Google Chrome

Η Google αποκάλυψε τον browser Chrome τον Σεπτέμβριο του 2008. “Σχεδιάσαμε ένα απλό αλλά λειτουργικό περιηγητή”, είχε πει ο CEO της Google, Sundar Pichai, που τότε ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης παραγωγής.

“Όπως η κλασική σελίδα της Google, έτσι και το Chrome είναι καθαρό και γρήγορο”, πρόσθεσε στο Twitter.

Oculus

Η Oculus VR “γεννήθηκε” σε ένα γκαράζ του Ιρβάιν, στην Καλιφόρνια, τον Ιούνιο του 2012. Τότε, ο 19χρονος Palmer Luckey σύστησε την εταιρεία στο Kickstarter, αντλώντας περίπου 2,5 εκατ. δολ. για τη συσκευή εικονικής πραγματικότητας. Αφού άντλησε επιπλέον 16 εκατ. δολ., ο Luckey πούλησε την Oculus στο Facebook για 2 δισ. δολ.!

Πλέον ο Luckey δεν ανήκει στην Oculus, αλλά η εταιρεία αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων του Facebook. Το Oculus Rift and Touch είναι διαθέσιμο στα 499 δολάρια, ενώ το Facebook σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το 2018 μια νέα συσκευή εικονικής πραγματικότητας, αξίας 200 δολ.

Android

Όταν ο Sergey Brin και ο Steve Horowitz παρουσίασαν για πρώτη φορά το Android τον Νοέμβριο του 2007, διέψευσαν με τον καλύτερο τρόπο τις φήμες που κυκλοφορούσαν πως η Google θα ανακοίνωσε ένα “G Phoone” (αν και λίγα χρόνια αργότερα η Google παρουσίασε τα κινητά της σειράς Pixel).

“Θέλω να σας παρουσιάσω την πλατφόρμα του Android”, είχε πει τότε ο Horowitz. “Πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα που θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αποκτήσουν G Phones”.

Στις μέρες μας, περίπου 2 δισ. συσκευές τρέχουν το Android.

4G

Ίσως στην εποχή μας το 4G να θεωρείται κάτι δεδομένο, μιας και όλα τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα προσφέρουν πρόσβαση σε δίκτυα LTE και έχουν ξεκινήσει οι δοκιμαστικές εφαρμογές του 5G.

Ωστόσο, το 4G υπάρχει στη ζωή μας μόνο επτά χρόνια, καταφέρνοντας να αποτελέσει μια μεγάλη αναβάθμιση από το 3G δίκτυο προσφέροντας μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Το HTC Evo της Sprint ήταν το πρώτο 4G τηλέφωνο που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2010, η Verizon δεν ανέβηκε στο άρμα του 4G έως τον Δεκέμβριο του 2010, και το iPhone ενσωμάτωσε τη συγκεκριμένη τεχνολογία στην πέμπτη έκδοσή του, στο iPhone 5, που γνωρίσαμε το 2012.

Uber

Ένα ακόμη startup που κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Η Uber τον Μάρτιο του 2009 ως UberCab. Ο Garrett Camp, ο Oscar Salazar και ο Conrad Whelan δημιούργησαν την πρώτη εκδοχή, με τον Travis Kalanick να αποτελεί τον «μέγα σύμβουλο της εταιρεία» και αργότερα, τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Έπειτα από χρόνια, η Uber επεκτάθηκε προσφέροντας διαδρομές πολυτελείας, καθώς και πολλά άλλα. Σήμερα είναι η πιο πολύτιμη startup στον κόσμο με αξία 70 δισ. δολαρίων και συνεχίζει να αναπτύσσεται, παρά τα σκάνδαλα που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.