Εντυπωσιακά ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων! (video)

69

Ολοκληρώθηκε προχθές η πρώτη φάση της ενάλιας έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, με την επιτυχημένη παγκόσμια πρεμιέρα του σκαφάνδρου Exosuit. Η ομάδα των επιστημόνων και των δυτών επέστρεψε στην Αθήνα και συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα καθώς και την επικεφαλής της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, έγινε ο εντοπισμός και η ανέλκυση χάλκινου συμπαγούς δόρατος με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή και μαρμάρινο άγαλμα. Από το ίδιο σημείο εντοπίστηκε και ανελκύστηκε χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, ο οποίος σώζει στο στέλεχός του συσσωμάτωμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ξύλο του ίδιου του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος. Ανελκύστηκε επίσης δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους. Τέλος, από τον χώρο του ναυαγίου ανελκύστηκε ο μολύβδινος στύπος άγκυρας του σκάφους που είχε εντοπιστεί το 2013 και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος.

Τα νέα δεδομένα αποσαφηνίζουν την εικόνα του ναυαγίου και τη διάταξή του στον χώρο.

Αναφορικά με την πιθανότητα δεύτερου ναυαγίου, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ αναφέρει ότι «η άμεση γειτνίαση με δεύτερη θέση, όπου εντοπίζονται τόσο συστάδες αμφορέων όσο και στοιχεία από τη δομή και την εξάρτυση του σκάφους, δημιουργεί νέα επιστημονικά ερωτήματα για το κατά πόσον η θέση αποτελεί συνέχεια της πρώτης ή τα κατάλοιπα ενός δεύτερου ναυαγίου». Συνεπώς μένουν πολλά ερωτήματα ανοικτά μέχρι τον επόμενο κύκλο ερευνών…