Ελλάδα: Ανέβηκε θέση στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας

71

Κατά οκτώ θέσεις βελτιώθηκε η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη της ετοιμότητας της χώρας για συμμετοχή στην Κοινωνία της Πληροφορίας (δείκτης ψηφιακής ετοιμότητας). Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που πραγματοποιεί σε ετήσια βάση το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum), η Ελλάδα με δείκτη αξιολόγησης 4,1 σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα συμμετοχής της στην Παγκόσμια Κοινωνία της Πληροφορίας, κατετάγη στην 66η θέση σε σύνολο 143 χωρών. Πέρυσι, στην αντίστοιχη αξιολόγηση, η χώρα είχε καταταγεί στην 74η θέση με δείκτη ετοιμότητας 3,9 και με άριστα το 7,0.

Η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στην κατάταξη δεν πρέπει να εφησυχάζει. Πρακτικά επιστρέφει στη θέση που κατείχε πριν από δύο χρόνια. Επιπλέον η βελτίωση αυτή μπορεί και να οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον στην αξιολόγηση συμμετέχουν πέντε χώρες λιγότερες απ’ ό,τι το 2014, στην οποία συμμετείχαν 148 χώρες. Επίσης τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν την υστέρηση της χώρας μας στην ετοιμότητά της για συμμετοχή στην Παγκόσμια Κοινωνία της Πληροφορίας. Συγκεκριμένα:

1. H Eλλάδα κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των 35 ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη. Προτελευταία είναι η Σλοβακία, που κατατάσσεται στην 59η θέση (4,2 βαθμοί) και αμέσως πιο πάνω η Ιταλία, που κατατάσσεται στην 55η θέση (4,3 βαθμοί).

2. Σε επίπεδο Ε.Ε. η χώρα κατατάσσεται 27η, έχοντας πίσω της μόνο τη Bουλγαρία, που βρίσκεται στην 73η θέση (4,0 βαθμοί). Η Ρουμανία ξεπέρασε την Ελλάδα, αφού φέτος κατατάσσεται στην 63η θέση από 75η στην περυσινή αξιολόγηση. Αλλες χώρες που βρίσκονται πλησίον της αξιολόγησης της χώρας μας είναι η Κολομβία (64η), η Σρι Λάνκα (65η), η Ταϊλάνδη (67η) και η Μολδαβία (68η).

3. Τη χειρότερη επίδοση η Ελλάδα σημειώνει στους υποδείκτες του περιβάλλοντος, οι οποίοι αξιολογούν το επιχειρηματικό και ρυθμιστικό/κανονιστικό περιβάλλον κάθε χώρας. Στον συγκεκριμένο υποδείκτη η χώρα κατατάσσεται στην 88η θέση. Σύμφωνα μάλιστα με την αξιολόγηση του χρόνου εφαρμογής ενός επιχειρηματικού συμβολαίου, η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία χώρα του πλανήτη (142η), μετά το Σουρινάμ (143η) και πριν από το Μπανγκλαντές (141η).

4. Την καλύτερη επίδοση η χώρα σημειώνει στον υποδείκτη που αξιολογεί την ετοιμότητα. Στην κατηγορία αυτή η χώρα κατατάσσεται στην 60ή θέση. Στην έρευνα καταγράφονται το καλό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και οι σχετικά καλές τηλεπικοινωνιακές υποδομές της. Ειδικά στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού, η χώρα εμφανίζεται 1η στον πλανήτη σε ό,τι αφορά τον δείκτη συμμετοχής των νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.