ΕΕ: Υποχρεώνει μηχανές αναζήτησης να ακυρώσουν προσωπικά δεδομένα

108

Οι ιδιώτες μπορούν να ζητήσουν από την Google να αποσύρει links από άρθρα, δικαστικές αποφάσεις και άλλα έγγραφα που φέρουν το όνομά τους, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Πρόκειται για μια απόφαση έκπληξη που αφορά μια υπόθεση – ορόσημο στην Ισπανία με επιπτώσεις για την ιδιωτικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε πως οι εταιρείες αναζήτησης είναι υπεύθυνες για τα προσωπικά δεδομένα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σελίδες του διαδικτύου που συνδέονται με αποτελέσματα αναζήτησης – διαφοροποιώντας αιφνιδιαστικά την προσέγγισή του από αυτή του Γενικού Εισαγγελέα πέρυσι. 

Το Δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο αποφάσισε πως η μηχανή αναζήτησης υποχρεούται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να αποσύρει τα links σε σελίδες του διαδικτύου που έχουν δημοσιευτεί από τρίτα μέρη και περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικές με κάποιο πρόσωπο από τη λίστα αποτελεσμάτων που προκύπτει μετά την αναζήτηση του συγκεκριμένου ονόματος.