ΕΕ: Βίζα για νέες startup επιχειρήσεις

101

Ευρωπαϊκή βίζα για startup, θέσπιση των κλάδων του ίντερνετ και της κινητής τηλεφωνίας στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προετοιμασία των αποφοίτων των πανεπιστημίων για μία δραστικά διαφορετική αγορά εργασίας, εκστρατεία για την ανάσχεση της διαρροής εγκεφάλων και δυνατότητα δημιουργίας e-εταιρίας με ενοποιημένα κριτήρια σε όλη την Ε.Ε. μέσα σε 24 ώρες είναι μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις για το Ψηφιακό Θεματολόγιο της Ε.Ε., που επεξεργάζεται η αρμόδια επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κυρία Νέιλι Κρους.

 

«Η Ευρώπη δεν είναι Σίλικον Βάλει. Ίσως να μην γίνει ποτέ. Και ίσως να μην χρειαστεί να γίνει. Όμως, ξέρω ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από την Αμερικανική συμπεριφορά» είπε, μιλώντας στο Start up Europe Forum. «Χρειαζόμαστε μία φωνή για τα τεχνολογικά startups στην Ευρώπη» τόνισε και επισήμανε την ανάγκη για ένα κίνημα που θα λέει ότι «το μέλλον είναι ψηφιακό και χρειάζονται οι κατάλληλες πολιτικές για να το υποστηρίξουμε».

 

«Η ψηφιακή τεχνολογία είναι το μέλλον. Το μέλλον της κοινωνίας μας. Και το μέλλον μίας οικονομίας επιχειρήσεων» είπε και πρόθεσε ότι το διαδίκτυο ανέρχεται σε 8% του ΑΕΠ της Ευρώπης και αποτελεί το «φυσικό σπίτι της καινοτομίας και της ανάπτυξης».

 

Η κυρία Κρους τόνισε ότι τα τελευταία 15 χρόνια το κόστος δημιουργίας μίας νέας επιχείρησης μειώθηκε κατά 100 φορές χάρη στις νέες τεχνολογίες. Όπως σημείωσε, η ολοκλήρωση του Ψηφιακού Θεματολογίου μπορεί να φέρει ένα επιπρόσθετο 5% στο ΑΕΠ της Ευρώπης, δηλαδή περίπου «1500 ευρώ ανά ευρωπαί πολίτη».

 

«Αντιμετωπίζουμε την προοπτική μίας τρομερής ανεργίας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Πρέπει να επενδύσουμε στην αυριανή ανάπτυξη και να αρπάξουμε όποια ευκαιρία έχουμε» σχολίασε και πρόσθεσε ότι είναι οι νέες επιχειρήσεις που δημιουργούν δουλειές.

 

«Συχνά ο κόσμος στην Ευρώπη είναι πολύ αρνητικός. Μερικές φορές πιστεύει ότι η καινοτομία είναι μόνο για την Σίλικον Βάλει. Όμως, κάνουν λάθος» είπε, επικαλούμενη τα ευρωπαϊκά παραδείγματα του Deezer’s (υπηρεσία μουσικής σε 182 χώρες), του Spotify (20 εκατ. ενεργοί χρήστες), των δημιουργών του Angry Birds (έσοδα 150 εκατ. ευρώ το 2012) και του Skype, το οποίο διαχειρίζεται το 1/3 όλων των διεθνών κλήσεων.

 

Παράλληλα, η κυρία Κρους τόνισε ότι σήμερα η Ευρώπη στερείται σύγχρονων κινητών δικτύων και προανήγγειλε προτάσεις για την ανάσχεση του φαινομένου που θα αντιμετωπίσουν αυτά τα εμπόδια και θα χτίσουν μία διασυνδεδεμένη ήπειρο.