ΕΕ: Πόσο αργό είναι το… γρήγορο ίντερνετ;

89

Πανευρωπαϊκή έρευνα της εταιρείας μετρήσεων SamKnows, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνει αυτό που βιώνουν πολλοί ευρωπαίοι χρήστες του διαδικτύου: ο μέσος όρος ταχύτητας σύνδεσης στο ίντερνετ είναι σημαντικά χαμηλότερος από τις ονομαστικές τιμές των πακέτων των παρόχων.

 

Η έρευνα της SamKnows βασίζεται στη συμμετοχή περισσότερων από 9.000 νοικοκυριών σε 30 χώρες της Ευρώπης.

Όσοι συμμετέχουν στην έρευνα παραλαμβάνουν και εγκαθιστούν παράλληλα με τα τερματικά σύνδεσης τους ένα ειδικά προσαρμοσμένο ρούτερ (η SamKnows το ονομάζει “λευκό κουτί”), το οποίο μετρά διαρκώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σύνδεσής τους, όπως η πραγματική ταχύτητα “κατεβάσματος” και “ανεβάσματος”, η απώλεια δεδομένων και ο χρόνος απόκρισης. Ο καταναλωτής που εθελοντικά να συμμετέχει στην έρευνα δηλώνει τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο στον οποίο είναι συνδρομητής, όπως και τις ονομαστικές ταχύτητες της σύνδεσής του, προκειμένου να είναι δυνατή η εξαγωγή συγκριτικών στοιχείων.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που η διαφορά μεταξύ διαφημιζόμενων και πραγματικών ταχυτήτων στις ευρυζωνικές συνδέσεις επιβεβαιώνεται από συγκρίσιμα και αξιόπιστα δεδομένα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διαπιστώνονται σημαντικές διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, πιθανότατα λόγω διαφορετικών διαφημιστικών πρακτικών”, σχολίασε η Neelie Kroes, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας: «Οι καταναλωτές χρειάζονται περισσότερο αυτού του είδους τα δεδομένα ώστε να κάνουν συνειδητές επιλογές. Λαμβάνουμε τα πρώτα αποτελέσματα ως μια ακόμη απόδειξη της ανάγκης για μια πραγματικά ενιαία αγορά”.

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία αυτά, ο μέσος όρος της ταχύτητας των xDSL συνδέσεων καταγράφεται πανευρωπαϊκά στο 63,3% της προβαλλόμενης από τους παρόχους. Πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση στις καλωδιακές και συνδέσεις οπτικής ίνας, όπου οι αντίστοιχες τιμές είναι στο 91,4% και 84,4% επί των ονομαστικών ταχυτήτων. Ετσι, ο μέσος όρος “κατεβάσματος” στις xDSL συνδέσεις στις ώρες αιχμής (7 με 11 το βράδυ τις καθημερινές) είναι στα 7,23 Mbps, στις καλωδιακές συνδέσεις φτάνει στα 33,08 Mbps και στην οπτική ίνα (εκεί όπου υπάρχει δίκτυο μέχρι την πόρτα του τελικού καταναλωτή) στα 41,02 Mbps.

Συνολικά ο πανευρωπαϊκός δείκτης “κατεβάσματος” στις ώρες αιχμής φτάνει τα 19,47 Mbps, ανταποκρινόμενος κατά 74% στη μέση προβαλλόμενη από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ταχύτητα.

Σημειώνεται ότι στις συνδέσεις οπτικής ίνας (FTTx) έχουν προσμετρηθεί και αυτές της τεχνολογίας VDSL.
Πιο κοντά στις ονομαστικές είναι οι ταχύτητες “ανεβάσματος”, φτάνοντας το 88% επί των προβαλλόμενων από τους παρόχους τιμών, με έναν συνολικό μέσο όρο στα 6,20 Mbps. Και εδώ οι συνδέσεις οπτικής ίνας σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις με μέσο όρο στις ώρες αιχμής τα 19,8 Mbps. Ακολουθούν οι καλωδιακές συνδέσεις με 3,68 Mbps και υπολείπονται οι xDSL με 0,69Mbps.

Από την Ελλάδα καταγράφεται η συμμετοχή 211 εθελοντών (209 με xDSL συνδέσεις και μόλις 2 σε οπτική ίνα). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, η μέση ταχύτητα “κατεβάσματος” στη χώρα μας τις ώρες αιχμής (στις xDSL συνδέσεις) ανταποκρίνεται στο 48,6% της προβαλλόμενης από τους παρόχους και μετριέται στα 9,1 Mbps, υπερβαίνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που καταγράφεται στα 7,23 Mbps. Από την άλλη οι ταχύτητες ανεβάσματος εμφανίζονται κοντά στις προβαλλόμενες (82,2%), με μέσο όρο τα 0,8 Mbps.

Οι online μετρήσεις θα συνεχιστούν για ενάμιση χρόνο ακόμα, με στόχο τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν να ανταποκρίνονται σε ένα διάστημα τριών ετών. Όσοι εθελοντές συμμετέχουν στην έρευνα, μπορούν μέσω εφαρμογής για iOS και Android συσκευές να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση της σύνδεσής τους.

 

Πληροφορίες από το «Πρώτο Θέμα» και τη SamKnows

 

 

Πηγή: SamKnows