ΕΕ: Ενοποιείται η τηλεπικοινωνιακή αγορά

40

Το νέο τηλεπικοινωνιακό «πακέτο-σκούπα» της ΕΕ θα παρουσιάσουν την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο και η αντιπρόεδρος και επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα κυρία Νέλι Κρους, το οποίο φιλοδοξεί να γυρίσει σελίδα στην Ευρώπη, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις εταιρείες επικοινωνιών να δραστηριοποιηθούν με ίδιους όρους και προϋποθέσεις σε μια αγορά 500 εκατ. ανθρώπων.

Η πλατφόρμα Connected Continent που εμπνεύστηκε η ολλανδή επίτροπος υπόσχεται μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς καθώς καταργεί την περιαγωγή και τη χρέωση των εισερχόμενων κλήσεων από και προς ΕΕ, προτείνει οι διεθνείς κλήσεις από και προς την ΕΕ να χρεώνονται ως υπεραστικές, διασφαλίζει την ουδετερότητα του Διαδικτύου και επιτρέπει στους εθνικούς ρυθμιστές να ελέγχουν τις διεθνείς δραστηριότητες των κατά τόπους εταιρειών.

Στόχος του νέου πακέτου, σύμφωνα με κοινοτικά στελέχη, είναι η ελευθερία διάθεσης και προμήθειας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλη την ΕΕ. Ετσι δίνονται κίνητρα για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και επενδύσεις, αποσύρονται φραγμοί και εμπόδια στην κατακερματισμένη σήμερα αγορά, ενώ θεσπίζονται και εναρμονίζονται τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Απλοποίηση της νομοθεσίας

Ειδικότερα έρχεται απλοποίηση της νομοθεσίας και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων ώστε οι εταιρείες να μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε ολόκληρη την κοινοτική επικράτεια. Ετσι θα μπορούν να επιχειρούν πανευρωπαϊκά έπειτα από ειδοποίηση και να χρησιμοποιούν μόνο έναν ρυθμιστή αναφοράς για όλες τις αδειοδοτήσεις και τα λοιπά θέματα. Οι εθνικοί ρυθμιστές, οι αποφάσεις των οποίων θα πρέπει να προωθούν τις επενδύσεις, θα κληθούν να περάσουν από ένα «τεστ» τριών κριτηρίων προτού ρυθμίσουν μια αγορά, ενώ η Κομισιόν θα μπορεί να παρέμβει.

Παράλληλα θεσπίζονται κοινοί κανόνες ρύθμισης για την αδειοδότηση του φάσματος των συχνοτήτων, κοινά κριτήρια διαθεσιμότητας και συνθηκών χρήσης και κοινές πρακτικές για την ανάθεση του φάσματος, ενώ η Επιτροπή αποκτά τη δυνατότητα αναθεώρησης των εθνικών διαδικασιών και χρονοδιαγραμμάτων.

Ακόμη προβλέπεται ότι οι εταιρείες κινητής μπορούν να αποφύγουν τη ρύθμιση αν αυτοβούλως σταματήσουν να χρεώνουν για περιαγωγή (roaming) από το 2014, ενώ δεν θα επιβάλλονται χρεώσεις για εισερχόμενες κλήσεις από και προς την ΕΕ.

Διεθνείς κλήσεις ως υπεραστικές

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ζήτηση για μεγαλύτερη κίνηση ψηφιακών δεδομένων ξεπερνά τη χωρητικότητα των υπαρχόντων δικτύων. Ετσι προτείνεται τόσο οι εταιρείες να μοιράζονται υποδομές και φάσμα όσο και το τελευταίο να αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής. Παράλληλα θεσπίζονται κίνητρα και κατάλληλα αντίτιμα για την απελευθέρωση του φάσματος αλλά και η διασφάλιση των λιγότερο επιβαρυντικών προϋποθέσεων αδειοδότησης και ανάκλησης αν αυτό δεν χρησιμοποιηθεί. Επίσης προωθείται η χρήση και ανάπτυξη Wi-Fi και μικροκυψελών για την αύξηση της χωρητικότητας διά της απλοποίησης της εγκατάστασης και του διαμοιρασμού μικρών σημείων πρόσβασης.

Στη σταθερή οι διεθνείς κλήσεις από και προς ΕΕ θα χρεώνονται ως υπεραστικές, εκτός αν απαιτείται ειδική ανάκτηση κόστους. Παράλληλα θεσπίζεται νέα δέσμη δικαιωμάτων των καταναλωτών, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν εγγυημένη ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο και μεγαλύτερη ευελιξία στην αλλαγή παρόχου ή συμβολαίου. Ειδικότερα προτείνονται ο εναρμονισμός των δικαιωμάτων καταναλωτή και η απαγόρευση των παραπλανητικών διαφημίσεων για τις ταχύτητες του Internet ούτως ώστε οι Ευρωπαίοι να πληρώνουν για την ταχύτητα που πραγματικά έχουν και νέα δικαιώματα διαφανούς πληροφόρησης και εναλλαγής συμβολαίων.

Επίσης επιδιώκεται η εγγύηση της ουδετερότητας του Διαδικτύου και η άρση της άρνησης εισόδου διαδικτυακών υπηρεσιών από διάφορους παρόχους, αλλά και για διαφανείς ταχύτητες, ενώ δίδεται η ελευθερία παροχής υψηλότερων ταχυτήτων ή εγγυημένης ποιότητας. Το «πακέτο Κρους» δεν περιλαμβάνει ενιαίο πανευρωπαϊκό ρυθμιστή τηλεπικοινωνιών, ευρωπαϊκά τέλη τερματισμου, αλλαγές στον ορισμό του παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πανευρωπαϊκή άδεια χρήσης φάσματος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι τηλεπικοινωνίες έχουν μερίδιο μικρότερο του 10% της ψηφιακής οικονομίας. Ετσι το «πακέτο Κρους» στοχεύει στη δημιουργία  θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής βιομηχανίας, στη βελτίωση της καθημερινότητας μέσω ψηφιακών συσκευών και εφαρμογών και στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

Οπως έχει πει η κυρία Κρους, η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα νέες πηγές πλούτου και καινοτομίας και η ψηφιακή ατζέντα προσφέρεται για αυτό, καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα και των άλλων κλάδων της οικονομίας. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει αν η αγορά παραμείνει «εγκλωβισμένη» στις επί μέρους αγορές 28 κρατών-μελών. Μάλιστα υπολογίζει ότι η ενεργοποίηση της ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών θα αυξήσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 1%.

Μετά την παρουσίασή του το «πακέτο Κρους» θα διαβιβαστεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο των Υπουργών Επικοινωνιών και στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

 

Από το «Βήμα»