Dropbox Εικονικός αποθηκευτικός χώρος

56

Όλο και περισσότερο ακούμε για τη χρήση «εικονικών σκληρών δίσκων» και για αρχεία διαθέσιμα από παντού. Σε πολλά νέα πακέτα κινητών τηλεφώνων, μεταξύ των προσφερομένων, θα δούμε και δωρεάν χώρο κάποιων GB στην υπηρεσία Dropbox. Τι είναι, όμως, αυτός ο χώρος και πού βρίσκεται;

Κατ’ αρχάς, όταν λέμε «εικονικός» αποθηκευτικός χώρος ή σκληρός δίσκος, δεν εννοούμε ότι δεν υπάρχει. Με τον όρο «εικονικός» προσδιορίζουμε μία βασική ιδιαιτερότητα: δεν τον έχετε υπό μορφή hardware στον χώρο σας. Για παράδειγμα, όταν κάποιος σας προσφέρει 5 GB στο Dropbox, δεν σας χαρίζει έναν σκληρό δίσκο ή USB stick αυτής της χωρητικότητας, για να το συνδέσετε σε κάποια ελεύθερη υποδοχή.

Το Dropbox είναι μία υπηρεσία (όπως και πολλές ακόμα, π.χ. το SkyDrive της Microsoft) που έχει τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους δεδομένων. Δεν υπάρχει λόγος πλέον να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε πανάκριβους πόρους. Τέρμα οι σκληροί, τα επιπλέον UPS, τα back-up, η κατανάλωση ρεύματος και το άγχος της ασφάλειας των δεδομένων σας. Αυτά σας τα εξασφαλίζει η υπηρεσία. Φυσικά, προϋποθέτει τη δυνατότητα σύνδεσής σας στο ίντερνετ. Οπότε, εσείς νοικιάζετε μόνο τον χώρο που σας χρειάζεται, δωρεάν ή έναντι κάποιου αντιτίμου ανάλογα με το πακέτο.

Συγκεκριμένα, στο Dropbox ξεκινάτε με 2 GB δωρεάν χώρου, χωρητικότητα που αυξάνεται στα 18 GB με διάφορους τρόπους, όπως μέσω της εγκατάστασής του σε δεύτερο υπολογιστή ή μέσω της σύστασης της υπηρεσίας σε κάποιον φίλο. Πολλά κινητά τηλέφωνα άρχισαν να δίνουν στα πακέτα τους αποθηκευτικό χώρο, όπως το HTC Desire X, που προσφέρει 25 GB αποθηκευτικού χώρου στην υπηρεσία του Dropbox για δύο χρόνια.

 

Πλεονεκτήματα

Αναφέραμε ήδη ότι η υπηρεσία εξασφαλίζει την ασφάλεια των δεδομένων σας, αφού δεν πρόκειται να χαθούν, όπως στην κλασική περίπτωση που «καίγεται» ένας σκληρός ή χάνεται το κινητό τηλέφωνό σας. Η μεταφορά τους γίνεται κρυπτογραφημένα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ανησυχείτε μήπως κάποιος βάλει στο «χέρι» του τα μυστικά σας ενώ αυτά μεταφέρονται στο διαδίκτυο.

Το βασικότερο, όμως, είναι ότι έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας από παντού. Το Dropbox τρέχει σε όλα τα λειτουργικά (Windows, Linux, Mac) και σε όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες για smartphone. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι τραβάτε βιντεάκια με το κινητό σας, αδειάζετε την κάρτα μνήμης –που μόλις γέμισε– στον φάκελό σας στο Dropbox, πηγαίνετε σπίτι και έχετε τα βίντεο και στον υπολογιστή ή στην ταμπλέτα σας, που είναι συγχρονισμένα με τον λογαριασμό σας στην υπηρεσία. Αν, μάλιστα, προσθέσουμε στο παράδειγμα την πληροφορία ότι οι «έξυπνες» φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν σύνδεση Wi-Fi (όπως το μοντέλο της Samsung WB850F που παρουσιάζουμε στο τεύχος) και ανεβάζουν τις φωτογραφίες σας με ένα κλικ στον λογαριασμό του Dropbox (ή της υπηρεσίας που χρησιμοποιείτε), αντιλαμβάνεστε τι δυνατότητες έχετε.

Τα πλεονεκτήματα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Μπορείτε να δημιουργήσετε κοινόχρηστους φακέλους και να επιτρέψετε την πρόσβαση σε αυτούς στα άτομα που θέλετε (φίλους, συγγενείς, συνεργάτες). Ανεβάζετε ένα έγγραφο και αμέσως οι συνεργάτες σας ενημερώνονται γι’ αυτό. Στη συνέχεια μπορούν να δουν και να επεξεργαστούν το αρχείο. Έτσι, η ομάδα έχει πάντα στη διάθεσή της το τελευταίο ενημερωμένο έγγραφο. Βγάζετε φωτογραφίες από τις διακοπές και τις βλέπουν οι συγγενείς σας στο εξωτερικό.

 

Πώς λειτουργεί

Περιττό να πούμε ότι πρέπει να εγγραφείτε στην υπηρεσία μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της www.dropbox.com. Στη συνέχεια εγκαθιστάτε την εφαρμογή στη συσκευή σας (κινητό, ταμπλέτα ή υπολογιστή) και… αυτό ήταν. Μόλις δημιουργήσατε έναν φάκελο που ονομάζεται Dropbox, ενώ εμφανίζεται και ένα εικονίδιο στην μπάρα εργαλείων (στην περίπτωση των Windows). Σε αυτόν βρίσκονται οι φάκελοι (κοινόχρηστοι και μη) που δημιουργούνται αυτόματα ή θα φτιάξετε εσείς στη συνέχεια. Ό,τι αρχεία «πετάξετε» σε αυτούς τους φακέλους συγχρονίζονται στον εικονικό χώρο σας, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τις υπόλοιπες συσκευές στις οποίες έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή καθώς και τους χρήστες στους οποίους έχετε επιτρέψει την πρόσβαση.

Η διαχείριση και η δημιουργία κοινόχρηστων φακέλων, όσο και η «αδειοδότηση» πρόσβασης σε άλλους χρήστες, γίνονται από την ιστοσελίδα της υπηρεσίας. Αν οι χρήστες που αναζητάτε δεν έχουν λογαριασμό στο Dropbox, στέλνεται mail στον λογαριασμό τους με την πρόσκληση.

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης κάποιων βημάτων του ιστορικού χρήσης (τα βήματα αυξάνονται ανάλογα με το πακέτο που διαθέτετε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορείτε να ανακτήσετε και αρχεία που διαγράφηκαν κατά λάθος.

 

Συμπεράσματα

Το Dropbox είναι μία δημοφιλής υπηρεσία που σας «λύνει» τα χέρια από πλευράς τόσο αποθηκευτικού χώρου όσο και επιπέδου οργάνωσης μεταξύ απομακρυσμένων συνεργατών. Η επέκταση της υπηρεσίας και στις πλατφόρμες των smartphone αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον απλό χρήστη, αλλά και τον επαγγελματία.

 

 

κείμενο: Ηλίας Φλωράκης