Deus Ex: Mankind Divided Άνθρωπος ή Μηχανή;

161

Deus Ex: Mankind Divided 

Άνθρωπος ή Μηχανή; 

Ο “πατέρας” της επιστημονικής φαντασίας IsaacAsimov είχε θεσπίσει από το 1942 τους Τρεις Νόμους, στους οποίους όφειλαν να υπακούουν πιστά όλα ανεξαιρέτως τα ρομπότ ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά με τον άνθρωπο. Στο σύμπαν του DeusEx όλοι οι Νόμοι καταστρατηγούνται με αποτέλεσμα να έχουμε ένα μακελειό. Έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα σε ανθρώπους και ανθρώπους-μηχανές. (PC, PS4, XboxOne) 

Σωτήριον έτος 2029 μ.Χ. και ο πλανήτης προσπαθεί να συνέλθει μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων και των ανθρώπων με ρομποτικά εμφυτεύματα. Ένα ιδιότυπος εμφύλιος που κατέληξε σε νίκη των ανθρώπων και απομόνωση των αντιπάλων τους σε γκέτο. Πίσω απ’ όλα αυτά όμως κρύβεται μια σκοτεινή ομάδα ονόματι Illuminati, που έχει ενορχηστρώσει μια παγκόσμια συνωμοσία με απώτερο σκοπό να επικρατήσει σε ολόκληρο τον πλανήτη και με κάθε τίμημα. Βρόμικα παιχνίδια εξουσίας και θεωρίες συνωμοσίας εμπλέκονται δημιουργώντας έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και εθιστικούς τίτλους για το 2016. Μια cyberpunk πραγματικότητα που όμοιά της δεν έχετε ματαδεί. 

Το DeusEx: MankindDivided είναι ένα χαρισματικό και πολύπλευρο παιχνίδι μια και καταφέρνει να συνδυάσει με μοναδικό τρόπο στοιχεία από διαφορετικά είδη. Ενσωματώνει χαρακτηριστικά από τίτλους δράσης, βολών και RPG, ενώ η βασική του προοπτική είναι πρώτου προσώπου. Κατά περίπτωση, η προοπτική αλλάζει σε τρίτου προσώπου ώστε ο παίκτης να έχει καλύτερη θεώρηση του χώρου. 

Αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός ειδικού πράκτορα ονόματι AdamJensen, ο οποίος συνεργάζεται με κλιμάκια της Interpol για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από επαναστατικές ομάδες ανθρώπων με ρομποτικά μέλη. Ταυτόχρονα όμως συνεργάζεται και με μια ομάδα χάκερ για να εκθέσει το μυστικό δίκτυο των συνωμοτών Illuminati. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αμφιλεγόμενο γεγονός πως και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής μας φέρει πληθώρα ρομποτικών μοσχευμάτων. 

Άξια αναφοράς είναι η τεχνοτροπία που ακολούθησε η ομάδα ανάπτυξης για την απόδοση των γραφικών που συνθέτουν στο σύνολό τους (περιβάλλοντα και χαρακτήρες) μια ζοφερή cyberpunk ατμόσφαιρα με στυλιζαρισμένα στοιχεία από αμερικάνικα κόμικ της δεκαετίας του ‘90. Η δε απόδοση των υφών, σκιάσεων, λεπτομερειών αλλά και παντός είδους οπτικού εφέ είναι μοναδική. Πρόκειται για μια αρτιότατη προσπάθεια στον τεχνικό τομέα και σίγουρα είναι άξια συγχαρητηρίων. Ένα χάρμα οφθαλμών με λίγα λόγια. 

Μεγάλη βαρύτητα έχει εξίσου δοθεί και στη μηχανική του παιχνιδιού ώστε να υπάρχει φυσική κίνηση ανά πάσα στιγμή κι ένα απροβλημάτιστο gameplay που καθιστά την κάθε μάχη πραγματική απόλαυση. Ο συγκερασμός διαφορετικών στοιχείων δημιουργεί ένα αρμονικό και ταυτόχρονα πολυπρόσωπο σύνολο που απαιτεί από τον παίκτη αστραπιαία αντανακλαστικά, στρατηγική σκέψη και διαρκή λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την εξέλιξη του μύθου. 

Το διαθέσιμο οπλοστάσιο είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακό και ανταγωνίζεται στα ίσα τα ρομποτικά μοσχεύματα τα οποία μπορείτε να προσαρμόσετε στο σώμα του χαρακτήρα ώστε να βελτιώσετε θεαματικά τις επιδόσεις και δυνατότητές του. Η νανοτεχνολογία κάνει ιδιαιτέρα αισθητή την παρουσία της καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και αποτελεί έναν από τους πολυτιμότερους σύμμαχους/συνεργάτες σας. 

Τακτική και στρατηγική σκέψη είναι δύο αρετές που θα πρέπει να επιστρατεύσετε απαραιτήτως αν θέλετε να επιτεύξετε επιτυχώς τους αντικειμενικούς σκοπούς της εκάστοτε αποστολής. Προσεκτική επόπτευση των χώρων και εντοπισμός των αντιπάλων σε αυτούς. Πολλές φορές η παρορμητική τακτική της εισβολής, πυροβολώντας οτιδήποτε κινείται, έχει ως αποτέλεσμα την άσκοπη σπατάλη των πολύτιμων πυρομαχικών και τις περισσότερες φορές καταλήγει σε βέβαιο θάνατο του χαρακτήρα. Φροντίστε λοιπόν να κινείστε αθόρυβα στο σκοτάδι και να χρησιμοποιείτε συνετά οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να σας προσφέρει κάλυψη. Ενδείκνυται και η συχνή χρήση των ικανοτήτων/δεξιοτήτων που έχετε στο χακάρισμα ώστε να αποκτάτε στρατηγικό πλεονέκτημα πριν εμπλακείτε σε οποιαδήποτε μορφή ένοπλης σύρραξης. 

Το DeusEx: MankindDivided είναι ένα μικρό αριστούργημα που αριστεύει με άνεση σε όλους τους επιμέρους τεχνικούς τομείς. Εξαιρετικής ποιότητας γραφικά, ένα μουσικό θέμα που θα σας μείνει αλησμόνητο, χωρίς να σας κουράσει, κι ένα πρωτόγνωρο επίπεδο εθισμού που προτρέπει συνεχώς τον παίκτη να συνεχίσει ώστε να ξεμπλέξει τον μίτο τη Αριάδνης. Απίθανη εμπειρία!