Deal 130 δισ. δολαρίων για Verizon-Vodafone

119

Τη συμφωνία αξίας 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών Verizon Communications και Vodafone, κατά την οποία ο αμερικανικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Verizon Wireless, σύμφωνα με ειδικούς επί του θέματος.

 

Η ανακοίνωση αναμένεται να προκύψει μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς στο Λονδίνο τη Δευτέρα, και κατόπιν της συνάντησης του διοικητικού συμβουλίου της Verizon μέσα στην ημέρα που θα ψηφίσουν για τη προτεινόμενη συμφωνία, λένε οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τους όρους της προτεινόμενης συναλλαγής, η Vodafone θα πάρει 60 δισ. δολάρια σε μετρητά, 60 δισ. σε μετοχές της Verizon, και επιπλέον 10 δισ. από μικρότερες συναλλαγές, με αποτέλεσμα η συνολική εμπορική συμφωνία να φτάσει τα 130 δισ. δολάρια, ανέφεραν στο Reuters το Σάββατο, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Το διοικητικό συμβούλιο της Vodafone είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει χθες Κυριακή για να εγκρίνει τη συμφωνία, λένε οι ειδικοί, αλλά δεν έγιναν γνωστές οι αποφάσεις τους. Και οι δύο ομάδες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Αν η συμφωνία συναφθεί, θα τερματιστεί μία από τις πιο μακροχρόνιες εταιρικές αντιπαλότητες, σύμφωνα με την οποία, κατά καιρούς οι δύο εταίροι επιδίωκαν να αγοράσουν ο ένας το μερίδιο του άλλου σε περιόδους αδυναμίας. Για τη Verizon, αυτό σημαίνει πως δε θα χρειάζεται πλέον να μοιράζεται τα δισεκατομμύρια σε μετρητά που προέρχονται από τη Verizon Wireless.

Από την πλευρά της Vodafone, ο διευθύνων σύμβουλος, Βιτόριο Κολάο, θα λάβει πλήθος μετρητών προκειμένου να ανταμείψει τους μετόχους και ενδεχομένως να πραγματοποιήσει εξαγορές με σκοπό την ενίσχυση του ομίλου στην Ευρωπαϊκή αγορά και τις αναδυόμενες επιχειρήσεις.

Για τη συγκέντρωση των μετρητών της συμφωνίας, η Verizon έχει αποταθεί στη χρηματοδότηση των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τέσσερις τράπεζες του Ομίλου JPMorgan Chase & Co Morgan Stanley Barclays Plc και της Bank of America Merrill Lynch, λένε οι ειδικοί. Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση, η οποία αναμένεται να μοιραστεί μεταξύ των τεσσάρων, αναφέρουν.

Οι ειδικοί δε θέλουν να κατονομαστούν γιατί το θέμα δεν είναι ακόμη γνωστό.

Μια συμφωνία για τη Verizon Wireless θα σηματοδοτήσει την κορύφωση των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται ήδη από το 2004, όταν η Vodafone, προχώρησε σε προσφορά για την εταιρεία AT&T Inc’s.

Η βρετανική εταιρεία έχασε εκείνη την προσφορά και έκτοτε είχε εκφράσει το οικονομικό της ενδιαφέρον για τη Verizon Wireless, προκειμένου να εισαχθεί στην κερδοφόρα αμερικανική αγορά ασύρματου δικτύου, τονίζοντας ότι θα πουλούσε μόνο αν η Verizon πρόσφερε ένα μεγάλο ποσό για τους μετόχους της σε σχέση με το status quo.

Η προσφορά των 130 δισ. δολαρίων θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρική συμφωνία όλων των εποχών.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν και πάλι πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς η Verizon αύξησε την ανησυχία της πως το παράθυρο των ευκαιριών θα έκλεινε, με τα επιτόκια να αυξάνονται και την τιμή των μετοχών της να πέφτει.

Το γεγονός αυτό ώθησε την Verizon να ανεβάσει την τιμή προσφοράς από τα 100 δισ. που ήταν αρχικά, στα 130 δισ., ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Μια συμφωνία θα οδηγήσει στην έξαρση των προσπαθειών εξυγίανσης, τόσο επιτυχημένων όσο και αποτυχημένων, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η εξαγορά από την ιαπωνική εταιρεία SoftBank Corp της Sprint Nextel Corp, που αποτελεί το Νο3 των αμερικανικών παρόχων ίντερνετ, με μια συμφωνία αξίας 21,6 δισ. δολαρίων.

 

Πληροφορίες από το «Έθνος»