Canon EOS M: DSLR σε compact μέγεθος

46

Κυκλοφόρησε η νέα EOS M, η οποία επεκτείνει τη βραβευμένη σειρά φωτογραφικών μηχανών EOS. Η πρώτη φωτογραφική μηχανή της Canon στην κατηγορία CSC (Compact System Camera), με εναλλάξιμους φακούς και με δυνατότητες που θα ζήλευε μια DSLR.

Η EOS M είναι σχεδιασμένη για εκείνους για τους οποίους η φωτογραφία αποτελεί επιλογή δημιουργικής έκφρασης στις καθημερινές δραστηριότητές τους. Προσφέροντας ποιότητα επιπέδου DSLR φωτογραφικών μηχανών, επιλογές για δημιουργική φωτογράφιση και δυνατότητα λήψης βίντεο ανάλυσης Full HD σε ένα compact, εύχρηστο μοντέλο, η EOS M είναι ο τέλειος συνεργάτης για κάθε λάτρη της φωτογραφίας που αντιλαμβάνεται τη φωτογραφική τέχνη ως καθημερινή δημιουργική έκφραση, χωρίς απαραίτητα να θεωρεί εαυτόν επαγγελματία φωτογράφο.

Compact σχεδίαση

Το νέο μοντέλο συμπυκνώνει την αναγνωρισμένη τεχνογνωσία της σειράς EOS σε έναν μοντέρνο, compact σχεδιασμό, σε κομψό μαύρο, γυαλιστερό λευκό, μοντέρνο ασημί και έντονο κόκκινο χρώμα.

Την EOS M συνοδεύουν δύο νέοι φακοί. Ο EF-M 22 χιλιοστών με διάφραγμα f/2 STM pancake και ο EF-M 18-55 χιλιοστών με διάφραγμα f/3,5-5,6 IS STM standard zoom. Για να ανταποκριθεί στις δημιουργικές ανησυχίες των κατόχων της, η EOS μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το ευρύ φάσμα φακών EF της Canon με τον νέο προσαρμογέα EF-EOS Μ, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία.

Η ποιότητα μίας CanonDSLR

Χάρη στην υψηλή ανάλυση των 18 megapixels του APS-C υβριδικού αισθητήρα CMOS της νέας EOS Μ, οι φωτογραφίες μπορούν να εκτυπωθούν σε μέγεθος αφίσας. Ο μεγάλος αισθητήρας επιτρέπει επίσης στον φωτογράφο να δημιουργεί συνθέσεις με καλλιτεχνική προσέγγιση στο φόντο, αποδίδοντας υπέροχα πορτρέτα ή εντυπωσιακά κοντινά πλάνα.

Με τη χρήση του επεξεργαστή DIGIC 5 της Canon, τα χρώματα «ζωντανεύουν» και οι τόνοι του δέρματος είναι εντυπωσιακά φυσικοί, ενώ ένα ταχύτατο κλείστρο τού επιτρέπει να απαθανατίζει στιγμές σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Η λήψη ατμοσφαιρικών βραδινών φωτογραφιών και η φωτογράφιση σε σκοτεινά περιβάλλοντα με εκπληκτική λεπτομέρεια και χωρίς απαραίτητα τη χρήση τριπόδου και φλας είναι πλέον εύκολα χάρη στο ευαίσθητο φάσμα ISO 100-12.800 της EOS Μ (με δυνατότητα επέκτασης σε 25.600).

Παρά τη μεγάλη ευαισθησία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, διατίθεται και το SpeedLite 90EX, ένα νέο, μικρών διαστάσεων φλας που παρέχει στον φωτογράφο όλα όσα χρειάζεται για να δημιουργεί εκπληκτικές φωτογραφίες όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

Για εκπληκτική ευκρίνεια λήψης και επαγγελματική ποιότητα βίντεο, το νέο μοντέλο διαθέτει ένα υβριδικό σύστημα AF 31 σημείων, που υποστηρίζει ταχύτατη και ακριβή αυτόματη εστίαση κατά τη λήψη φωτογραφιών και ταινιών.

Εύκολες λήψεις και δημιουργία

Κάθε πτυχή της EOS Μ έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την εύκολη λήψη όμορφων και δημιουργικών φωτογραφιών υψηλής ποιότητας. Σε αυτό συμβάλλει και η οθόνη πολλαπλής αφής Clear View II LCD με διαγώνιο 3 ιντσών (7,7 εκατοστών), ανάλυσης 1 megapixel. Η οθόνη έχει ειδική επίστρωση για καλύτερη απεικόνιση και ευκρινή προβολή.

Με διαφορετικές λειτουργίες λήψης και ρυθμίσεις μέσω εικονιδίων στην οθόνη ή με την κατάσταση λήψης «έξυπνη αυτόματη σκηνή» (Scene Intelligent Auto Adjust), η οποία προσαρμόζει τις ρυθμίσεις της μηχανής ανάλογα με το θέμα και τις συνθήκες λήψης, ακόμα και ο πιο άπειρος χρήστης μπορεί να απαθανατίσει εκπληκτικές στιγμές της καθημερινότητας.

Εναλλακτικά, ο χρήστης μπορεί να τραβήξει μοναδικές εικόνες με μια σειρά από δημιουργικά φίλτρα, όπως το εφέ κάμερας παιχνιδιού (Toy Camera effect), το κοκκώδες ασπρόμαυρο (Grainy B & W) ή ακόμα και το εφέ ευρείας γωνίας, ένα φίλτρο που μιμείται την παραμόρφωση ενός φακού fish-eye. Τα φίλτρα μπορούν να εφαρμοστούν πριν από τη λήψη της φωτογραφίας και το αποτέλεσμα απεικονίζεται αμέσως στην οθόνη, επιτρέποντας τον πειραματισμό με διάφορα εφέ πριν από την επιλογή αυτού που συνδυάζεται άψογα με την τελική φωτογραφία.

Βίντεο με την EOS M

Όταν μια φωτογραφία δεν αρκεί για να καλύψει μια στιγμή, η EOS M επιτρέπει εύκολα τη μετάβαση από τη λήψη φωτογραφιών σε καταγραφή Full HD βίντεο με στερεοφωνικό ήχο για εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η ανάλυση είναι στα 1.920×1.080p με ρυθμούς σύλληψης 30/25/24 καρέ το δευτερόλεπτο ή 60/50 καρέ σε ανάλυση 720p.

Η λειτουργία Video Snapshot Mode (λήψη στιγμιότυπων βίντεο) βοηθά τους άπειρους δημιουργούς να αποφεύγουν μακροσκελείς ερασιτεχνικές ταινίες που κουράζουν, καθοδηγώντας τους στην επεξεργασία και στη δημιουργία συναρπαστικών ταινιών επαγγελματικού επιπέδου μέσω της ίδιας της μηχανής.

Άποψη

Η EOS M αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο για τον ερασιτέχνη όσο και για τον επαγγελματία φωτογράφο που θέλει να έχει ένα εργαλείο στην τσέπη του ανά πάσα στιγμή. Η τιμή του κιτ, EOS M μαζί με τον φακό EF-M 18-55, IS STM και το φλας 90EX, ανέρχεται σε περίπου 830 ευρώ.